Domů     Historie
Skandál, který otřásl celou britskou vládou

komerční sdělení

Nespoutaná šedesátá léta, ve kterých se lidé oddávají večírkům, drogám a sexu. Řeknete si, no a co? Večírky a sex jsou přece běžnou součástí života, proč si tedy neužívat, kde je problém? Ano, proč si neužívat, problém však nastává v okamžiku, kdy si sexu s mladou prostitutkou užívá starší, vysoce postavený a hlavně ženatý politik, který se tak stává vydíratelným a může ohrožovat státní tajemství.

Ale popořádku. Mladou prostitutkou je Christine Keelerová, která se spíše považuje za modelku a politikem John Profumo, ministr zahraničí pro válku ve vládě Harolda Macmillana. Christine si nepožila zrovna ideální mládí.

Vlastní otec rodinu opustil v Christině útlém věku, byla vychována matkou a nevlastním otcem, který ji později jako teenagerku sexuálně zneužíval společně s jeho přáteli. V 15 letech odešla z domova a našla si práci jako modelka v obchodě s oděvy v londýnském Soho. O dva roky porodila syna po aféře s afroamerickým seržantem letectva Spojených států. Dítě se však narodilo předčasně a přežilo pouhých šest dní.

A tak je krásná, ale osudem poznamenaná žena, se kterou lze manipulovat na světě.

Zásadní pro budoucnost Christine bylo setkání s Maureen O’Connorovou, která pracovala v Murray’s Cabaret Club. Ta ji představila majiteli baru Percymu Murrayovi, který si ji téměř okamžitě najal jako topless herečku.

Ve stejném baru Christine potkává osteopata a umělce Stephana Warda. Jeho lékařská praxe a umění znamenaly pro krásnou Christine vstup do vyšší společnosti a zájem mnoha mužů. Ward, jak se později ukázalo, pracoval jako dvojitý agent a měl kontakty jak s vyššími členy MI5, tak s KGB, kterým předával britská státní tajemství.

A právě Ward představil Christine u bazénu na party na zámečku Cliveden House Johnu Profumovi. Milostný románek s tehdy 19 letou modelkou na sebe nenechal dlouho čekat.

Skutečnost, že respektovaný člen vlády měl mimomanželský poměr s mladou modelkou, byla jen špičkou ledovce. Keelerová si totiž kromě sexuálního zájmu Profuma, užívala přízeň dalších vysoce postavených úředníků, např. Eugene Ivanova, námořního atašé sovětského velvyslanectví v Londýně, který také pracoval pro sovětské zpravodajské služby.

Zlom přišel v době, kdy se mezi sebou neshodli další dva žárliví milenci Christine, jazzový zpěvák Lucky Gordon a jazzový promotér Johnny Edgecombe. Gordon, který následně zaútočil střelbou na Wardův dům, v němž měla Christine útočiště, byl zatčen a následný soud s ním přivedl Christine do pozornosti veřejnosti a zároveň poskytl impuls k dalšímu vyšetřování, z něhož se vyvinul skandál známý jako „aféra Profumo“.

John Profumo samozřejmě popřel jakékoli nevhodné chování, sám se cítil být Christine zneužíván a teprve později připustil, že lhal. Skandál však vážně poškodil důvěryhodnost Macmillanovy vlády a Macmillan rezignoval na funkci předsedy vlády v říjnu 1963 s odvoláním na špatný zdravotní stav.  Vše nakonec přispělo k porážce konzervativní vlády labouristickou stranou ve všeobecných volbách v roce 1964.

Během soudních řízení celého případu se sama Christine Keelerová objevila před soudem. Díky neuvěřitelnému tlaku na mladou dívku s cílem ututlat pravdu došlo nevyhnutelně k získání negativního obrazu, který Christině v průběhu skandálu přisuzoval tisk, zákon a parlament a kterého se přes všechny snahy nikdy pořádně nezbavila.

Christine Keelerovou si zahrála Sophie Cookson, herečka známá z filmů Kingsman a The Huntsman: Winter’s War. Jen díky ní dokázala znovu ožít dívka za starých fotografií. Sophie dokázala vystihnout složitost Christine – její zranitelnost, inteligenci, odvahu, touhy, mládí a její krásu.

Příběh Christine Keelerové v mnohém kopíruje současné dění ve společnosti, síla moci, nadřazenost pohlaví, tříd a ras je častým tématem nejednoho zpravodajství. Christine sama v té době nesměla mluvit, byla manipulována, slova jí byla vkládána do úst, nikdo ji nebral vážně a nikdy neměla příležitost skutečně ukázat svou verzi příběhu.

Vy však máte možnost verzi Christine Keelerové sledovat v rekonstruovaném příběhu na Epic drama.

Osobní dramata hlavní postavy jsou rekonstruována v šestidílné minisérii Soud s Christine Keelerovou, jejíž první epizoda začíná 14. dubna v 21:00 na Epic drama.  Podmanivý seriál je příběhem mladé dívky, jejíž srdce bylo roztříštěné a která musela snášet neustálé ponižování a pokoušet se opakovaně vstát a jít.

Trailer:

https://youtu.be/KF1zofiGZUA

Související články
V lokalitě Cañada Seca na západě Argentiny objevili vědci hrob, který vedle koster nejméně 24 lidí obsahoval i částečnou kostru vyhynulého druhu lišky. Zkoumání naznačují, že byla zřejmě oblíbeným „domácím“ mazlíčkem, proto se jí dostalo pocty být pohřbená spolu se svými „páníčky“. Naleziště, nacházející se asi 210 kilometrů jižně od argentinského města Mendoza, bylo objeveno […]
Zhruba 5200 let staré Ötziho přírodně mumifikované tělo bylo nalezeno roku 1991 v Ötztalských Alpách, odtud pochází jeho jméno. Je nejstarší známou evropskou, přírodně zachovanou, mumií, která nabízí nebývalý pohled na Evropany doby měděné. Nyní se vědci zaměřili na zkoumání jeho tetování a techniky, pomocí které vznikla. Ötzi měřil kolem 160 centimetrů a vážil asi […]
Včera, 8. dubna 2024, bylo možné pozorovat úplné zatmění Slunce v Mexiku, Spojených státech a Kanadě. Podle všeho byli už dávní Mayové schopni předvídat tento jev, který pro ně představoval umírání slunečního boha, a přijmout opatření, aby nenastal konec světa. Zatmění Slunce je astronomický jev, který nastane, když Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce, takže […]
Nový archeologický výzkum, jenž probíhá v ruinách starořímského města Pompeje, které roku 79 zničila erupce sopky Vesuv, odhalil také několik domů, které byly v době výbuchu sopky v rekonstrukci. To vědcům umožnilo seznámit se se stavebními postupy, které Římané používali. Možná bychom se jimi měli nechat inspirovat… Starořímské město Pompeje se nacházelo v Neapolském zálivu. […]
Mělo „srdce“ z kamene, a svou rozlohou předčilo i starověký Řím. Vynikalo totiž majestátními stavbami, důmyslným obchodem i nerostným bohatstvím. Dnes je považováno za kolébku dávné moudrosti, která však na své rozluštění stále ještě čeká. Civilizace, která zde v klasickém období sídlila, totiž představuje pro archeology a vědce těžší oříšek než Mayové. Její jazyk nám […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz