Domů     Technika
Co umí moderní vchodové dveře aneb chytrá domácnost v praxi

komerční sdělení

Automatické zamykání dveří a jejich odemykání, zapnutí topení a světel a uvaření výborné kávy, než přijdete z práce domů, to vše není hudba budoucnosti. To je realita v podobě chytré domácnosti. Co všechno umí a jak si ji nastavit?

Internet jako dobrý sluha

Moderní technika již zasáhla všechny oblasti našeho života. Internet využíváme nejen k práci a zábavě, ale také k ovládání různých elektrospotřebičů, termostatů, osvětlení a mnohého dalšího. Ještě před několika málo lety to vše bylo v oblasti sci-fi.

Dnes se chytrá domácnost stává běžnou součástí žití, která nám pomáhá a spoustu věcí zjednodušuje.

Chytrá zařízení, jež pomáhají

Máme chytré telefony, chytré televize a můžeme mít i chytré zámky u vchodových dveří. Z hlediska zabezpečení naší domácnosti se to jeví jako velmi praktická věc. Už nebudete muset hledat své klíče od domu, protože dveře na otisk prstu odemknete jedním hmatem.

A tak lze mít ruce plné tašek s nákupem ze supermarketu a stejně se dovnitř dostanete pohodlně.

Existují přitom různé způsoby řešení – snímače mohou být ve dveřním madle, v těle dveřní výplně, v rámu dveří nebo v ostění. Tyto biometrické přístupové systémy, které používají k identifikaci otisk prstu, se tedy stále častěji stávají našimi nerozlučnými pomocníky.

A my si na jejich přítomnost lehce zvykáme, protože je to v první řadě velmi pohodlné.

Jak dveře na otisk prstu fungují?

Základem chytrých dveří je čtečka, jež bezpečně rozezná všechny uložené otisky prstů. Klidně můžete mít na prstě i drobné zranění, třeba říznutí, a stejně se dovnitř dostanete. Aby bylo její použití bezpečné, obvykle po pěti neplatných otiscích se na určitý časový interval čtečka zablokuje.

K jejímu zprovoznění pak je nutné zadat PIN, tedy číselný kód, jež si nastavíte a který budete znát pouze vy a členové vaší rodiny.

Díky tomu už nemusíte mít obavu ze ztráty klíčů od svého domova, protože místo nich vše hlídají chytré systémy. Nehrozí tak výměna FAB, když se některý z klíčů zatoulal. Zvláště nepozorné v tomto ohledu bývají zejména menší děti školou povinné. Nyní postačí i jejich otisk prstu uložit do čtečky.

Jaké dveře do domu vybrat?

Když už jsme u vchodových dveří, zamysleme se nad tím, z jakého materiálu jsou nejvhodnější. Původní přírodní dřevo totiž v dnešní době velmi často nahrazuje plast, který je oblíbený pro svoji nízkou cenu a jednoduchou údržbu.

Má dobré izolační vlastnosti a vyznačuje se stálostí barvy, na kterou nemají vliv ani nestálé povětrnostní podmínky. I když se na plast více chytá prach, stačí jen plastové dveře přetřít mokrým hadrem a máte uklizeno.

Zdroj obrázku: LOMAX

Hliník jako osvědčený materiál, který dlouho vydrží

Své místo si razí také hliníkové vchodové dveře s opravdu velkou životností. Hliník jako ušlechtilý materiál vydrží hodně dlouho, třeba i celé půl století. To z něho dělá velmi oblíbený materiál. Ale on má i další užitné vlastnosti, kterými předčí klidně i dřevo.

Je pevný, tuhý s nízkou hmotností, nijak se nedeformuje a nekroutí. Chcete atypické dveře do domu?

Pak je volte právě z hliníku. Tato volba se vám vyplatí. Jistě oceníte zejména to, že hliník je prakticky bezúdržbový. Zatímco dřevěné dveře je třeba pravidelně opatřovat nátěrem, aby byly odolné proti venkovním vlivům počasí, hliník natírat není třeba.

Vstupní investice do hliníkových dveří se vám vrátí v podobě jejich dlouhé životnosti. Moderní dveře z hliníku z několika komorových profilů disponují výbornými izolačními vlastnostmi, a to díky izolačním výplním z kompozitních materiálů.

Vzhledově je lze ladit do nejrůznějších odstínů a dezénů, dokonce i do imitace dřeva.

Líbila by se vám ve vašem rodinném domě chytrá domácnost?

Související články
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz