Domů     Zajímavosti
Výhled na zlato v roce 2021: Posílení díky inflaci, pokles kvůli vakcíně?

komerční sdělení

Jak si v koronakrizi – a hlavně po ní – povedou tolik často zmiňované drahé kovy, konkrétně zlato? Pojďme se společně podívat na ty nejdůležitější faktory, které vás budou zajímat. Většina roku 2020 byla pro zlato velmi dobrým obdobím.

Vlastně už to pro zlatý kov skoro nemohlo být lepší – cena zlata setrvale stoupala. Způsobeno to bylo slábnoucím dolarem, přílivu hotovosti, a také celosvětovou nejistotou vyvolanou pandemií covid-19.

V nejbližší době zůstane hlavním důvodem pro investice do zlata inflace způsobená přílivem nových peněz na světové trhy. Avšak lze zaznamenat i názory, které zlatu věští střízlivější budoucnost.

Vycházejí hlavně z toho, že postupné ekonomické oživování přeci jen přiměje investory upřednostňovat riskantnější investiční příležitosti, které budou mít díky restartu hospodářského růstu šanci na razantnější zhodnocení.

Zlatu se daří vždy, když se svět potýká s problémy. Nebo ne?

Už při první vlně covidu-19 jsme mohli pozorovat, že zlato investoři zase jednou pokládali za bezpečný přístav. V době rozbouřených emocí a propadajících se trhů se k němu opět obraceli jako ke spolehlivému zachránci.

Jako po celou historii bylo i nyní pro investory zlato útočištěm, kde jejich kapitál přečká ty nejhorší časy. S vyhlídkou nejisté budoucnosti proto zájem o zlato značně zesílil a odpovídajícím způsobem narostla i jeho cena.

Na druhou stranu, zájem ze strany šperkařů se zmenšil, protože mnoho prodejen v klíčových regionech muselo kvůli covid-19 omezit svou činnost. V některých zemích byly obchody zavřené celé týdny i měsíce – a přesun prodeje šperků do online prostředí nebyl okamžitý, poptávce po zlatě pomohl jenom částečně. Kvůli covidové vlně tak meziročně poklesla poptávka ze strany šperkařů.

Zájem investorů do zlata však tento pokles nakonec vykompenzoval. Během léta se nakonec zlato celkově těšilo značné oblibě a kdekdo do něj doporučoval investovat. Nakonec se proto jeho cena dostala opravdu vysoko – v srpnu se dokonce přehoupla přes 2 000 dolarů za unci.

Léto bylo pro zlato krásné, babí léto přineslo pochyby

Během podzimu se postupně sentiment na trhu se zlatem zhoršil. Cena žlutého kovu nějaký čas dokonce soustavně klesala. V říjnu celosvětová poptávka po zlatě oslábla. Zlato navíc zaznamenalo prudký propad ve chvíli, kdy společnost Pfizer oznámila první výsledky testování vakcíny na covid-19 (nadějná vakcína významně zvýšila cenu akcií společnosti Pfizer).

I v následujících dnech a týdnech zlato postupně oslabovalo. Je pravda, že docházelo i k občasným nárůstům – zlato se na nějakou dobu obchodovalo nad 1 900 dolary za unci a na chvíli se dokonce opět dostalo až k hranici 1 950 dolarů, poté se však zase vrátilo na úroveň kolem 1 870 dolarů.

Centrální banky zlato v poslední době spíše prodávaly

Podle Světové rady pro zlato (WGC) centrální banky poprvé za celé desetiletí zlato ve velkém prodávaly. Centrální banky ve třetím čtvrtletí před rokem nakoupily zhruba 142 tun, zatímco tentokrát ve třetím čtvrtletí naopak 12 tun prodaly.

Na prodejích se nejvíc podílely centrální banky Uzbekistánu a Turecka, poprvé za 13 let však zlato prodávala například i centrální banka Ruska. Zdá se, že se mnohé centrální banky rozhodly využít vysokých cen zlata a část svých zásob odprodat.

Uplynulé měsíce tak byly zvláštním obdobím, protože předtím se zlato mohlo vždy spolehnout na to, že o něj budou mít centrální banky zájem. Podle agentury Bloomberg byly dokonce nákupy zlata ze strany centrálních bank ještě v letech 2018 a 2019 téměř rekordní.

I proto například Citigroup očekává, že by se poptávka centrálních bank po zlatě mohla obnovit už v příštím roce 2021.

Zlato v roce 2020 posilovalo, útlum přišel až na podzim.

Jak to bude dál? Důvodem pro nákup zlata zůstává hrozba inflace

Cenu zlata žene nahoru neklid a nervozita na globálních trzích. Konec největších potíží a počínající zklidnění situace by proto mohlo působit ve prospěch zlevňování zlata. Jenže je tu i další důvod, proč je o zlato zájem.

Tento drahý kov totiž slouží i jako zajištění proti inflaci. A protože na globální trhy stále přitéká masivní objem nových peněz, může se stát, že sílící inflace opět přiměje investory nakupovat zlato.

Stejně jako na podzim roku 2020 tak zůstává důležitým faktorem už zmiňovaný slábnoucí americký dolar. S největší pravděpodobností bude jeho slábnutí podporovat růst ceny zlata i v blízké budoucnosti. V inflačních dobách je zlato oblíbená komodita.

Nová maxima na obzoru: Bude rok 2021 rokem zlata?

Stejně jako bylo v roce 2011 spouštěčem posilování zlata masivní kvantitativní uvolňování centrálních bank, hlavním očekávatelným motorem růstu zlata bude opět inflace. Společnost Goldman Sachs kvůli tomu ještě nedávno odhadovala, že se zlato v roce 2021 dostane až na úroveň 2 300 dolarů za unci.

Kdyby se tento odhad naplnil, zlato by se příští rok dostalo na nové historické maximum. S výhledem na pokračující uvolněnou monetární politiku a stoupající inflací proto existují dobré důvody pro to čekat, že zájem investorů o zlato jen tak nepoleví.

Navíc ačkoli zprávy o úspěších vakcíny společnosti Pfizer cenu zlata srazily, další obdobné zprávy už obdobně silnou reakci na trhu se zlatem nezpůsobily.

Pokud se ekonomika vzpamatuje, investoři možná dají přednost jiným příležitostem

Na druhou stranu se objevují i hlasy, které tvrdí, že zlato už pro toto období dosáhlo svého vrcholu. Důvodem podle nich může být i to, že investoři přesunou svou pozornost i prostředky do investic, které budou posilovat spolu s tím, jak se začne zotavovat ekonomika.

To je jistě myšlenka, která má svou logiku – nicméně testy vakcíny, byť slibné, samy o sobě ještě nedávají jistotu, že nás čeká globální růst a blahobyt.

Související články
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
Larvy potemníka moučného, kterému se přezdívá moučný červ, patří mezi potravinové a skladištní škůdce. V domácnostech se s nimi naštěstí, na rozdíl od potravinových molů, setká málokdo. Larvy totiž potřebují velké zásoby potravin, protože se vyvíjejí dlouho. Podle českých vědců by se však v budoucnosti mohly právě ony stát základem našeho jídelníčku. Vzhledem k rostoucí […]
Byla to senzace, když v roce 2003 na indonéském ostrově Flores našli vědci kosterní pozůstatky asi metr vysokého humanoida. Právě kvůli výšce se mu začalo přezdívat hobit. Kdo byli tito lidé ale zač? Trpěli záhadnou nemocí, v jejímž důsledku se zmenšili, jak si experti myslí? Oficiálně jde o člověka floreského (Homo floresiensis), mnohem více se však uchytilo […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz