Domů     Zajímavosti
Příběh vánočního stromečku s dvaceti rozzářenými vánočními stromky
Dagmar Garciová 4.12.2020

Vypadá to, že advent v plné kráse přece jen nakonec bude. Zámek Loučeň zve všechny své příznivce a příznivce předvánoční atmosféry do svých zahrad i komnat.

A to hned první den, kdy to je možné, tedy od 3. prosince tohoto roku.

Třetí ročník prohlídek „Příběh vánočního stromečku“ se koná v historické expozici, kde každá zámecká komnata hostí jiný stromeček. Návštěvníci se kromě historie, jak se stromečky dříve zdobily na zámku či v podzámčí, seznámí také s tematickými stromečky, letos postavenými na myšlence „Co dali Taxisové světu“.

K těm patří stromečky Fotbalový, Autíčkový či Smetanový. Kromě nich se návštěvníci mohou těšit na Porcelánový, Krajkový, Střapatý nebo Knížecí. Na zámku věří, že v návštěvnické soutěži o nejpopulárnější stromek zaboduje také stromek s poetickým názvem Zvonky štěstí, nebo stromeček Salámový, určený spíše jedlíkům.

Celkem 20 stromečků rozzáří oči dospělých i dětských návštěvníků od 3. prosince do 17. ledna 2021.

Po nucené přestávce se Zámek Loučeň znovu otevírá hned v první den, který rozvolňování protiepidemických opatření umožňuje. Těšili jsme se na to, že po dvou předchozích úspěšných ročnících v roce 2020 představíme dalších dvacet unikátních vánočních stromečků,“ uvádí Ing. Kateřina Šrámková, jednatelka zámku Loučeň.

Čím naplníme v době adventu komnaty knížecí rezidence, která během zbytku roku přibližuje život rodiny Thurn-Taxisů na počátku 20.století, jsme měli připravené již od léta, ale nevěděli jsme, zda a kdy budeme moct otevřít.

V rekordním čase 8 dnů jsme vše museli dokončit a instalovat. První prohlídku ve čtvrtek 3. prosince budu provádět sama, moc mi to již chybělo, zámek je bez návštěvníků velmi smutný,“ dodává.

Během prohlídky zámku si návštěvníci poslechnou například, jak se stromečky dříve zdobily, jaká byla vánoční světýlka, co symbolizují adventní svíce nebo proč se staví betlém. Vrcholem prohlídky je tradičně knížecí stromek s dárky pro celou rodinu.

U tohoto stromečku se návštěvníci dozvědí, jak se slaví Vánoce v jiných evropských zemích a ve světě. Návštěvníkům na unikátní mapě dárkonošů zámečtí průvodci ukážou, kdo naděluje dárky v cizině nebo proč se na zámku pekly obří vánočky, kdy a proč se chodilo koledovat nebo proč si doma rozvěšujeme jmelí a mnoho dalšího.

Prohlídkami provedou návštěvníky kostýmovaní zámečtí průvodci, představující členy knížecí domácnosti, kníže či kněžna, pan nadlesní, komorník, zámecká kuchařka Aninka, nebo také Bílá paní.

Návštěvníci si prohlídku užijí všemi smysly. Budou se nejen dívat a poslouchat, ale také vnímat chutě a vůně Vánoc. Ti, kteří v adventu chodí na Loučeň pravidelně, vědí, že mohou ochutnat něco z utajovaných dobrot zámecké kuchyně, které se zde pečou ve vánočním čase.

Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz