Domů     Medicína
Nový způsob testování je na světě
Pavel Polcar 4.12.2020

Firma DIANA Biotechnologies dokončila s pomocí Nemocnice Na Bulovce validační studii PCR testů na COVID-19 ze slin využívajících unikátní technologii DBdirect.

Přímé porovnání na vzorku pěti set náhodně vybraných lidí ukázalo, že testy ze slin DBdirect mají citlivost zcela srovnatelnou se standardními a dodnes nejcitlivějšími PCR testy ze stěrů z nosohltanu.

Zachytily dokonce o několik pozitivních případů více. Jsou tak vhodné pro nalezení nákazy v nejranější bezpříznakové fázi. Jako jediné z dostupných testů nabízí pohodlný samoodběr slin. Samotná analýza je navíc výrazně jednodušší i pro laboratoře.

Technologie DBdirect umožňuje u slin i u stěrů vynechání kroku izolace virové RNA, což umožní další navýšení testovacích kapacit.

Studie ukázala, že PCR testy ze slin od DIANA Biotechnologies jsou ultracitlivé a že jsou tak vhodné nejen pro pravidelné screeningové testování rizikových skupin (např. lékařský personál, učitele, zaměstnance klíčových firem), ale i k diagnostickému testování, kde mohou plnohodnotně nahradit dosavadní testy vyžadující nepříjemný stěr z nosohltanu.

Kromě příjemnějšího odběru testy výrazně zjednoduší laboratorní zpracování. Odběr je velmi jednoduchý, člověk si odkašle a odplivne do speciálně uzpůsobené zkumavky, která pak putuje rovnou do laboratoře.

Příjemnější odběr vyřeší častý odpor vůči testování, který lidé mají kvůli nutnosti nepříjemného stěru.

Jsme rádi, že nám Nemocnice Na Bulovce umožnila párové odběry stěrů a slin, na kterých jsme otestovali naše nové RT-PCR testy ze slin. Ty výrazně zrychlí a zjednoduší celý laboratorní proces. U nové metody není nutné samostatně izolovat virovou RNA, což byl doposud nejkomplikovanější krok celé analýzy.

Odběrové zkumavky jsou navíc uzpůsobené pro automatizaci. To umožní každé testovací laboratoři při plné automatizaci navýšit kapacitu až na deset tisíc vzorků denně. Výsledky testů budou k dispozici v řádu několika hodin,“ řekl Václav Navrátil, CEO DIANA Biotechnologies.

V rámci validační studie vědci analyzovali výsledky 494 lidí, kteří byli indikováni k vyšetření na COVID-19 a kteří souhlasili se zařazením do studie. U každého z nich byl odebrán párový vzorek slin a stěru z nosohltanu.

Následně byly porovnány výsledky standardního PCR testu ze vzorku z nosohltanu (s izolací RNA) a výsledky PCR testu ze slin (bez izolace RNA). Pozitivních případů bylo ze stěrů odhaleno 105, zatímco ze slin 109, což ukazuje, že PCR testy ze slin mají srovnatelnou citlivost s testy z nosohltanu.

PCR testy ze slin DBdirect uvedeme na trh ještě před koncem roku nejprve ve vybraných partnerských laboratořích. Začátkem příštího roku počítáme s výrobní kapacitou až 2 miliony testů měsíčně. O testy je obrovský zájem ze strany firem i veřejných institucí, pro které jednoduchý test samoodběrem představuje efektivní způsob, jak zabránit šíření viru v kolektivu,” uvedl Martin Dienstbier, finanční a provozní ředitel DIANA Biotechnologies.

Díky citlivosti a jednoduchosti odběru by testy ze slin DBdirect mohly být tím nejúčinnějším způsobem pro potlačení šíření nemoci. COVID-19 se pravděpodobně šíří kapénkami slin, možnost detekovat virus ve slinách ve velmi malých koncentracích tak může vést při pravidelném testování k odchycení lidí s ranou fází nákazy až o několik dní dříve, než u nich nastanou první příznaky a než někoho nakazí.

To by mohlo při pravidelném testování vést i k úpravě karanténních opatření, kdy by kontakty nakaženého již nemusely jít automaticky do karantény. Naopak bylo pozorováno, že malé procento nemocných mělo ve slinách vysoké, až velmi vysoké virové koncentrace.

Právě tito lidé jsou nejspíš vysoce nakažliví a jejich kontakty by mohly být trasovány preferenčně.

reklama
Související články
Člověk je tvor nepoučitelný, zejména co se skladby jídelníčku týká. Jakmile má možnost dopřát si potraviny s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuku, nedokáže odolat. Přitom by měl. S každou další porcí si totiž pomalu „ukrajuje“ ze svého duševního zdraví. Metaanalýza zveřejněná v loňském roce v časopise Nutrients je v tomto případě nekompromisní. Strava, které […]
O tom, že kouření škodí zdraví, dnes už nikdo nepochybuje. Zbavit se závislosti však není snadné. Když se to ale někomu přeci jen podaří, jeho tělo se mu za to odvděčí zlepšením jeho zdraví. Některé zdravotní benefity se projeví téměř okamžitě, jiné až po letech, ale rozhodně stojí za to! Podle posledních průzkumů kouří asi […]
Vědci z University of Leeds zanalyzovali zdravotní a stravovací záznamy více než 26 000 žen, aby zjistili, že ty, které se stravovaly vegetariánsky a ze stravy vyřazovaly maso, měly v pozdějším věku o třetinu vyšší pravděpodobnost zlomeniny krčku kosti stehenní než ty, které maso a produkty z něj v průběhu života pravidelně konzumovaly. Důvody, proč […]
Vědeckému týmu pod vedením Katsuhika Hayashiho z Univerzity v Ósace se podařilo stvořit sedm myší, které mají dva otce… avšak žádnou biologickou matku. Jedná se o významný průlom na poli reprodukční medicíny, který by mohl zároveň napomoci při léčbě ženské neplodnosti. „Je to poprvé, co se podařilo vytvořit odolné samičí oocyty ze samčích buněk,“ prohlásil […]
Poznat člověka s poruchou osobnosti, tak zvaného psychopata, může být při prvním setkání obtížné. Je totiž zpravidla dobrým manipulátorem a může působit až altruisticky. Ve skutečnosti však druhé využívá ve vlastní prospěch, protože mu chybí empatie a pocit viny. Může se empatii naučit? Empatií se rozumí schopnost porozumět a vcítit se do toho, co prožívá […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz