Domů     Medicína
Jak bude Česko bojovat proti rakovině?
Pavel Polcar 8.10.2020

Lékaři, pacienti a politici – ti všichni budou debatovat o tom, jak by měl v Česku vypadat boj s rakovinou. Chtějí nastartovat práce na Národním onkologickém plánu (NOP), který by měl reagovat na vývoj v léčbě těchto onemocnění.

To, že Česko dosud nemá komplexní národní plán, zmiňuje jako nedostatek i nezávislá analýza The Economist Intelligence Unit. Ta porovnávala strategii boje s rakovinou plic ve 27 zemích po celé Evropě.

O tom, jak bude strategie vypadat, budou kromě lékařů debatovat také pacientské organizace a zástupci Ministerstva zdravotnictví. Pro Česko není NOP úplnou novinkou, poslední podobný dokument však už vyžaduje revizi a doplnění některých témat, která chyběla.

Předchůdce NOP, národní onkologický program, byl naposled aktualizován v roce 2013, od té doby ale onkologie a léčba prošly velkým vývojem. Proto je načase, aby vznikl plán nový,“ říká PhDr. Ivana Plechatá z platformy Hlas onkologických pacientů, která konferenci pořádá společně s Americkou obchodní komorou v ČR.

Rakovina si v Evropské unii ročně vyžádá na 1,3 milionu obětí. V Česku na tuto nemoc ročně zemře přibližně 27 tisíc lidí. Nejčastějšími nádorovými onemocněními jsou rakovina kůže, prsu, nádory mužských pohlavních orgánů a rakovina trávicího traktu.

V Evropě dlouhodobě nejvíce pacientů umírá na rakovinu plic, prsu nebo tlustého střeva. Právě rakovina plic patří mezi nejzákeřnější, v 85 % případů se na ni přijde pozdě.

Smyslem NOP je podle odborníků jasné stanovení konkrétních cílů v boji s rakovinou a strategie, jak jich dosáhnout. Také by měl určit, kolik peněz na jeho plnění bude třeba. „Klíčové je zajištění udržitelného financování onkologické péče a její dostupnost pro pacienty.

Nejde přitom pouze o péči zdravotní, ale také např. psychologickou, sociální podporu a poradenství. Měl by zohlednit potřebu dostatečné informovanosti české veřejnosti jak o nemoci, tak o prevenci. Důležité je zlepšit komunikaci mezi lékařem a pacientem a zpřesnit roli pacientských organizací.

Plán je tedy vize společnosti, jak snížit výskyt a mortalitu na onkologická onemocnění a jak zajistit kvalitní život pacientům s onkologickým onemocněním,“ vysvětluje PhDr. Ivana Plechatá.

Podle Plechaté by měl být NOP výsledkem diskuze všech zúčastněných stran. „Proto je třeba zapojit lékaře a další zdravotníky, pacientské organizace, Ministerstvo zdravotnictví, Ministerstvo práce a sociálních věc, ale také politiky a akademiky.

Plán by následně měla odsouhlasit vláda a vyčlenit prostředky na jeho realizaci,“ říká. Experti se shodují, že by bylo vhodné, aby plán schválila ještě současná vláda, která onkologickou léčbu uváděla jako jednu ze svých priorit.

V současnosti už má řada zemí EU obsáhlé a detailní strategie boje proti rakovině. Jednou z nich je například Chorvatsko.

Související články
Člověk je tvor nepoučitelný, zejména co se skladby jídelníčku týká. Jakmile má možnost dopřát si potraviny s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuku, nedokáže odolat. Přitom by měl. S každou další porcí si totiž pomalu „ukrajuje“ ze svého duševního zdraví. Metaanalýza zveřejněná v loňském roce v časopise Nutrients je v tomto případě nekompromisní. Strava, které […]
O tom, že kouření škodí zdraví, dnes už nikdo nepochybuje. Zbavit se závislosti však není snadné. Když se to ale někomu přeci jen podaří, jeho tělo se mu za to odvděčí zlepšením jeho zdraví. Některé zdravotní benefity se projeví téměř okamžitě, jiné až po letech, ale rozhodně stojí za to! Podle posledních průzkumů kouří asi […]
Vědci z University of Leeds zanalyzovali zdravotní a stravovací záznamy více než 26 000 žen, aby zjistili, že ty, které se stravovaly vegetariánsky a ze stravy vyřazovaly maso, měly v pozdějším věku o třetinu vyšší pravděpodobnost zlomeniny krčku kosti stehenní než ty, které maso a produkty z něj v průběhu života pravidelně konzumovaly. Důvody, proč […]
Vědeckému týmu pod vedením Katsuhika Hayashiho z Univerzity v Ósace se podařilo stvořit sedm myší, které mají dva otce… avšak žádnou biologickou matku. Jedná se o významný průlom na poli reprodukční medicíny, který by mohl zároveň napomoci při léčbě ženské neplodnosti. „Je to poprvé, co se podařilo vytvořit odolné samičí oocyty ze samčích buněk,“ prohlásil […]
Poznat člověka s poruchou osobnosti, tak zvaného psychopata, může být při prvním setkání obtížné. Je totiž zpravidla dobrým manipulátorem a může působit až altruisticky. Ve skutečnosti však druhé využívá ve vlastní prospěch, protože mu chybí empatie a pocit viny. Může se empatii naučit? Empatií se rozumí schopnost porozumět a vcítit se do toho, co prožívá […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz