Domů     Zajímavosti
Historie jídelního stolu je barvitá – ještě nedávno se po obědě uklízel do kouta

komerční sdělení

Jde o součást vybavení domácnosti, které už snad ani nevnímáme. Rozhodně historii lidstva nedoprovází odnepaměti. Koneckonců – antika je toho jasným důkazem. V ní nepotřebovali lidé ke konzumaci jídel dokonce ani příbory, natož stůl.

Dnes je tento kus nábytku místem, kde se pravidelně schází celá rodina – i kdyby jen k večernímu jídlu. Povídáme si u něj s přáteli, těšíme se z opulentních večeří nebo si prostě jen vychutnáváme odpolední kávu nad svou oblíbenou knihou nebo časopisem.

Ovšem jak dlouho nás stůl vlastně v domácnostech provází? Jeho historie je mnohem kratší, než byste si možná mysleli.

Do kouta s tebou

Jeho historie se začala psát v raném středověku. Stavěl se vždy tak, aby k němu mohla být přistavena velká sedací lavice, z níž byl dobrý výhled ke dveřím. Šlechtici a králové tak měli dobrý výhled na kohokoliv, kdo by chtěl vstoupit do místnosti.

Ovšem jakmile se odnesly poslední talíře, opustil svoje místo i stůl. Služebnictvo ho odneslo do rohu, aby nepřekážel.

Nezastupitelná role truhly

V jiných domácnostech tento nábytek k vidění nebyl. Neznamená to však, že by chudší lidé jedli na zemi. K dispozici měli jiný multifunkční druh nábytku – truhlu. Ta sloužila nejenom k uskladnění věcí, ale díky své rovné horní ploše (vypouklá víka se začala vyrábět až později) se hodila i jako místo pro stolování.

Kromě konzumace pokrmů vám nabídla také místo k sezení a ve válečných časech se proměnila i v jakousi obdobu kufru.

Stůl v každé domácnosti? Teprve od 16. století

A trvalo poměrně dlouho, než se stoly masivně rozšířily i do těch nejchudších stavení. V českých poměrech šlo o dobu 16. a 17. století. Není náhodou, že v této době zaznamenaly rozmach i nejrůznější kuchyňské doplňky nebo různě tvarované nádobí.

Stůl se stal pevnou součástí prostoru, neuklízel se už stranou, takže nebyl problém vystavit luxusní jídelní servis nebo alespoň dobře vykrouženou dřevěnou mísu s ovocem.

Náš tip: Chtěli byste se také přenést do těchto dob? Dřevo je stále krásným a nadčasovým materiálem. Využijte výhodné slevy na nábytek a vybavení do domácnosti od Bonipo a už nikdy nebudete muset za vybavení svého domu utratit víc, než musíte.

Jídelní stůl 3x jinak

Téměř čtyři století historie stolů v Evropě se někde musely podepsat. I proto jsou dnes k mání v mnoha tvarech a provedeních. V zásadě existují tři základní skupiny, z nichž každá vnese do našeho interiéru trochu jinou atmosféru.

Čtvercové a obdélníkové stoly jako stará dobrá klasika

První historické stoly vypadaly přesně takhle. Šlo jen o pár sbitých prken, mnohdy ani pořádně nevyhlazených. To už dnes samozřejmě neplatí. Ovšem zatímco první stoly byly prostorově spíše úsporné, dnes už nikoho nepřekvapí ani kousky o rozměrech okolo 90×180 cm. A to stále předpokládáme jen jejich běžné využití v domácnosti.

Kulatý stůl jako sváteční prvek

Vyhlazené hrany vyvolávají pocit luxusu a nevšednosti. Ovšem při jejich výběru musíte opravdu dobře počítat. Určitě totiž nechcete, aby vašim hostům kvůli nedostatku odkládací plochy padaly přes kulatou hranu třeba skleničky.

Průměr 110 centimetrů by měl být minimem, vhodný pro 4 osoby. Pozor si dejte také na umístění v prostoru. U zdi to tomuhle stolu rozhodně nesluší, vyniknout dokáže jedině tam, kde bude mít dost místa.

Skládací stoly jako pomoc pro malé interiéry

Dnes nejsou problémem ani malé byty, kde místo pro klasický stůl zkrátka není. V takovém případě je možné vsadit na nejrůznější skládací nebo dokonce sklápěcí varianty, které se ve chvíli, kdy je nebudete potřebovat, dají jednoduše složit nebo zcela zaklopit.

A kde si vybrat ten správný stůl? Zkuste slevy na Mobelix, kde si z mnoha dostupných modelů určitě zvolíte ten správný.

Zdroj obrázku:

ben bryant / Shutterstock.com

Související články
Americká kosmická agentura NASA využije vodíkové vozidlo Toyota Lunar Cruiser pro svou nadcházejí pilotovanou misi na Měsíc. Šestikolové vozítko pro jízdu po povrchu umožní vědcům ještě detailnější průzkum zemské družice. Zapojení lunárního křižníku je jedním z hlavních bodů dohody o spolupráci, kterou NASA uzavřela s Japonskou agenturou pro výzkum vesmíru JAXA. Projekt stavby lunárního křižníku […]
Někteří sociologové a psychologově tvrdí, že žijeme v éře postfaktické, tedy v době, kdy jsou fakta a racionalita upozaděny a prim hrají emoce. Že na tom něco je, ukazuje letmý pohled na sociální sítě, kde mnohdy vládne agresivita, často zabalená do potrhlých konspiračních teorií. Začátkem května oběhlo internet virální video, ve kterém šedesátiletý Peter Abbott […]
Výrok Billa Gatese zněl jasně. Výroba mléčných produktů má až příliš vysokou uhlíkovou stopu. Aby tuto skutečnost zvrátil, rozhodl se podpořit kalifornský start-up, jež hodlá klasické máslo nahradit umělým. Společnost Savor ze San Jose využívá k výrobě tuku podobného živočišnému termochemický proces, který by měl být levný a zároveň energeticky nenáročný. „Vycházeli z faktu, že […]
Co se stane, když si dva bratři vezmou dvě sestry a mají dvě děti? Normálně by děti byli bratranci, ale co když otcové jsou dvě identická dvojčata a matky také dvě identická dvojčata? Pak podle genetiky jsou vlastně sourozenci a ne bratranci. Vědci jsou dvojčaty fascinováni odjakživa. Už multižánrový vědec Francis Galton v roce 1875 […]
Žijeme v době plastové jako generace „plastic people“, v barevném, naleštěném a nerozbitném. Zatímco z kdysi zázračného produktu se stal veřejný nepřítel číslo jedna, dnes ho bereme na milost. Plasty ale nejsou zlo. „Špatnou reklamu plastům dělají obalové výrobky s krátkou dobou použitelnosti, ale především lidské chování, jak s nimi nakládáme…“ řekl nám ředitel Ústavu makromolekulární chemie […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz