Domů     Zajímavosti
Historie jídelního stolu je barvitá – ještě nedávno se po obědě uklízel do kouta

komerční sdělení

Jde o součást vybavení domácnosti, které už snad ani nevnímáme. Rozhodně historii lidstva nedoprovází odnepaměti. Koneckonců – antika je toho jasným důkazem. V ní nepotřebovali lidé ke konzumaci jídel dokonce ani příbory, natož stůl.

Dnes je tento kus nábytku místem, kde se pravidelně schází celá rodina – i kdyby jen k večernímu jídlu. Povídáme si u něj s přáteli, těšíme se z opulentních večeří nebo si prostě jen vychutnáváme odpolední kávu nad svou oblíbenou knihou nebo časopisem.

Ovšem jak dlouho nás stůl vlastně v domácnostech provází? Jeho historie je mnohem kratší, než byste si možná mysleli.

Do kouta s tebou

Jeho historie se začala psát v raném středověku. Stavěl se vždy tak, aby k němu mohla být přistavena velká sedací lavice, z níž byl dobrý výhled ke dveřím. Šlechtici a králové tak měli dobrý výhled na kohokoliv, kdo by chtěl vstoupit do místnosti.

Ovšem jakmile se odnesly poslední talíře, opustil svoje místo i stůl. Služebnictvo ho odneslo do rohu, aby nepřekážel.

Nezastupitelná role truhly

V jiných domácnostech tento nábytek k vidění nebyl. Neznamená to však, že by chudší lidé jedli na zemi. K dispozici měli jiný multifunkční druh nábytku – truhlu. Ta sloužila nejenom k uskladnění věcí, ale díky své rovné horní ploše (vypouklá víka se začala vyrábět až později) se hodila i jako místo pro stolování.

Kromě konzumace pokrmů vám nabídla také místo k sezení a ve válečných časech se proměnila i v jakousi obdobu kufru.

Stůl v každé domácnosti? Teprve od 16. století

A trvalo poměrně dlouho, než se stoly masivně rozšířily i do těch nejchudších stavení. V českých poměrech šlo o dobu 16. a 17. století. Není náhodou, že v této době zaznamenaly rozmach i nejrůznější kuchyňské doplňky nebo různě tvarované nádobí.

Stůl se stal pevnou součástí prostoru, neuklízel se už stranou, takže nebyl problém vystavit luxusní jídelní servis nebo alespoň dobře vykrouženou dřevěnou mísu s ovocem.

Náš tip: Chtěli byste se také přenést do těchto dob? Dřevo je stále krásným a nadčasovým materiálem. Využijte výhodné slevy na nábytek a vybavení do domácnosti od Bonipo a už nikdy nebudete muset za vybavení svého domu utratit víc, než musíte.

Jídelní stůl 3x jinak

Téměř čtyři století historie stolů v Evropě se někde musely podepsat. I proto jsou dnes k mání v mnoha tvarech a provedeních. V zásadě existují tři základní skupiny, z nichž každá vnese do našeho interiéru trochu jinou atmosféru.

Čtvercové a obdélníkové stoly jako stará dobrá klasika

První historické stoly vypadaly přesně takhle. Šlo jen o pár sbitých prken, mnohdy ani pořádně nevyhlazených. To už dnes samozřejmě neplatí. Ovšem zatímco první stoly byly prostorově spíše úsporné, dnes už nikoho nepřekvapí ani kousky o rozměrech okolo 90×180 cm. A to stále předpokládáme jen jejich běžné využití v domácnosti.

Kulatý stůl jako sváteční prvek

Vyhlazené hrany vyvolávají pocit luxusu a nevšednosti. Ovšem při jejich výběru musíte opravdu dobře počítat. Určitě totiž nechcete, aby vašim hostům kvůli nedostatku odkládací plochy padaly přes kulatou hranu třeba skleničky.

Průměr 110 centimetrů by měl být minimem, vhodný pro 4 osoby. Pozor si dejte také na umístění v prostoru. U zdi to tomuhle stolu rozhodně nesluší, vyniknout dokáže jedině tam, kde bude mít dost místa.

Skládací stoly jako pomoc pro malé interiéry

Dnes nejsou problémem ani malé byty, kde místo pro klasický stůl zkrátka není. V takovém případě je možné vsadit na nejrůznější skládací nebo dokonce sklápěcí varianty, které se ve chvíli, kdy je nebudete potřebovat, dají jednoduše složit nebo zcela zaklopit.

A kde si vybrat ten správný stůl? Zkuste slevy na Mobelix, kde si z mnoha dostupných modelů určitě zvolíte ten správný.

Zdroj obrázku:

ben bryant / Shutterstock.com

Související články
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
Larvy potemníka moučného, kterému se přezdívá moučný červ, patří mezi potravinové a skladištní škůdce. V domácnostech se s nimi naštěstí, na rozdíl od potravinových molů, setká málokdo. Larvy totiž potřebují velké zásoby potravin, protože se vyvíjejí dlouho. Podle českých vědců by se však v budoucnosti mohly právě ony stát základem našeho jídelníčku. Vzhledem k rostoucí […]
Byla to senzace, když v roce 2003 na indonéském ostrově Flores našli vědci kosterní pozůstatky asi metr vysokého humanoida. Právě kvůli výšce se mu začalo přezdívat hobit. Kdo byli tito lidé ale zač? Trpěli záhadnou nemocí, v jejímž důsledku se zmenšili, jak si experti myslí? Oficiálně jde o člověka floreského (Homo floresiensis), mnohem více se však uchytilo […]
Tuto otázku si položili vědci z Friedrich Alexander Universität v Německu a hledali na ni odpověď. Zkoumání podrobili chemikálie obsažené v tělesném pachu, jejichž koncentrace se liší u kojenců a dospívajících. Malé děti voní rodičům příjemně, jako květiny, zato při zachycení tělesného pachu puberťáků, kteří nepoužili deodorant, sebou nejeden rodič trhne a nakrčí nos. V […]
Má pověst jedné z nejnavštěvovanějších sociálních sítí. S každým dalším přečteným příspěvkem však podle výzkumu vědců z Torontské univerzity naše psychika značně trpí. Autoři studie, která byla publikována v časopise Communications Psychology zjistili, že přihlášení na sociální síť X (dříve známé jako Twitter) sice u některých uživatelů vedlo k většímu pocitu sounáležitosti, zároveň ale bylo […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz