Domů     Technika
Typy koncovek na kabel

komerční sdělení

Elektrické rozvody a kabely bývají obyčejně zakončené různými prvky podle toho, o jaký typ rozvodu jde. Ukončovací prvky mají v takovém případě specifickou úlohu a jsou tomuto účelu přizpůsobeny.

Typy káblových koncoviek

Typ koncovka na kabel závisí na tom, jakým způsobem je třeba realizovat jeho zakončení, tzn.

v návaznosti na to, zda je potřeba kabel uzemnit, ukončit, navázat konektorem nebo vidlicí. Pro ukončování kabelů se používají dva základní procesy – krimpování a pájení. Krimpování je metodou, při které je na konec kabelu tlakem nalisován ukončovací prvek. Pájením se vytváří pevný spoj pomocí pájecího kovu.

Krimpované koncovky

Krimpované koncovky mají několik typových tvarových řešení závislých na typu kabelu a způsobu dalšího napojení.

Kabelové oko

Tento typ ukončovacího prvku je určen ke krimpování drátového kabelu pomocí lisovacích kleští. Vytvořená koncovka se uchycuje k elektrickému zařízení, komponentě, případně zemnící desce pomocí spojovacího materiálu (ploché šrouby).

Rozlišuje se několik typů kabelových ok, které se liší především způsobem navázání na kabel – s izolovaným nebo neizolovaným spojem. Základním materiálem pro výrobu kabelových ok je pocínovaná měď s dobrou vodivostí a pružností pro vytvoření dobrého kontaktu na spoji.

Vidlicová koncovka

Vidlicová koncovka má stejné využití jako kabelové oko – na drátový kabel se připojí krimpováním pomocí kleští. Uchycení je montážně jednodušší, zasouvá se pod hlavici šroubu a utáhne se tak, aby byl zajištěn kontakt mezi kabelem a spojovacím prvkem. Vidlicová koncovka může být v provedení s nebo bez izolace.

Jehlová koncovka

Jehlová koncovka se používá ke krimpování lankových kabelů pomocí lisovacích kleští pro další využití – pro zapojení do běžných typů konektorů. Slouží k zajištění konce kabelu proti třepení, aby bylo možné jej dále propojit s konektorem. Jehlové koncovky bývají zpravidla odizolované.

Krimpovací nýt

Nýt je odizolovanou krimpovací koncovkou s obdobným uplatněním jako jehlová koncovka. Nýt bývá vyroben z mědi a pocínovaný v různých velikostech průřezu a délkách podle potřeby navazující zapojení.

Plíšková koncovka

Plíškové koncovky jsou upraveny k jednoduchému nakrimpování na konec kabelu prostřednictvím tvarového řešení.

Koncovka Board-in

Board-in je koncovka pro molexové konektory (se speciálním ukončovacím hrotem). Koncovka se na kabel připojí krimpováním pomocí kleští.

Spojka

Spojka slouží k napojení (prodloužení) kabelů. Obvykle obsahuje dva vstupy v izolačním těle, do kterých se kabely zasunou a následuje slisují.

Pájené koncovky

Pájené koncovky využívají pro připojení prvku permanentní metalurgický spoj.

Pájecí kolík

Tato koncovka se připevní na kabel pájením. Koncovka není odizolovaná a slouží buď k přímému napojení na konektor nebo zasunutí do dalšího prvku, který působí jako některá z krimpovacích koncovek.

Související články
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz