Domů     Zajímavosti
Rady a tipy, jak vybrat elektrokolo

komerční sdělení

Cyklistika se stala nedílnou součást našich životů, tak proč si ji ještě více nezpříjemnit. Jednou z populárních variant je elektrokolo, které nás o zdravý pohyb a pobyt na čerstvém vzduchu nijak neochudí.

Na trhu existuje spousta druhů a variant. Proto redaktoři recenzního portálu Testado.cz sepsali velký test elektrokol 2020.

Na jednom místě najdete nejlepší modely v poměru ceny a kvality. Článek se mimo porovnání elektrokol věnuje také radám a návodům, jak elektrokolo vybrat. K tomu si nyní řekněme něco víc.

Základní rozdělení elektrokol

Než se začnete po budoucím elektrokole poohlížet, nejprve si ujasněte, jakým způsobem budete kolo využívat. Je totiž velký rozdíl, zda budete jezdit pouze ve městě, nebo máte v plánu náročné kondiční cyklovýlety v těžkém terénu.

Elektrokola proto rozlišujeme na 4 základy typy: městská, horská, krosová a skládací. Každý druh má svá specifika, která je vhodné dopředu znát.

Městské elektrokolo je nejlepší na silnici, kde se nepotká s kořeny nebo těžko přístupným terénem. Opakem je horské elektrokolo, kterému nedělá problém zdolat obtížné výzvy.

Krosová verze se vyznačuje svojí univerzálností, neboť ostudu neudělá na silnici ani v lehkém terénu. Skládací kolo je ideální do města nebo na kratší úseky.

V cíli lze elektrokolo rychle a snadno složit a v cestě pokračovat městskou hromadnou dopravou nebo taxíkem. Před koupí e-kola si tedy dobře promyslete, jaký z uvedených druhů je pro vás nejvhodnější.

Pokud nevíte, kam na kole vyrazit, tady je skvělý tip na výlet.

Jak vybrat elektrokolo

Jakmile budete mít jasno, jakým způsobem budete elektrokolo využívat, nezapomeňte se zaměřit na další důležité aspekty. Jedním z nejdůležitějších je informace, kdo bude na kole jezdit.

Podle pohlaví a případně věku dítěte je třeba vybrat správnou velikost rámu. Ta se uvádí v palcích. Zatímco 15-16“ rám se hodí pro osobu vysokou od 150-160 centimetrů, 22palcový rám je vhodný pro osoby min.

190 centimetrů vysoké. Elektrokolo tedy rozhodně nevybírejte pouze očima.

Při výběru rámu se také zaměřte, z jakého materiálu je vyroben. Na trhu existují hliníkové, karbonové nebo duralové. S konstrukčním zpracováním je pevně spojena i nosnost.

Většina elektrokol uveze osoby o hmotnosti do 120 kilogramů, některé modely ale zvládnout i těžší cyklisty. Vaši hmotnost pak zohledněte při volbě výkonu. Čím větší výkon bude motor mít, tím budete rychlejší a pohon obecně silnější.

Baterie a nabíjení

Jednou z nejdůležitějších věcí na elektrokole je baterie. V případě akumulátoru se zaměřte na celkovou kapacitu, která se uvádí v ampérhodinách (Ah) nebo watthodinách (Wh). Čím větší kapacitu bude baterie mít, tím delší trasu s kolem zdoláte.

Kvalitní elektrokolo je schopno urazit klidně i 120 kilometrů. Výdrž ale samozřejmě ovlivňuje spousta proměnných, jako je hmotnost jezdce, terén, okolní teplota, seřízení kola, stupeň asistence a další.

Abyste udrželi baterii v co nejlepší kondici, je nutné dodržovat několik osvědčených zásad.

V prvé řadě nenechávejte baterii vybitou. I když na elektrokole delší dobu nejezdíte, čas od času zkontrolujte její stav. Pokud necháte akumulátor delší dobu vybitý, může dojít k oxidaci, která vede ke snížení kapacity nebo zničení baterie.

Obecně platí, že častější nabíjení je pro baterii „zdravější“. Pozornost věnujte také uskladnění kola. Na baterii by nemělo svítit letní slunce nebo působit mráz. Pravidel je kolem baterií spousta – tyhle jsou však nejdůležitější.

Funkce a výbava

Pozornost je dobré věnovat i výbavě. Podle stylu jízdy můžete dopředu odhadnout, jaké funkce na e-kole využijete. Pokročilá elektrokola nabízí možnost dobíjení chytrého telefonu, přičemž v rámci ovládacího panelu zjistíte ujetou vzdálenost, rychlost, zbývající kapacitu baterie a vybraný asistenční mód.

Nezapomínejte ani na pravidelnou údržbu a odborný servis. Čím lépe se budete ke svému elektrokolu chovat, tím déle vám vydrží. Pro méně náročnější uživatele doporučujeme elektrokoloběžky.

Zdroj obrázku: Goran Bogicevic / Shutterstock.com

Související články
Už dlouho se snaží program pivních speciálů Volba sládků Plzeňského Prazdroje podporovat rozmanitost českého pivního trhu. Zítra to můžete ochutnat. V březnu a dubnu se Prazdroj spojil se všemi fungujícími klášterními pivovary a společně uvařili velikonoční speciály Poutní: Poutní Březnové a nové Poutní Dubnové. Právě tato a další piva budou moci pivaři ochutnat už zítra (27. […]
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz