Domů     Medicína
Loni se v ČR zvýšil podíl neplodných českých párů oproti zahraničním
Pavel Polcar 31.1.2020

Lékaři na reprodukčních klinikách nejčastěji v loňském roce slýchali větu – „Nedaří se nám přirozeně otěhotnět“ v českém jazyce. V meziročním srovnání se totiž loni zvětšil podíl českých párů, které si přišly pro pomoc ke specialistům na umělé oplodnění.

A to zejména ve srovnání s páry, které sem jezdí ze zahraničí. Vzrostl tak počet asistenčních výkonů, a to především v kategorii mražení vajíček a embryí..

Nárůst českých pacientek oproti ženám ze zahraničí zaznamenali i na největší tuzemské klinice umělého oplodnění Reprofit. Zatímco počet párů z ciziny se meziročně nemění, zájem Češek o asistovanou reprodukci vzrostl v posledním roce o 15 %.

Nárůst pacientek, které se s pomocí lékařů pokouší o potomky, zaznamenali lékaři především na nově otevřené klinice v Ostravě. „Roste také průměrný věk žen, které se k nám přicházejí léčit – přesahuje 37 let.

Nejsme výjimkou, ale potvrzujeme trend vyspělých zemí v Evropě i v USA,“ říká Jonáš Vokřál. Optimální biologický věk pro početí potomka je přitom podle lékařů do 25. roku života. „Od tohoto věku plodnost postupně klesá.

Šance, že zdravá žena ve věku 30 až 35 let v době své ovulace otěhotní, se pohybuje pouze mezi 12 a 17 %,“ vysvětluje MUDr. Štěpán Machač, Ph.D., z IVF Clinic.

Založení rodiny páry odkládají z různých důvodů, ať už kvůli finančnímu zabezpečení, studiu, kariéře nebo cestování. Roli hraje podle expertů i vysoká rozvodovost, která se v Česku podle statistik pohybuje mezi 45 a 50 %.

„Lidé si po prvním neúspěšném manželství budují rodiny s novým partnerem a často je to právě mezi 35. a 40. rokem života. Bohužel pak mnohdy zjišťují, že otěhotnět v tomto věku není tak snadné. Ženy čelí klesajícímu počtu a kvalitě vajíček a muži snižujícímu se množství oplodnění schopných spermií,“ říká MUDr. Machač.

I z tohoto důvodu roste mezi českými pacientkami zájem o asistenční výkony, kam spadá například mražení vajíček a embryí.

Vajíčka nově také mrazí odborníci přímým ponořením do tekutého dusíku. Unikátní metoda tzv. otevřeného mražení je spolehlivější a snižuje riziko, že při rozmrazení dojde k poškození buněk. „Úspěšnost, že vajíčka přežijí, se pohybuje až kolem 90 %.

Výhodou je, že ženy nemusí opakovaně podstupovat celý cyklus umělého oplodnění včetně odebírání čerstvých vajíček, které se odehrává v celkové anestezii“ dodává Machač.

Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz