Domů     Zajímavosti
V golfovém vozíku po “Ostrově žen”

komerční sdělení

Zhruba 8 km severovýchodně od vyhlášeného mexického letoviska Cancún vyrůstá z Karibského moře protáhlý ostrov Isla Mujeres. Ostrov, jehož jméno v překladu znamená “ostrov žen”, není velký. Na délku měří jen 8 km a celý si jej lze projet třeba v golfovém vozíku..

Ostrov ženských soch a pirátů

V předkolumbovských dobách byl ostrov Isla Mujeres zasvěcen mayské bohyni lásky a plodnosti Ixchel. Na mnoha místech ostrova stávaly skulptury žen. Když na ostrov v roce 1517 připluli španělští dobyvatelé a sochy viděli, pojmenovali ostrov Isla Mujeres (Ostrov žen).

Původní sochy Španělé zničili. Z mayského období se dochovaly pozůstatky svatyně na jihu ostrova.

Díky strategické poloze u Isla Mujeres často kotvili piráti a bukanýři. Těmi nejznámějšími byli Henry Morgan a Jean Lafitte. Ti zde čekali, až španělské lodě naložené zlatem vyplují od nedalekých břehů Yucatánského poloostrova do Evropy.

Jedním ze slavných pirátů byl i Španěl Fermín Mundaca, který si na ostrově postavil rozlehlou haciendu.

Dnes patří Isla Mujeres k oblíbeným turistickým destinacím Mayské riviéry. Na ostrov vyplouvají z pevninského přístavu Puerto Juáres pravidelné trajekty.

Nejkrásnější pláž je na severu ostrova

Jedním z hlavních lákadel Isla Mujeres je pláž Playa Norte na severním pobřeží ostrova.

Pláž s jemným bílým pískem, kokosovými palmami a nádherným tyrkysovým mořem je považována za jednu z nejhezčích v Mexiku.

Plážové bary ve stínu palem nabízejí osvěžující drinky a lokální i mezinárodní kuchyni.

U pláže Playa Norte stojí turistická vesnice, která je centrem všeho dění na ostrově. Právě sem z pevniny připlouvají trajekty. Ve vesnici panuje příjemná atmosféra dovolenkového letoviska. Vysoké betonové hotelové komplexy jako v Cancúnu zde nenajdete.

Ani rušné bulváry. Hotely, penziony a vilky ve vesnici jen málokdy převyšují palmy. Nejvyšší stavbou a dominantou je bílý maják stojící u městské pláže na západním pobřeží. Ve vesnici se dochovalo i pár původních domků, ve kterých jsou dnes obchůdky a restaurace.

Ulice jsou na mnoha místech zkrášleny pouličním uměním. Malby na stěnách a sochy jsou většinou věnované podmořskému životu.

U hotelů stojí golfové vozíky, skútry a kola, a čekají, až si je někdo půjčí a vydá se poznat krásy zbylé části ostrova.

Agua Azl Wasserfall in der Nähe von Palenque, Mexiko

Cesta na jih ostrova vede přes pirátský statek

Projet si ostrov Isla Mujeres je záležitostí několika hodin. Nejoblíbenějším dopravním prostředkem je právě golfový vozík, který můžete řídit, aniž byste vlastnili řidičák. Po cestě na jih projedete kolem malého letiště, které je využíváno jen sporadicky k soukromým letům na pevninu.

Zastavit se můžete v želví záchranné stanici Tortugranja a za prohlídku stojí i areál statku Hacienda Mundaca. Ten stojí zhruba v polovině ostrova.

Haciendu nechal postavit v 19.století slavný španělský pirát a obchodník s otroky Fermín Mundaca. Podle legendy statek věnoval místní krásné dívce, do které se zamiloval. Dívka ale nikdy jeho city neopětovala a to pirátovi zlomilo srdce.

V opuštěně vypadajícím areálu statku pobíhají leguáni a dokonce zde spatříte i krokodýly. V kamenném domku visí na stěnách staré dobové fotografie. Najdete zde i ruiny mayských domků a na břehu jezera několik oblouků.

TIP: Vydejte se na dovolenou do Mexika a poznejte ty nejkrásnější pláže a památky. Vybrat si můžete z poznávacích zájezdů s českým průvodcem nebo ze zájezdů s vlastním itinerářem.

Mys Punta Sur je zasvěcený mayské bohyni i šnorchlování

Jižní cíp ostrova, Punta Sur, patří k oblíbeným výletním místům na ostrově. Na mysu stojí nad nevysokými útesy pozůstatky svatyně zasvěcené bohyni Ixchel. Kolem dokola byl vytvořen park soch. Vstup na stezku k svatyni hlídá socha mayské bohyně plodnosti a nad okolní krajinu se tyčí malý bílý maják.

Jen pár set metrů od svatyně se na západním břehu nachází přírodní zábavní park a plážový klub Garaffón. Kromě atrakcí jako je canopy a plavba na kajaku si zde můžete zašnorchlovat na nádherném útesu, který dal parku jméno.

Šnorchlování a potápění je na Isla Mujeres všeobecně oblíbené. Kolem ostrova se pod hladinou ukrývá spousta neporušených korálových útesů. Nedaleko Punta Sur bylo dokonce před deseti lety vytvořeno unikátní podmořské muzeum MUSA s několika sty sochami. Ty postupně obrůstají řasami a korály.

V letních měsících si v okolí ostrova můžete zaplavat s mírumilovnými žraloky velrybími.

Související články
Necelých 100 dní do XVII. všesokolského sletu, největší sportovně-společensky-kulturní události roku na našem území, Česká obec sokolská oficiálně oznámila spuštění prodeje vstupenek na hromadné skladby. V rozmezí 200 až 700 korun na den budou k zakoupení od 1. dubna a očekává se, že se hlediště Fortuna Areny zcela zaplní. Ulicemi Prahy už teď jezdí speciální sletová tramvaj […]
Budoucnost se dá předpovídat mnoha způsoby – s pomocí křišťálové koule, kyvadla nebo kávové sedliny. V italské metropoli však již několik staletí spoléhají na ampulky s krví… Jmenoval se Januarius (272–305) a zastával funkci biskupa ve městě Benevento. Přibližně roku 305 však byla jeho duchovní pouť násilně ukončena. Legendy praví, že byl za vlády císaře […]
Pokud jste v nedávné době surfovali na vlnách internetu, mohla vás zaskočit zpráva, že vanilkové aroma již dávno není tím, čím bývalo. Do výrobní rovnice totiž měli vstoupit bobři… A to konkrétně s látkou kastoreum, která však člověku není tak úplně neznámá. Pro různé účely ji totiž více či méně využíval přes 2000 let. Je […]
Dvě třetiny Čechů věří, že se válka na Ukrajině protáhne na několik let. Ještě před rokem si přitom skoro polovina obyvatel myslela, že ruská invaze potrvá do konce roku 2023. Data z průzkumu veřejného mínění společnosti CEPER ukazují, že se podíl respondentů přesvědčených o dlouhodobé válce na Ukrajině oproti stavu před rokem zvýšil v 9 z 12 […]
Už jsme zažili několik sexuálních revolucí, ta nadcházející a přicházející ale poprvé bude mít nádech tak trochu „umělého sexu“. Podle expertů se během 15–20 let stanou běžnou součástí sexuálního života roboti určení na sex – sexboti. Využívat je budou muži i ženy, a to nejen svobodní, ale i manželské páry. Lidé s nimi budou podle […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz