Domů     Technika
Jak by mělo vypadat kvalitní havarijní pojištění?

komerční sdělení

Příjemná cena, ale zároveň kvalitní havarijní pojištění, které zabezpečuje vše, na co si vzpomenete, to je sen každého z nás.

Co je havarijní pojištění?

Při zakoupení auta je vždy nezbytné sjednat povinné ručení, které je dané zákonem. Sjednat si můžete i povinné ručení online.

Jestliže ale kupujete zcela nové auto, vyplatí se sjednat i havarijní pojištění. V případě, že se stanete viníkem dopravní nehody, povinné ručení na vozidlo bude finančně zabezpečovat zdraví a majetek poškozených osob, zatímco havarijní pojištění bude po finanční stránce ochraňovat vás a váš majetek.

Pokud tedy není havarijní pojištění sjednáno, opravu svého vozu a případné další výdaje, budete muset hradit samostatně z vlastní kapsy. Každé pojištění má jisté výjimky, ani havarijní pojištění se těm svým nevyhne.

Žádné životní pojištění nepokryje úmyslné ublížení na zdraví, případně sebevraždu, stejně tak ani havarijní pojištění nepokryje škody, které vznikají běžným opotřebením vozidla nebo řízením vodu pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek.

Mezi další případy nevyplacení havarijního pojištění při nehodě je v případě propadlé technické kontroly nebo autonehody v zimním období na letních pneumatikách. Havarijní pojištění není nikdy totožné, vybrat si tedy můžete podle 2 následujících kritérií:.

Pojišťovna – určitě nejdůležitější faktor, který ovlivňuje každé havarijní pojištění je cena. Tu však není možné tak snadno stanovit. Je odlišná právě podle toho, u jaké pojišťovny si havarijní pojištění sjednáváte.

Nejen, že vám každá pojišťovna nabídne jiné služby, také vám nabídne i odlišnou výši pojistného plnění, s čímž cena neodmyslitelně souvisí.

Vozidlo –  další rozhodující faktor, na kterém velice záleží, je druh vozidla, na které si budete havarijní pojištění sjednávat. Jestliže se jedná o staré vozidlo, určitě zvažte, jestliže se pojištění vůbec cenově vyplatí.

Abyste zbytečně neplatili vysoké částky, a vozidlo nemělo mnohem menší hodnotu. Je-li vozidlo nové, bude vysoká i havarijní pojistka, protože cena vozu vždy souvisí s cenou pojištění. Rozhodující však bude i značka daného vozidla.

Podle statistik se zjistilo, jaká vozidla se stávají nejčastěji viníky dopravních nehod, mezi takové tedy patří – Audi, BMW a Mercedes. Jestliže si budete sjednávat pojištění na tato vozidla, připlatíte si, a to i za předpokladu, že jste nikdy žádnou nehodu nezavinili.

Cenu pojištění také velice ovlivňuje způsob užívání vozu – běžný provoz nebo podnikání (autoškola, taxislužba).

Každé havarijní pojištění také ovlivňuje věk pojištěného, jestliže se nachází v rizikové skupině řidičů, bude pojistka daleko dražší. Dbejte na to, abyste měli vždy kvalitní havarijní pojištění.

Co je důležité pro každé havarijní pojištění

Dopravní nehoda – jistě si pojištění sjednáváte právě pro případ krytí, pokud zaviníte dopravní nehodu.

Vandalismus – pokud vám někdo zničí vozidlo během noci, co bude stát na parkovišti, určitě nechcete platit opravu. Havarijní pojištění kryje i tuto variantu.

Odcizení – součástí každého havarijního pojištění by mělo být i odcizení vozidla, ať už jako celku nebo některých jeho součástí (například vám někdo odcizí kola).

Živelná pohroma – stejně tak si od pojišťovny můžete nechat vyplatit peníze za opravu vozidla, které bylo zničeno při živelné pohromě. Jedná se převážně o promáčknutou střechu od prudkého deště nebo spadlého stromu přímo na vaše vozidlo.

Tyto body jsou součástí každého havarijního pojištění. Můžete si však nechat pojistit i další věci, které určitě nejsou na škodu:

Pojištění spoluúčasti – výše spoluúčasti je vždy sporná. Jestliže si nastavíte vysokou spoluúčast, budete platit nižší částku havarijního pojištění, ale při pojistné události musíte více zaplatit z vlastní kapsy.

Je-li spoluúčast nízká, budete zase platit vysoké roční částky. Spoluúčast si však můžete pojistit, pokud tak učiníte, zvedne se vám částka ročního pojistného, ale v případě pojistné události nebudete platit vůbec nic.

Náhradní vozidlo – součástí dobrého havarijního pojištění by také mělo být zapůjčení náhradního vozu. Většina využívá vozidlo denně, aby dopravili sebe a děti do práce nebo školy, auto se tedy stává nezbytností.

Střet se zvěří – tato položka bývá občas součástí povinného ručení, jestliže tomu tak není, určitě by měla být důležitou součástí havarijního pojištění.

Technická pomoc – v případě nehody by další nutnou složkou havarijního pojištění, mělo být zajištění odtahové služby zdarma. Některé pojišťovny nabízí i právnický servis, pokud dochází k nesrovnalostem, jak k nehodě došlo.

Příspěvek na pneumatiky – pokud poskytuje pojišťovna příspěvek i na „prasklé“ pneumatiky, bývá to příjemný bonus.

Nejlevnější havarijní pojištění může být i nejkvalitnější.

Související články
Čínští vědci vybavili svého robota STAR1 párem tenisek, díky kterým se mu podařilo dosáhnou rychlosti 3,6 m/s, a stát se tak nejrychlejším humanoidním robotem na světě. V závodě v poušti Gobi to nandal i některým svým lidským soupeřům. STAR1 je humanoidní robot vysoký 171 centimetrů a vážící 65 kilogramů, kterého postavila čínská společnost Robot Era. […]
Největší český výrobce letadel, společnost AERO Vodochody AEROSPACE, pojmenovala svůj nejmodernější cvičný letoun L-39 Skyfox. Název odkazuje na dlouholetou tradici úspěšných československých letounů, jako byly L-29 Delfín nebo L-39 Albatros, a zároveň vystihuje jedinečné vlastnosti nového cvičného stroje. Aero letoun L-39 Skyfox produkuje v sériové výrobě a letos navíc slaví 105. výročí od založení. Za tu […]
Značka Kia vyvinula jako první na světě automobilové příslušenství vyrobené za použití plastů vytěžených organizací The Ocean Cleanup z Velké tichomořské odpadkové skvrny (GPGP). poskytovatele řešení trvale udržitelné mobility. Jedním z nejdůležitějších výstupů dosavadní spolupráce je rohož do zavazadelníku z plastů vytěžených z oceánu, kterou Kia v limitované edici uvede ve zcela novém modelu Kia EV3. Exkluzivní […]
V Německu otevřeli lunární simulátor za 45 milionů eur, díky kterému budou evropští astronauté testovat vše od 3D tisku obydlí z měsíčního prachu až po pěstování potravin v tamních podmínkách. Projekt, provozovaný Evropskou kosmickou agenturou (ESA) a Německým střediskem pro letectví a kosmonautiku (DLR), nemá ve světě obdoby –⁠ ani NASA podobné zařízení nevlastní. Simulátor […]
Toyotu C-HR si nemůžete splést s žádným jiným autem. Charakteristická silueta je čistou esencí dynamiky a městského stylu. Výjimečný je také interiér z těch nejkvalitnějších materiálů. A ještě něco… má štempl na nejekologičtější auto roku… Už před téměř 25 lety začínaly v Toyotě vznikat první hybridní vozy. Měly nižší spotřebu, nabíjely se jim baterie při brždění, […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz