Domů     Zajímavosti
Svět v plamenech – seriál, který vás přinutí zamyslet se!

komerční sdělení

Představte si, že byste se ocitli ve válečném konfliktu. Z ničeho nic by vás obsadilo vojsko jiného státu a nárokovalo si území, kde žijete, byt, ve kterém bydlíte, chalupu, kde odpočíváte. Váš život by se ve vteřině otočil o 360 stupňů a najednou byste místo každodenních radostí a starostí museli začít řešit základní potřeby života – zda budete mít co jíst, kde spát či zda přežijete další den.

Co byste v této situaci dělali? Pustili byste se do boje za rodinu, známé, zemi či majetek? Přizpůsobili byste se ze strachu o svůj holý život? Nebo byste se snažili opustit vlas, hledali útočiště jinde a nechali všechno za sebou?

Okolnosti, které si asi málokdo dokáže představit, protože všichni bereme fakt, že žijeme v míru jako samozřejmost a přitom to není tak dávno, co se v takové situaci ocitli naši prarodiče. Tento rok uplynulo 80 let od největšího válečného konfliktu v dějinách lidstva – vypuknutí druhé světové války a i když se to mnohým zdá jako dávná minulost, nikde není napsané, že se události roku 1939 nemohou opakovat.

Válka se netýkala jen vojáků a politiků, její ničivý rozměr měl zásadní dopad i na běžné obyvatelstvo.

Pohled do života obyčejných lidí, na jejich utrpení a změny, kterými si museli projít po vypuknutí druhé světové války, nám přibližuje nejnovější seriál Svět v plamenech.

Jedinečnost tohoto seriálu spočívá ve vyprávění příběhů lidí z různých prostředí, z různých oblastí a i příběhy rodin, které nebyli na straně spojenců. Příkladem je německá rodina Rosslerových z Berlína, která nesouhlasí s fašistickým režimem, jejich syn je na frontě a dcerka trpí epilepsií.

Jejich utrpení není o nic menší než utrpení polské rodiny z Varšavy, která je rozdělená po invazi německých vojsk.

Tak jako není svět jen černý nebo bílý, tak i seriál Svět v plamenech podává více perspektiv na válku a situace, ve kterých se postavy ocitli. Jedinečný úhel pohledu Petra Bowkera, tvůrce a scenáristy seriálu Svět v plamenech, přináší emoce blízké nám, obyčejným lidem.

Děj se dostane pod kůži diváka právě vykreslením příběhů běžných lidí, proto se v seriálu najde jak starší tak mladší generace.

Peter Bowker zpracoval osudy ľudí na základě zaznamenaných příběhů v zápisnících a válečných dopisech, uchovaných v anglickém královském válečném muzeu, ale zároveň mnohé postavy ztvárňují zážitky příbuzných samotného Petra Bowkera. .

V seriálu Svět v plamenech si zahrálo vícero slavných osobnosti. Oskarová herečka Helen Hunt ztvární silnou, racionálně smýšlející americkou reportérku Nancy Campbell. Postava Nancy představuje reálnu anglickou reportérku Clare Hollingworth, která byla vyslaná do Varšavy, aby zmapovala situaci v Polsku roku 1939. Nancy se sama vydá na hranice Polska, kde na vlastní oči uvidí německé vojska v přípravě na polskou invazi.

 Dalším skvělým hercem, laureátem cen EMMY a BAFTA je Sean Bean, kterého mnozí znají zejména z Her o trůny coby Neda Starka, nebo jako Boromira z Pána prstenů. Sean vystoupí v seriálu jako Douglas Bennett, bývalý voják z první světové války, jež trpí posttraumatickou stresovou poruchou.

Tvůrce seriálu Peter Bowker vycházel opět z reálné postavy, a to přímo ze zkušeností svého starého otce, který přežil zákopovou bitvu během první světové války a trpěl stejnou poruchou.

Silné emoce, napětí a prostor na zamyšlení se nám přináší nejnovější historický  seriál Svět v plamenech, který mohou čeští a slovenští diváci shlédnout exkluzívně na televizní stanici Epic Drama od 10.11.2019 ve 21:00h.

reklama
Související články
Pokud jste v nedávné době surfovali na vlnách internetu, mohla vás zaskočit zpráva, že vanilkové aroma již dávno není tím, čím bývalo. Do výrobní rovnice totiž měli vstoupit bobři… A to konkrétně s látkou kastoreum, která však člověku není tak úplně neznámá. Pro různé účely ji totiž více či méně využíval přes 2000 let. Je […]
Dvě třetiny Čechů věří, že se válka na Ukrajině protáhne na několik let. Ještě před rokem si přitom skoro polovina obyvatel myslela, že ruská invaze potrvá do konce roku 2023. Data z průzkumu veřejného mínění společnosti CEPER ukazují, že se podíl respondentů přesvědčených o dlouhodobé válce na Ukrajině oproti stavu před rokem zvýšil v 9 z 12 […]
Už jsme zažili několik sexuálních revolucí, ta nadcházející a přicházející ale poprvé bude mít nádech tak trochu „umělého sexu“. Podle expertů se během 15–20 let stanou běžnou součástí sexuálního života roboti určení na sex – sexboti. Využívat je budou muži i ženy, a to nejen svobodní, ale i manželské páry. Lidé s nimi budou podle […]
Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých […]
Stovky kreseb, táhnoucích se desítky kilometrů přes vyprahlou krajinu na jižním pobřeží Peru, představují pro odborníky tu pravou badatelskou výzvu. Znázorňují totiž nejen kočky, opici, kolibříka a lamy, ale údajně také astronauta. Kdo je namaloval, a proč? Neobyčejná galerie geoglyfů, jak jsou obrazce nazývány, leží zhruba 500 kilometrů od hlavní peruánské metropole, Limy. Ačkoli je […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz