Domů     Zajímavosti
Jak správně fotit jídlo?

komerční sdělení
Food photography of baked pork with fresh vegetables. Home made food photo for social networks. Top view mobile phone photo of baked meat.

Fotky jídel denně vidíte na sociálních sítích. Některá vypadají lákavěji, jiná méně. A nemusíte být zrovna influenceři zaměření na vaření, abyste chtěli své jídlo vyfotit. Mnozí rádi zvěční doma uvařené speciality nebo krásně nachystané jídlo v restauraci, třeba při romantické večeři s drahou polovičkou.

Tomu všemu nahrává také fakt, že jen málokdo u sebe v dnešní době nemá chytrý telefon s kvalitním vestavěným fotoaparátem..

Nabídka chytrých telefonů s kvalitním fotoaparátem.

Chce to sice trpělivost, jistou dávkou šikovnosti a trénink, ale pokud budete dodržovat pár základních principů, jistě brzo uvidíte ve fotografování pokroky a pak už můžete libovolně experimentovat a dávat průchod své kreativitě.

Najděte správné světlo

Pokud fotíte na mobil, nemusíte sice nic složitě nastavovat, ale čeká vás možná ještě složitější úkol – najít, případně si zajistit vhodné světlo.

Fotka by neměla být ani příliš přesvětlená a naopak, ani příliš tmavá. Jestliže máte tu možnost, snažte se fotit v přirozeném světle, tedy buď venku, nebo alespoň u okna, přičemž nejlepší fotky vznikají zpravidla odpoledne, kdy slunce dodává světla ještě dostatek, ale už není tak ostré.

Využít můžete i nějakou improvizovanou odrazovou desku, například jídelní lístek.

Pokud jste nuceni fotit při umělém světle, snažte se ho změkčit, například použitím papírového ubrousku, který dáte mezi zdroj světla a jídlo. Při focení fotoaparátem je samozřejmě správné světlo také důležité, určitou část jste ale schopni vyřešit přes nastavení.

Pohrajte si s kompozicí

Zkuste k talíři přidat ještě třeba květiny nebo hezký hrnek a uvidíte, že kompozice bude rázem vypadat jinak. Dobré je zkusit různé úhly a podklady, některé pokrmy lépe vyniknou z leteckého pohledu na ubrusu, jiné zase ze strany na dřevu s jasně viditelnou strukturou.

Při focení s fotoaparátem uděláte nejlépe, pokud se postavíte o trochu dál, třeba jeden až dva metry od jídla, a použijete zoom. Focení zblízka, pokud nemáte makro objektiv, zásadně nedopadá moc dobře.

S mobilem tuto šanci bohužel nemáte, s tím to totiž není možné. Při focení zblízka širokoúhlým objektivem fotoaparátu mobilu se fotka většinou nehezky zdeformuje. Ale nezoufejte. Pokud máte v plánu fotit mobilem jídlo častěji, porozhlédněte se po přídavných objektivech a pořiďte si alespoň jeden na makro.

Pokaždé se snažte do fotky dostat barvy, ve výsledku to dělá hotové zázraky. Pokud jídlo nemá samo o sobě výrazné barvy, využít můžete barevný talíř, ubrus, květiny, drobné barevné kamínky nebo třeba potraviny, ze kterých je jídlo udělané.

Závěrečná úprava promění obyčejnou fotografii v umělecké dílo

Závěrečné grafické úpravy mohou krásně vytáhnout detaily, na které chceme upozornit, oživit nebo naopak utlumit některé barvy, dodat nebo ubrat kontrast a jas a mnoho dalších užitečných efektů. Na úpravu můžete využít nespočet různých programů, kromě velmi známých placených také srovnatelně dobré programy zdarma nebo dokonce online editory.

Také aplikací pro úpravu fotek přímo v mobilu je takové množství, že by snad zasloužily i vlastní článek. Takže neváhejte zkoušet, zkoušet a zase zkoušet, která vám vyhovuje nejvíce.

Po focení ale přichází ta nejspíš nejpříjemnější část, a to pořádně si focený objekt vychutnat.

Související články
Kvantové technologie zažívají boom. Spolu s ním také výrazně roste počet odborných publikací, které tuto technologii zkoumají. Od stostránkových článků přiznávajících, že algoritmy bude možné nasadit nejprve za 10 let, až po třístránkové zprávy oznamující zdařilou implementaci algoritmů, avšak s velmi omezenými výsledky. Jen málo odborných článků splňuje obojí, a tak je i pro řadu […]
Tomáš Jungwirth z Fyzikálního ústavu Akademie věd obdržel nejvyšší české vědecké ocenění – Národní cenu Česká hlava. Cena vyjadřuje uznání za celoživotní úspěšné a excelentní působení ve výzkumné, vývojové a inovační oblasti, zejména za výzkum spintroniky. Jungwirthův výzkum spintronických pamětí je zásadní pro vývoj procesorových čipů budoucnosti. Tradiční magnetické materiály, které dnes nacházíme i v […]
Vědci z Biologického centra Akademie věd ČR našli během letoška čtyřicet nových sladkovodních virů, které napadají vodní mikroorganismy. První, který se jim podařilo izolovat a podrobně popsat, dostal jméno podle jihočeské metropole – Budvirus. Jedná se o takzvaný obří virus, který napadá jednobuněčné vodní řasy skrytěnky. Výzkumníci potvrdili, že tento virus má významnou roli v ekosystému, protože […]
Ostatní Zajímavosti 15.11.2024
Před objevem elektřiny trávili lidé noci ve tmě a potřebné činnosti vykonávali maximálně za svitu měsíce, ohně a později petrolejových lamp. Dnes je asi 80 % světové populace vystaveno večer vysoké úrovni umělé světelné záře. Podle vědců může mít toto nadměrné světelné znečištění negativní vliv na lidské zdraví, od špatného spánku po rakovinu prsu, mrtvici […]
Příroda Zajímavosti 14.11.2024
Díváte se na 10krát zvětšený zvláštní organismus, který se pohybuje na hranici mezi houbami, zvířaty a prvoky. Jde o rod Lamproderma a patří mezi pravé slizovky, obzvláště známé svými lesklými, kovově zbarvenými spory. Slizovky jsou záhadnými organismy, které překvapují nejen vědce, ale i amatérské biology. Patří do skupiny pravých slizovek, známé jako Myxomycetes, a rod […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz