Domů     Zajímavosti
Co na vás prozradí barva vašeho automobilu?
Martin Janda 27.8.2019

„Řekni mi, jaké máš auto, a já ti povím, jaký jsi,“ dalo by se parafrázovat známé pořekadlo. A nejde jen o to, zda si člověk pořizuje sportovní vůz, preferuje bezpečné auto, či se snaží dát najevo svou domnělou nadřazenost koupí káry se silným motorem. Leccos napoví už samotná barva vybraného vozu..

Barvy mají svou symboliku od pradávna. V euroamerické kultuře bývá červená symbolem lásky, bílá patří míru a černá znázorňuje smutek. Ten je ovšem například v čínské civilizaci symbolizován barvou bílou.

Španělské nevěsty se pro změnu často oblékají do černého a jistě ne kvůli tomu, že by svatbu vnímaly jako nějakou tragickou událost. Co ovšem podle psychologů prozrazuje vybraný odstín auta na jeho majitele?

Bílá bývá symbolem nevinnosti, ovšem na karoserii automobilu spíše poukazuje na čistotnost majitele. Ten se obvykle nesnaží příliš vybočovat z davu, má rád pořádek a přesný řád. V komunikaci s druhými působí důvěryhodně, někdy možná až trochu rezervovaně.

Řidič ve stříbrném voze je vyznavačem elegance, je dostatečně sebevědomý a klidný. Stříbrný nátěr preferují právníci či lékaři. Podle psychologů bývají majitelé stříbrných vozů díky svému klidu a své rozvaze lepší řidiči než většina ostatních.

I černý vůz naznačuje, že jeho vlastník je sebevědomý. Někdy ovšem až přehnaně. Takoví lidé bývají v běžném životě hodně dominantní, touží po luxusu, zároveň jsou i tajnůstkářští. Není bez zajímavosti, že v reklamách se nejčastěji objevují stříbrné a právě černé vozy.

Symbolem rychlých aut je červené Ferrari. A červenou barvu si mnohdy vybírají právě lidé, kteří si rádi pletou silnice se závodním okruhem. Řidiči červených vozů bývají energičtí, vitální a občas i zbytečně lehkovážní. Podobné charakteristiky platí i pro majitele žlutých vozů.

Modrá barva symbolizuje spolehlivost. Řidič modrého auta netouží nijak vyčnívat a upozorňovat na sebe. To samé platí i pro vlastníky šedých automobilů. Jednou z jejich charakteristik je elegance. Z praktického hlediska však šedé vozy nejsou nejlépe vidět, zvláště v horším počasí.

I proto bývají automobily s šedou karoserií častějšími účastníky dopravních nehod.

Zlatý vůz může znamenat určitý nedostatek vkusu. A zelená? Řidič zeleného vozu je podle expertů ohleduplný, má úctu k přírodě a netrpí přehnanými materialistickými touhami.

Samozřejmě, že zmíněné charakteristiky je třeba brát s rezervou, psychika jednotlivce je příliš komplikovaná záležitost, aby se dala popsat podle jednoho detailu. Řidič červeného vozu a priori nebude agresor a šofér oděný do stříbrné nemusí být mistr volantu.

Na druhou stranu, může to být kamínek do celkové mozaiky, která o nás vypoví, jací nakonec vlastně jsme.

Související články
Necelých 100 dní do XVII. všesokolského sletu, největší sportovně-společensky-kulturní události roku na našem území, Česká obec sokolská oficiálně oznámila spuštění prodeje vstupenek na hromadné skladby. V rozmezí 200 až 700 korun na den budou k zakoupení od 1. dubna a očekává se, že se hlediště Fortuna Areny zcela zaplní. Ulicemi Prahy už teď jezdí speciální sletová tramvaj […]
Budoucnost se dá předpovídat mnoha způsoby – s pomocí křišťálové koule, kyvadla nebo kávové sedliny. V italské metropoli však již několik staletí spoléhají na ampulky s krví… Jmenoval se Januarius (272–305) a zastával funkci biskupa ve městě Benevento. Přibližně roku 305 však byla jeho duchovní pouť násilně ukončena. Legendy praví, že byl za vlády císaře […]
Pokud jste v nedávné době surfovali na vlnách internetu, mohla vás zaskočit zpráva, že vanilkové aroma již dávno není tím, čím bývalo. Do výrobní rovnice totiž měli vstoupit bobři… A to konkrétně s látkou kastoreum, která však člověku není tak úplně neznámá. Pro různé účely ji totiž více či méně využíval přes 2000 let. Je […]
Dvě třetiny Čechů věří, že se válka na Ukrajině protáhne na několik let. Ještě před rokem si přitom skoro polovina obyvatel myslela, že ruská invaze potrvá do konce roku 2023. Data z průzkumu veřejného mínění společnosti CEPER ukazují, že se podíl respondentů přesvědčených o dlouhodobé válce na Ukrajině oproti stavu před rokem zvýšil v 9 z 12 […]
Už jsme zažili několik sexuálních revolucí, ta nadcházející a přicházející ale poprvé bude mít nádech tak trochu „umělého sexu“. Podle expertů se během 15–20 let stanou běžnou součástí sexuálního života roboti určení na sex – sexboti. Využívat je budou muži i ženy, a to nejen svobodní, ale i manželské páry. Lidé s nimi budou podle […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz