Domů     Historie
Vydejte se za památkami do Mexika

komerční sdělení

Toužíte se podívat za hranice všedních dnů a zaujalo vás Mexiko? Připadá vám tato destinace jako nedostižný a nesplnitelný sen? Možná jste na omylu, stačí trochu chtít a Mexiko můžete navštívit, vždyť lety do Mexika jsou dostupné pro každého, kdo chce vyrazit do nových míst a objevovat krásy zahraničí.

Vyrazit na cestu není problém

Cesta trvá letecky například z Vídně nějakých dvanáct hodin, cestou si můžete schrupnout v letadle. Zájezdy do Mexika najdete také v nabídkách českých cestovek, a to nezřídka na celou řadu termínů.

Před dovolenou nemusíte absolvovat ani žádné povinné očkování (ovšem doporučována je protitetanovka a očkování proti hepatitidě), pro vstup do země je vyžadován cestovní pas s platností ještě 6 měsíců ode dne návratu a podle směrnic EU musejí mít svůj vlastní pas i děti.

Na co se můžete těšit?

Když se budete rozmýšlet, co vidět v Mexiku, je to vcelku náročná volba, protože možností je spousta. Mexiko je možné vidět z různých úhlů, všechny jsou pro Evropana bezesporu lákavé a zajímavé, jenže co si vybrat, když čas pobytu je přece jen omezený?

Je to prostě jiný svět, původní kultura se prolíná s tím, co přináší moderní doba, každý si může vybrat podle svého. Pokud byste si nevěděli rady a chtěli najít vhodnou inspiraci, vsaďte na praktického průvodce a cestopisy krajanů. Zpravidla v nich najdete spoustu zajímavých informací.

Kouzlo divočiny i prosluněné pláže

Kromě velkých měst, která žijí ve dne i v noci typickým bouřlivým životem, si můžete dopřát i idylku na pláži s jemným pískem na karibském pobřeží. Kdo má v sobě kousek dobrodruha, vydá se možná i do džungle nebo na okraj vyprahlé pouště, kde specifickou atmosféru dotvářejí pitoreskně pokroucené kaktusy.

Úžasný pohled nabízejí i z dálky viditelné zasněžené vrcholy sopek, k Mexiku patří také velké i menší ostrovy, mezi něž patří například romantický Cedros, Cozumel, Tiburón nebo Ángel de la Guarda. Každý cestovatel si v tady prostě najde to své.

Pokud chcete to úplně nejluxusnější počasí, naplánujte si výlet do Mexika na zimní měsíce, to vám potvrdí každý, kdo tuhle čarokrásnou zemi už navštívil. Pokud jde o památky, nevynechejte mayské ruiny jako Coba nebo Tulum.

Povinností je vidět Chichen Itza, což je velmi zajímavá zřícenina mayského města na poloostrově Yucatán.

Z tajů mexické kuchyně

Ochutnat tradiční mexickou kuchyni, to neznamená mít plechový žaludek a umět polykat oheň, ačkoli ostrými jídly je tato země proslulá.

Jídla v Mexiku se v první řadě vyznačují rozmanitostí v chuti i barevnosti, spoustou koření i dalších přísad.

Když se mluví o mexické kuchyni, každému vytanou určitě na mysli především fazole, kukuřice a chilli papričky.

Najdete tu ale spoustu lahodných jídel, která neohrozí vaše chuťové pohárky, oblíbenými surovinami jsou rajčata, lahodné avokádo, tykve na nejrůznější způsob nebo pro nás neobvyklé opuncie. Z mexického jídelníčku rozhodně zaujmou i ryby, připravované na nejrůznější způsoby, v oblibě je vepřové, hovězí a skopové maso.

A neochutnat pravou mexickou tequilu? To si určitě také neodepřete.

Výlet do Mexika není žádný hazard

Nemusíte se obávat, že by se na vás vyřítila banda zarostlých desperádů, kteří jako by utekli z westernu, ale přece jen se raději vyhněte okrajovým čtvrtím hlavního města, protože tam roli padouchů převzaly drogové gangy a vyvolávají mezi sebou rozmíšky.

Při bližším kontaktu s místními obyvateli počítejte s tím, že v Mexiku se běžně nepodává ruka, používá se spíš úklona hlavy, nahrazující pozdrav. Ovšem ženám Mexičané projevují úctu skutečně dvornou hlubokou poklonou.

Ve střední části Mexika se občas projevují i slabé otřesy, které vám mohou připadat jako zemětřesení, ale tady to není neobvyklý jev, takže domorodci na něj ani nijak výrazněji nereagují. Každopádně ale vždy dbejte na svou bezpečnost, tím nic nepokazíte.

Dovolená v Mexiku je skvělým tipem a popularita této destinace mezi českými cestovateli dlouhodobě roste. Není se čemu divit, tato země toho má skutečně hodně co nabídnout.

Související články
Avaři, kočovníci mongolského původu, byli zřejmě příčinou vzniku Sámovy říše na našem území. O jejich životě se toho však mnoho neví. Genetické zkoumání ostatků z jejich pohřebišť na území dnešního Maďarska, za kterým stála česká vědkyně Zuzana Hofmanová, tak nyní odhaluje taje avarské společnosti. Zuzana Hofmanová, která působí v Ústavu archeologie a muzeologie Filozofické fakulty […]
V lokalitě Cañada Seca na západě Argentiny objevili vědci hrob, který vedle koster nejméně 24 lidí obsahoval i částečnou kostru vyhynulého druhu lišky. Zkoumání naznačují, že byla zřejmě oblíbeným „domácím“ mazlíčkem, proto se jí dostalo pocty být pohřbená spolu se svými „páníčky“. Naleziště, nacházející se asi 210 kilometrů jižně od argentinského města Mendoza, bylo objeveno […]
Zhruba 5200 let staré Ötziho přírodně mumifikované tělo bylo nalezeno roku 1991 v Ötztalských Alpách, odtud pochází jeho jméno. Je nejstarší známou evropskou, přírodně zachovanou, mumií, která nabízí nebývalý pohled na Evropany doby měděné. Nyní se vědci zaměřili na zkoumání jeho tetování a techniky, pomocí které vznikla. Ötzi měřil kolem 160 centimetrů a vážil asi […]
Včera, 8. dubna 2024, bylo možné pozorovat úplné zatmění Slunce v Mexiku, Spojených státech a Kanadě. Podle všeho byli už dávní Mayové schopni předvídat tento jev, který pro ně představoval umírání slunečního boha, a přijmout opatření, aby nenastal konec světa. Zatmění Slunce je astronomický jev, který nastane, když Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce, takže […]
Nový archeologický výzkum, jenž probíhá v ruinách starořímského města Pompeje, které roku 79 zničila erupce sopky Vesuv, odhalil také několik domů, které byly v době výbuchu sopky v rekonstrukci. To vědcům umožnilo seznámit se se stavebními postupy, které Římané používali. Možná bychom se jimi měli nechat inspirovat… Starořímské město Pompeje se nacházelo v Neapolském zálivu. […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz