Domů     .Top
Jádro jako neudržitelný zdroj? Organizace FORATOM viní poradce Evropské komise z diskriminace
Jan Martinec 28.6.2019

Polovina nízkoemisní elektřiny vyrobené v Evropské unii pochází z jaderných elektráren. Přesto nejnovější dokument poradců Evropské komise zaměřený na financování udržitelných energetických zdrojů jádro označil jako neudržitelné.

Sdružení jaderných provozovatelů FORATOM označilo postup poradců za diskriminační. Vyplývá to z tiskové zprávy České nukleární společnosti..

Podle dokumentu Technické expertní skupiny, která pro Evropskou komisi připravuje pravidla udržitelného financování (tzv. taxonomii) nepatří jaderná energie mezi udržitelné zdroje kvůli obavám z dopadu na vodní hospodářství, bezpečnost provozů na mořském pobřeží a kvůli „neobnovitelnosti“ jaderného odpadu.

Yves Desbazeille, předseda organizace FORATOM, která sdružuje na 3 000 subjektů činných v oblasti jaderného průmyslu, uvedl, že takové zdůvodnění nepokrytě jádro diskriminuje. U žádných dalších zdrojů se totiž neobnovitelnost odpadů neposuzuje – ohrozilo by to totiž i zařazení větrných elektráren (neobnovitelné kompozitní materiály, z nichž jsou vyrobeny) i solárních panelů mezi udržitelné.

„Udržitelnost jednotlivých zdrojů musí být určena na základě plošně aplikovaných objektivních kritérií a zhodnocení celého životního cyklu daných zdrojů. Tato debata musí být vedena na základě faktů, nikoliv ideologie,“ prohlásil Desbazeille.

Podle FORATOMu je nutné při zkoumání, nakolik je zdroj udržitelný, či nikoliv, vzít v potaz nejen emise CO2, ale také například spotřebu primárních surovin, zábor půdy, nebo jeho vliv na biodiverzitu.

Dokument o udržitelném financování energetických investic ještě musí projít schvalovacím procesem Evropské unie. Pokud by však jádro zůstalo zařazeno mezi tak zvaně neudržitelné zdroje, podobně jako uhlí, hrozí zdražení jeho financování.

Jaderné elektrárny vyrábějí v rámci Evropské unie více elektřiny než uhlí i než plyn. Nepostradatelnost jaderných zdrojů pro splnění ambiciózních klimatických cílů – nejen evropských ale i těch globálních – potvrdilo již několik odborných studií vypracovaných renomovanými nezávislými organizacemi (Mezivládní panel pro změnu klimatu IPCC, Mezinárodní energetická agentura IEA, BP Energy Outlook 2019).

I samotná Evropská komise ve svém klíčovém dokumentu Čistá energie pro všechny uvádí, že jádro bude společně s obnovitelnými zdroji tvořit základ výroby v roce 2050.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz