Domů     .Top
Život se sopkami je nebezpečný, ale také krásný!

komerční sdělení

V České republice žádnou aktivní sopku nemáme a přímo ohroženi tak nejsme, ale stačí si vzpomenout na situaci před pár lety, kdy kvůli jednomu „nevinnému“ výbuchu načas prakticky přestala fungovat letecká doprava nad Evropou.

Tektonické změny v zemské kůře, to jsou věci, které nemůžeme ovlivnit. Celé lidstvo tak třeba deset let může omezovat skleníkové plyny, ale pak se probudí jeden vulkán a veškeré naše snažení toliko pro hovado dobré jest, parafrázujeme-li slavný citát Komenského.

A co teprve když se probudí supervulkány, jako je ten skrytý pod americkým národním parkem Yellowstone?

Cílem tohoto článku ovšem není strašit ani vytvářet nějaké katastrofické scénáře. Výbuchy sopek alespoň v dohledné minulosti zpravidla ovlivňovaly životy zpravidla regionálně, nikoliv globálně, a zdá se, že v dohledné budoucnosti by tomu tak mohlo zůstat. On život v blízkosti sopek navíc není jen nebezpečný, ale i krásný.

Například v okolí sicilské Etny se díky spadu sopečného popílku vytvořily unikátní podmínky pro pěstování vinné révy, ale i jiných zemědělských plodin. Takový popílek totiž významným způsobem zúrodňuje půdu.

Kousek vedle, v pevninské Itálii, se zase nachází sopka Vesuv, která roku 79 našeho letopočtu zasypala starověké město Pompeje. Jedná se asi o historicky nejznámější výbuch sopky, z něhož nejspíš tehdejší lidé radost neměli, ale podíváme-li se na to pozitivně, lépe zachované archeologické naleziště starověkého Říma nalezneme už snad jen v samotném (městě) Římě a okolí.

K dalším významným erupcím patří erupce kráteru Perboewatan v místě dnešního ostrova Anak Krakatau v Indonésii v roce 1883. Zde došlo k několika výbuchům, které zapříčinily smrt 36 tisíc lidí a zánik 165 měst a vesnic.

Dalších 132 sídel bylo vážně poškozeno. Průměrná roční teplota na planetě Zemi se prý podle odhadů po erupci snížila o 1,2 stupně Celsia. A přímým důsledkem bylo také několik fází vln tsunami, vysokých až 30 metrů.

Oklikou se vracíme k začátku tohoto článku. Jak jste nejspíš správně uhádli, hovořili jsme zde o výbuchu sopky Eyjafjallajökull na Islandu v roce 2010. Island se právě kvůli sopkám nachází v poměrně neklidné oblasti – například ostrůvek Surtsey v jeho blízkosti, známý svými nezaměnitelnými obyvateli, ptáky papuchalky, vznikl až v roce 1963 právě sopečnou činností.

A jeho fauna a flóra je nyní tak unikátní, že je celý ostrov zapsán v seznamu světového dědictví UNESCO.

Dalším pozitivem sopečné aktivity je v podstatě bezplatná geotermální energie (čehož využívá především zmíněný Island, nacházející se těsně pod severním polárním kruhem), která je využívána jak v energetice, tak v termálních koupalištích, která stejně jako další „sekundární projev“ seismické aktivity, gejzíry, výrazně přispívají k růstu turismu.

To bylo donedávna považováno za pozitivní jev, ovšem právě Island je jednou ze zemí, které v posledních letech nadměrnou turistikou spíše trpí. Sopky jsou pak také jedním z turistických taháků třeba na Havajských ostrovech.

O tom jaká jsou pozitiva a negativa života v blízkosti sopek se dozvíte více v dokumentu Život se sopkami, který uvede v premiéře Viasat Nature 3. června od 21.00 hod. .

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz