Domů     .Top
Historie promítání: Kdy lidé mohli spatřit první pohyblivé film a jak si dnes můžete udělat domácí kino?

komerční sdělení

Od prvních promítání, která byla spíš krátkým zachycování reality, jsme se posunuli pěkně daleko. Pojďme si zrekapitulovat cestu, kterou jsme v Česku ke kinu, jak ho známe nyní, prošli. Jaké všechny možnosti současnost nabízí?

Prvního promítání se v Česku lidé mohli zúčastnit v Praze v hotelu U Černého koně už v roce 1896, které pořádal Adolf Oppenheimer. Jednalo se především o krátké filmy pocházející z Edisonovy společnosti.

Zakrátko na to už ale kinematografie začala nabírat na obrátkách. Nejstarší kino otevřel Viktor Ponrepo, vlastním jménem Dismas Šlambor v pražské Karlově ulici. V současném kině Ponrepo v Bartolomějské ulici sídlí Národní filmový archiv a stále zde probíhají promítání historicky významných snímků.

Ještě v tom samém roce se otevřela kina v Plzni a v Liberci a v roce 1914 už bylo v českém hlavním městě celkem 39 filmových sálů, v nichž se o nedělích střídalo na 80 000 návštěvníků.

Z čistě dokumentárních krátkometrážních snímků se postupně vyvíjely filmy, jak je známe dnes – s delší stopáží a předem promyšlenou dějovou linií.

V současné době čítá filmový průmysl spousta typů nejen kinosálů, ale především žánrů filmů a způsobů, jak je sledovat. Nejen v Praze najdeme četná multikina a zároveň renovovaná stará kina umožňující divákům posadit se do nejrůznějších typů křesel a židlí a vzít si do sálu své oblíbené pití.

Pořádají se tematicky zaměřená promítání, filmové festivaly – film se stal dostupným pro kohokoli.

Jít se podívat na film do kina se naopak stalo spíše doplňkovým večerním programem, způsobem, jak podpořit tvůrce snímků. Filmový konzum se odehrává především na domácích obrazovkách a plátnech.

Jak si vytvořit domácí kino?

Vytvořit si domácí kino, které vám zajistí plnohodnotný zážitek z filmu a umožní vám ho sdílet i s přáteli či s rodinou není nic nedosažitelného. Dostupnost filmů na pár kliknutí a možnost sledovat je na notebooku je fajn, takový zážitek se ale s tím, co si odnesete večer z kina, nedá srovnávat.

Začněte pořádným plátnem. Jestli máte doma prázdnou stěnu, využijte toho, zavěste ho tam a naproti němu umístěte křeslo, pohovku nebo třeba postel. Nezapomeňte na to, že je důležité udržet od plátna dostatečnou vzdálenost, jinak vás ze sledování akorát bude bolet za krkem.

Tím hlavním, co budete potřebovat, je projektor. Na tom nešetřete a pořiďte si kvalitní přístroj, který dokáže promítat ve vysoké kvalitě. Jeho výhodou je variabilní umístění přišroubováním ke stropu nebo položením na stůl či židli.

Máte hotovo? Pak už stačí jen sehnat ten správný film a užít si večer!

TIP: Přijde vám vybavení pro domácí kino drahé? Nemusíte čekat, až budete mít na účtu požadovanou částku nebo dělat kompromisy, které se nemusí vyplatit. Využijte půjčku na cokoliv od MONETA Money Bank a pořiďte si přesně to, co vám vyhovuje.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama