Máte rádi čokoládu? Pak pro Vás máme potěšující zprávu! Nejnovější výzkum amerických kardiologů totiž prokázal její příznivý dopad na naše zdraví. Tři tabulky kvalitní čokolády měsíčně totiž výrazně sníží riziko selhání srdce..
Výzkum probíhal na bohatém vzorku čítajícím přes půl milionu lidí. U těch byl dlouhodobě sledován dopad zkonzumované čokolády na funkci srdce. Jako ideální množství se ukázaly tři tabulky kvalitní čokolády měsíčně, které dokážou snížit riziko selhání srdce o celých 23 procent.
Ovšem pozor, toto množství by se rozhodně nemělo překračovat, jinak je totiž dopad na tělo přesně opačný.
„Věřím, že čokoláda je důležitým zdrojem flavonoidů, který je spojen s redukcí zánětů a zvýšením zdravého množství cholesterolu. Řekl bych, že průměrná spotřeba tmavé čokolády je pro zdraví přínosná,“ sdělil médiím vedoucí výzkumu Chayakrit Krittanawong.
Tato studie tak odhalila další pozitivní stránku tmavé čokolády, která podle předchozích studií pozitivně ovlivňuje paměť a napomáhá snižovat stres.