Domů     .Top
Jak letos hnízdili orli královští?

Letošní hnízdní sezóna orlů královských (Aquila heliaca) odstartovala nadějně. Celosvětově ohrožení dravci obsadili na jižní Moravě celkem osm teritorií. Úspěšně ale skončilo hnízdění pouze dvou párů, které vyvedly každý po dvou mláďatech.

V červenci ornitologové dvěma mláďatům nasadili batůžky vybavené moderní technologií. .

Foto: Batůžky se satelitními vysílačkami/Zuzana Karlíková, ČSO

Vysílačky pomohou se sledováním pohybu mladých orlů a mohou odhalit i nebezpečí, kterým tito králové oblohy čelí. O jejich zvýšené úmrtnosti totiž svědčí i pozorované případy výměn partnerů. Na začátku letošní hnízdní sezóny vzácní dravci obsadili celkem osm teritorií a šest párů následně postavilo hnízdo.

Vejce už ale snesly jen tři samice a mláďata se nakonec podařilo vyvést pouze dvěma orlím párům. „Čtyři mláďata jsou v porovnání s loňskými deseti opravdu málo. Letošní nevydařená sezóna ale není žádná katastrofa – je potřeba si uvědomit, že česká populace orlů královských je na samém okraji jejich areálu.

Výkyvy v početnosti tedy nejsou překvapivé a poměrně velký počet obsazených teritorií dává do budoucna naději na další nárůst populace,“ vysvětluje David Horal z České společnosti ornitologické, který se věnuje výzkumu a ochraně orlů královských.

Orlí mláďata ze sousedství 

Jediné dva páry orlů královských, které úspěšně vyvedly mláďata, jsou blízkými sousedy. Hnízda si postavili jen necelého 1,5 kilometru od sebe. Dva sourozence z jednoho hnízda pak ornitologové v červenci označili satelitními vysílačkami.

„Vysílačky váží jen něco přes 20 gramů, ale dokážou toho hodně. Budeme moci sledovat nejen pohyb orlů v prostoru, ale také jejich aktivitu, tedy známku toho, že jsou v pořádku. Batůžky jsou vybavené i drobným solárním panelem, který umožní fungování vysílačky několik let,“ popisuje David Horal. Celá akce, do které byla zapojena i vysokozdvižná plošina, se mohla uskutečnit díky mezinárodnímu ochranářskému projektu PannonEagle Life.

Foto: Ornitologové se k hnízdu s mladými orly královskými dostali pomocí plošiny./Zuzana Karlíková, ČSO

Poměrně časté výměny partnerů u sledovaných párů orlů královských dokazují jednak neopodstatněnost tradovaných tvrzení o „trvalých, celoživotních“ párech dravců i dalších druhů ptáků, jednak svědčí o ohrožení orlů různými antropogenními faktory (vznikající činností člověka), jako jsou dráty elektrického vedení nebo přímé pronásledování.      V roce 2017 prokázali ornitologové v Česku vůbec poprvé otravu orla královského.

A to hned ve dvou případech. To zřejmě vedlo k zániku teritoria na Uherskohradišťsku, kde samice přišla kvůli travičům o partnera. „Letos měli orli královští štěstí a žádného otráveného jedince jsme nezaznamenali, ale lidé tráví zvířata včetně ohrožených dravců dál.

Do začátku srpna jsme řešili 64 případů, kdy se otrava buď přímo prokázala v laboratoři, nebo jsme ji mohli předpokládat podle polohy zvířat a mrtvého hmyzu v okolí,“ uvádí Klára Hlubocká, psovodka České společnosti ornitologické, která se věnuje vyhledávání otrávených návnad a uhynulých živočichů.

Letos se svými dvěma speciálně cvičenými psy pátrala zatím na 25 lokalitách, většinou na základě podnětů veřejnosti, České inspekce životního prostředí nebo Policie ČR. „Kromě urgentních výjezdů v případě nálezu podezřelých návnad nebo uhynulých zvířat provádíme i preventivní vyhledávání, jak v oblastech výskytu orlů královských, tak v místech dřívějších případů trávení.

Žádného z travičů se dosud nepodařilo potrestat, ale policisté pracují na několika případech a věříme, že alespoň některé se brzy podaří dotáhnout do konce,“ uzavírá Hlubocká.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz