Život by mohl být v brzké době zase o něco jednoduší. A to díky japonským vědcům, kteří nás v budoucnu ušetří námahy spojené s loupáním banánu. Jak tohoto mimořádného úspěchu docílili?.
Emocemi nabitým debatám o tom, ze které strany je lepší loupat banán, asi brzy odzvoní. Toto mimořádně oblíbené a chutné ovoce totiž budeme moci pojídat jako celek. Na japonské farmě D&T v Okajamě se o to zasloužili vědci, kteří vyšlechtili druh zvaný Mongee, který metodou zmrazení a rozmrazení uzpůsobili okamžité konzumaci bez potřeby loupání.
Jednoduchost však není jedinou výhodou. Tyto banány jsou lepší také chuťově. Obsahují více cukru, takže jsou sladší a výrazněji voní. Díky pěstování v chladnějších podmínkách je navíc není třeba ošetřovat chemickým postřikem proti hmyzu, takže má strávník jistotu, že do svého těla nedostává zbytečné škodliviny.
Že není pojídání slupky pouze zbytečným pokusem o senzaci dokazuje její složení. Obsahuje vitamín B6, hořčík a prospěšnou aminokyselinu tryptofan. Přestože samotná slupka chutná nahořkle, výrazná sladkost banánu hořkost potlačí.
Pokud byste si chtěli novinku vyzkoušet, nebude to asi nic snadného. Farmáři v současné době produkují deset banánů týdne a jeden kus stojí v přepočtu 125 korun.