Japonští vědci zveřejnili výsledky studie, ze které vyplývá, že existuje souvislost mezi rychlostí konzumace a naší váhou. Testování probíhalo na bohatém vzorku více než 59 000 Japonců trpících cukrovkou druhého stupně..
Zatímco pomalu se stravujících lidí trpí obezitou pouze 21 procent, mezi těmi rychle se stravujícími jich bylo 45 procent. Zbytek se stravuje normálně. Podle japonských odborníků náš mozek potřebuje čas na to, aby byl schopen zaznamenat, že je plný. Rychlým hltáním tuto schopnost upozadíme a snadno se přejíme.
Pochopitelně je ale nutné zdůraznit, že o naší postavě rozhoduje celá řada faktorů, zahrnujících pravidelný pohyb, stravu, psychické rozpoložení aj.
K jisté zdrženlivosti nabádá i řada odborníků ze zahraničí. Například Ian MacDonald, profesor fyziologie z anglické univerzity v Nottinghamu k japonskému výzkumu dodal: „Rozhodně teď nemůžeme říci, že když budeme jíst pomaleji, budeme štíhlejší.
Záleží to na mnoha dalších faktorech.“ Je tedy předmětem dalších vědeckých výzkumů, zjistit, do jaké míry má tempo naší konzumace vliv na postavu a zda jde skutečně o nezbytnou podmínku úspěšného hubnutí či účinné prevence před tloustnutím.