O pozitivních i negativních stránkách konzumace kávy se napsalo mnohé. Nyní americká studie přišla s dalším pozitivem tohoto oblíbeného nápoje – jeho pitím prý snižujeme riziko vzniku cukrovky. .
Zpráva uvedená na webu lékařského listu Diabetologia uvádí, že pitím minimálně jednoho a maximálně tří šálků kávy denně po dobu 4 let výrazně snížíme riziko vzniku diabetu 2. typu. Výsledky studie vychází z dlouhodobého zkoumání vzorku čítajícího 120 000 lidí.
„Výsledky dokazují, že pro většinu lidí může mít káva kladný dopad na zdraví. Již ale také víme, že káva je jen jedním z početných faktorů, které mají vliv na vznik cukrovky.
Důležitější je, aby si lidé hlídali svou váhu a byli fyzicky aktivní,“ sdělil médiím vědec Frank Hu, který je jedním z vedoucích představitelů bostonského výzkumného týmu. Upozorňuje tak na skutečnost, že stěžejní pro dobrý zdravotní stav je správná životospráva.
Pokud není dodržována, nelze očekávat zázraky od kávy ani dalších „zázračných“ produktů.