Domů     .Top
Mírumilovné žraločí jesle
Karel Muška 12.9.2011

Pod vlivem hollywoodské továrny na sny (v tomto případě spíš na noční můry) si vybavujeme žraloky jako krvelačná stvoření, která se vynořují, trhají nic netušící oběti a cení tesáky z vody zabarvené krví.

Umíte si představit žraloky jako mírumilovná stvoření, relativně malé neškodné tvory žijící v jezerech a řekách před více než 200 milióny let? Někteří vědci se domnívají, že tito pravěcí žraloci na mělčinách sladkovodních jezer hlídali něco jako jesle pro jejich mláďata, aby se mohla nerušeně vyvíjet a nebyla ohrožována žádnými predátory.

Tým německých paleontologů podpořil tuto hypotézu nálezem230 milionů let starých částí ochranných obalů vajec a drobných zubů. V lokalitě Madygen v jihozápadní části středoasijského Kyrgyzstánu je významné naleziště zkamenělin z pozdního triasu a právě tady ke svému překvapení objevili vědci i fosílie žraločích zárodků a mladých žraloků.

Hledat žraločí fosílie není jednoduché, nejen kvůli jejich chrupavčité kostře. Když prohledáte deset kilogramů materiálu ve slibné lokalitě, vaší odměnou – když máte štěstí – jsou prý třeba jen tři miniaturní zuby.

Proto byla příjemným překvapením i bohatost tohoto nálezu. Neobvyklé byly i výsledky chemického rozboru skloviny nalezených zubů, protože ukazují, že byly vytvořeny ve sladké vodě, zatímco dnešní žraloci se třou výhradně v moři.

Tým zjistil, že nalezené drobné zuby spolu s ochrannými obaly vajec reprezentují dva různé druhy žraloků. Jeden druh je považován za člena čeledi paryb tzv. Hybodontidae. Druhý je pravděpodobně druh žraloka z čeledi Xenacanthidae.

Čeleď Hybodontidae vyhynula zhruba ve stejné době jako dinosauři (před 65 miliony lety), zatímco čaleď Xenacanthidae zanikla v období triasu, asi před 200 miliony let.

Vědci jsou také zvědaví, jestli bude možné zjistit, zda tito dospělí žraloci trvale žili ve sladkovodním prostředí, nebo se stěhovali stovky kilometrů od moře proti proudu za účelem rozmnožování, podobně jako dnešní lososi. Na to jim v současné době však dostupné nálezy nedokážou dát odpověď.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz