Domů     .Top
Hormony mění lidem paměť
Iva Adlerová 12.9.2011

O všech možných prokázaných i neprokázaných nežádoucích účincích hormonální antikoncepce se vedou už dlouho debaty. Ale protože není nic, co by mohlo sloužit jako její alternativa, vyvíjí se alespoň méně zatěžující formy a stále má své místo mezi nejprodávanějšími farmaky.

Využívá ji přes 100 miliónů žen na celém světě. Vědci nyní zjistili další a docela nečekanou souvislost užívání hormonální antikoncepce.

„Nejzajímavější na této studii je jasný důkaz, že užívání hormonální antikoncepce ovlivňuje paměť,“ říká Shawn Nielsen z University of California – Irvine. „Existuje pouze několik studií zkoumajících kognitivní účinky „pilulek“, přestože je používá tak obrovské množství žen.

Není však důvod k obavám, hormonální antikoncepce paměť nepoškozuje, jen mění typ informací, které jsou zaznamenány.“ Estrogeny jsou steroidní hormony, které jsou přítomny v ženském organismu, avšak v menší míře i v mužském, stejně jako u žen mužský hormon testosteron.

Skutečnost, že ženy užívající perorální antikoncepci si pamatují jiné prvky prožitého děje než ty, které ji neužívají, naznačuje, že estrogeny mají vliv na to, jak si lidé pamatují emocionální události.

Ve studii byly zahrnuty dvě skupiny, jedna zahrnovala ženy, které hormonální antikoncepci užívaly a druhou, kontrolní, tvořily ženy, které ji neužívaly.Oběma skupinám byly předloženy fotografie matky, syna a havarovaného automobilu.

V obou skupinách byly fotografie reprodukovány různými způsoby, např. tak, že auto narazilo na obrubník nebo že auto srazilo chlapce a zranilo jej. V tom se skupiny nijak nelišily. O týden později byli však výzkumníci překvapeni tím, jakým způsobem si obě skupiny na událost vzpomněly.

Ženy ve skupině užívající hormonální antikoncepci různě dlouho, si pamatovaly hlavní kroky v traumatické události – došlo k nehodě, došlo ke zranění s převozem do nemocnice, lékaři zachránili oběť nehody apod.

Ženy v kontrolní skupině, které hormonální antikoncepci neužívaly, si pamatovaly více věcných informací, například že vedle auta byl hydrant apod. To všechno jsou docela důležité počátky vysvětlení toho, proč ženy nebo muži s vyšší hladinou ženských hormonů s větší tíží zažívají stresové situace, posttraumatický stresový syndrom a proč si většinou muži pamatují stejnou událost jinak než ženy.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz