Domů     Zajímavosti
Kvíz 21. století: Co vám říká evoluce?
21.stoleti 19.11.2010

I když se na řadě detailů o fungování evoluce vědci neshodnou, stěží byste hledali některého, který by zcela vážně tvrdil, že evoluční teorii je třeba zcela opustit. I proto v našem časopise věnujeme evolučním vysvětlením přírodních dějů velkou pozornost. Nyní si s námi můžete ověřit své znalosti teorie, o níž si snad každý myslí, že jí rozumí.

I když se na řadě detailů o fungování evoluce vědci neshodnou, stěží byste hledali některého, který by zcela vážně tvrdil, že evoluční teorii je třeba zcela opustit. I proto v našem časopise věnujeme evolučním vysvětlením přírodních dějů velkou pozornost. Nyní si s námi můžete ověřit své znalosti teorie, o níž si snad každý myslí, že jí rozumí.

Evoluční teorie přivodila v našem chápání světa a místa člověka v něm obrovskou proměnu. Zcela stranou bojů o to, zda má pravdu Darwin či Bible však zůstal vlastně největší přínos evoluční teorie pro vědu: tam, kde vědci dříve viděli pouze neměnné vztahy, se najednou objevila náhoda, historie, příběh. I přes to, že pracují s něčím, co je z velké části nahodilé, si však evolucionisté nárokují, aby byli nazýváni vědci. Znáte i vy základní pojmy a představy, které jejich disciplínu podpírají?

1.Když Charles Darwin formuloval své představy o dění v přírodě, díky němuž dochází k neustálým proměnám živých forem, použil slovní spojení „survival of the fittest“. Nejvhodnější a proto nejužívanější český překlad tohoto slovního spojení je:

a)přežití nejsilnějšího
b)přežití nejstivějšího
c)přežití nejzdatnějšího

2.Proces evolučních změn by nebyl možný bez toho, že by napříč generacemi organismů neustále nedocházelo k proměnám. Na základě těchto drobných rozdílů mezi jednotlivci „neviditelná ruka“ přírodního výběru vybírá ty jedince, kteří nejlépe zapadnou momentální situace. Tyto proměny nazývají biologové:

a)adaptace
b)mutace
c)stáze

3.Na počátku 20. století se v dějinách darwinismu otevřela zcela nová kapitola, završená ve 30. létech pracemi takzvané „nové syntézy“. Díky průkopnické práci vědců jako byli G. Mendel, A. Weismann, R. A. Fisher, J. B. S. Haldane a S. Wright došlo k prolnutí darwinistických představ s vědou dříve neznámou. Touto vědou byla:

a)kybernetika
b)termodynamika
c)genetika, včetně genetiky populační

4.Na rozdíl od biologie vývojové, která zkoumá individuální vývoj jedince od (oplozené) zárodečné buňky po dospělce, se biologie evoluční z velké části zabývá vývojem celých příbuzenských linií a jejich vzájemnými vztahy. Toto odvětví evoluční biologie se nazývá:

a)systémová teorie
b)taxonomie
c)fylogenetika

5.Kromě takzvaného „přirozeného či přírodního výběru“ (natural selection), který je průsečíkem nejrůznějších parametrů prostředí, rozlišují evolucionisté ještě další významnou evoluční sílu. Jedná se o:

a)skupinový výběr
b)pohlavní výběr
c)náhodný výběr

6.Darwinova teorie předpokládá, že přizpůsobení (adaptace), vznikají pouze díky přírodnímu výběru, který musí působit po mnoho generací. Existuje však i (víceméně laická) představa, že dědit se mohou i rysy, které získá během svého života jediný jedinec. Své jméno nese podle velkého francouzského biologa:

a)buffonismus
b)hillairismus
c)lamarckismus

7.Poslední velkou a ve vědecké obci všeobecně přijímanou syntézou v evoluční biologii je takzvaná „genocentrická představa“. Ta předpokládá, že v evoluci se nejde ani tak o přežití jednotlivců či druhů, ale o vzájemné soupeření jednotlivých genů. Tato teorie, kterou zpopularizoval britský biolog Richard Dawkins, se také nazývá:

a)teorie sobeckého genu
b)teorie genetického driftu
c)teorie epigeneze

8.V přírodě není nikdy nic izolováno. Řada evolučních dějů probíhá proto pospolu, ve vzájemné závislosti (např. evoluce parazitů a imunitního systému). Tomuto souběhu evolučních změn u různých, vzájemně nepříbuzných druhů, říkáme:

a)symbióza
b)koevoluce
c)morfogenetické pole

9.Evoluční biologové se dlouho přeli (a stále ještě přou) o to, zda se evoluční změny dějí postupně v drobných krůčcích, anebo „skokem“, náhlým objevem nějaké evoluční inovace. Věděli byste, jak se tyto dvě konkurenční představy označují?

a)gradualismus a punktuacionalismus
b)darwinismus a vitalismus
c)redukcionismus a holismus

10.O usmíření obou stanovisek z předchozí otázky se snaží řada dílčích teorií. Jednou z nich je i teorie významného českého evolučního biologa Jaroslava Flégra, s níž se mohla širší čtenářská veřejnost seznámit v knize z roku 2006. Profesor Flégr označuje svou teorii jako:

a)teorii zamrzlé náhody
b)teorii nevědecké evoluce
c)teorii zamrzlé evoluce

Správné odpovědi:
1c, 2b, 3c, 4c, 5b, 6c, 7a, 8b, 9a, 10c

Vyhodnocení:
5 – 0 správných odpovědí: Evoluce zatím asi nepatřila mezi hlavní objekty vašeho zájmu. Záleží jen na vás, zda to budete chtít napravit.
7 – 5 správných odpovědí: Zvládli jste odpovědět i na obtížnější otázky. K dokonalým znalostem vám však stále kousek schází.
10.8správných odpovědí: O tématiku evoluce se jistě dlouhodobě zajímáte. Gratulujeme!

Související články
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
Larvy potemníka moučného, kterému se přezdívá moučný červ, patří mezi potravinové a skladištní škůdce. V domácnostech se s nimi naštěstí, na rozdíl od potravinových molů, setká málokdo. Larvy totiž potřebují velké zásoby potravin, protože se vyvíjejí dlouho. Podle českých vědců by se však v budoucnosti mohly právě ony stát základem našeho jídelníčku. Vzhledem k rostoucí […]
Byla to senzace, když v roce 2003 na indonéském ostrově Flores našli vědci kosterní pozůstatky asi metr vysokého humanoida. Právě kvůli výšce se mu začalo přezdívat hobit. Kdo byli tito lidé ale zač? Trpěli záhadnou nemocí, v jejímž důsledku se zmenšili, jak si experti myslí? Oficiálně jde o člověka floreského (Homo floresiensis), mnohem více se však uchytilo […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz