Domů     Medicína
Malárii sledují i satelity
21.stoleti 17.9.2010

Výsledky několikaleté studie ukázaly další negativní důsledek kácení deštných pralesů pro lidské zdraví, tentokrát s přímými následky. Na vykácených plochách vznikají ideální podmínky pro množení komárů rodu Anopheles, kteří přenášejí na člověka původce malárie.Výsledky několikaleté studie ukázaly další negativní důsledek kácení deštných pralesů pro lidské zdraví, tentokrát s přímými následky. Na vykácených plochách vznikají ideální podmínky pro množení komárů rodu Anopheles, kteří přenášejí na člověka původce malárie.

Přesné údaje o odlesněných oblastech a výskytu onemocnění malárií, získané pomocí GPS, umožnily prokázat souvislost mezi vykácením 4,2 % zalesněné plochy a nárůstem malárie o celých 48 % v dané oblasti.

Člověk sám svým nejnebezpečnějším nepřítelem?
Někteří odborníci odhadují, že jen v Brazílii bylo v letech 1998–2007 každým rok zlikvidováno přibližně 19 000 km2 lesní plochy. Člověk je ale ve své schopnosti podřezávat si větev, na které sedí, velmi vynalézavý a likvidace deštných pralesů ovlivňuje přímo i lidské zdraví. Výzkumný tým vedený profesorem Patzem z University v americkém Wisconsinu publikoval výsledky studie z oblastí Brazílie a Peru, zaměřené na šíření malárie.

Vzdušné taxi pro parazity
Podle údajů Světové zdravotnické organizace zemře na malárii na celém světě až jeden milion lidí ročně. To je stejné, jako by během jednoho roku zmizeli všichni obyvatelé Prahy. V případě malárie jsou to bohužel většinou děti mladší 5 let. V  Brazílii se ročně vyskytuje okolo 500 000 případů malárie, nejčastěji přenášené komáry rodu Anopheles. Ty používají jako spolehlivý dopravní prostředek, jakési vzdušné taxi,  prvoci rodu Plasmodium. Jakmile infikovaná komáří samička najde svého nedobrovolného lidského hostitele, proniknou plasmodia do jeho krevního oběhu, kde napadají červené krvinky. V mírné formě se onemocnění projevuje symptomy chřipky a žaludeční nevolností až zvracením, v těžší vede až ke kómatu, záchvatům, hromadění tekutiny v plicích, selhání ledvin a smrti.

GPS proti malárii
Patzův tým stopoval populace komárů v oblastech zasažených kácením velkých ploch pralesů. Sbíral v průběhu několika let také satelitní data, ukazující změny v zalesnění v  oblasti Brazilské Amazonie, a srovnával je s údaji o výskytu diagnostikovaných případů malárie. Data byla získaná pomocí GPS a umožňovala naprosto přesně zjistit, ve kterých oblastech sledovaní pacienti žijí. Výsledky porovnání obou souborů dat ukázaly překvapivé souvislosti.

Inkubátor pro komáry
Zjištěný výsledek byl nepříjemný – poté, co bylo ve sledovaných oblastech v daném období vykáceno 4,2 % zalesněné plochy, zvýšil se výskyt onemocnění malárií o celých 48 %. Lidé zde mění své životní prostředí důsledně ve svůj neprospěch – vytvářejí ideální podmínky pro početné populace komárů. Doslova inkubátorem pro komáry mohou být nedostatečně sanované bažinaté plochy po vykácených pralesích, nádrže, zatopené důlní šachty, stoky i propusti, nahrávat komárům mohou i farmáři, kteří v daném regionu budují rybí farmy.

Samospasitelná genetika?
Řešení následků neuvážené lidské činnosti bude obtížné, stále více komárů je rezistentních proti insekticidům, a tak se obracíme ke genetice – jedním z možných směrů je výzkum německých vědců, kteří před několika lety začali zkoumat možnost regulace imunitní odpovědi komára na Plasmodia, další možnost naznačuje například zpráva o výzkumu amerických vědců, zaměřeném na genetický zásah, který zbaví komáří samičky křídel.

Více na
http://www.sage.wisc.edu/index.html

Odpudivě hořký a léčivý chinin

Hippokrates pravděpodobně neznal slovo chinin, ale věděl, že k léčení malárie je dobrý odvar z vrbové kůry, ve které je chinin také obsažen. Z kůry neboli borky chinovníků (Cinchona) tento alkaloid izoloval až na začátku 19. století francouzský chemik Pierre-Joseph Peletiere. Dnes se získává hlavně z kůry druhů chinovník lékařský a chinovník pýřitý, kde je obsaženo 4–5 %, výjimečně až 14–16 % chininu. Používá se pro léčbu jako antimalarikum, antipyretikum, antiarythmikum a analgetikum. Získává se i z kůry stromů rodu Remijia, kde je ho obsaženo 0,5–2 %. Kůra toho tohoto stromu je levnější a obsahuje další chuťově aktivní látky, proto se používá například pro výrobu nápojů – toniků.

Předchozí článek
Související články
Člověk je tvor nepoučitelný, zejména co se skladby jídelníčku týká. Jakmile má možnost dopřát si potraviny s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuku, nedokáže odolat. Přitom by měl. S každou další porcí si totiž pomalu „ukrajuje“ ze svého duševního zdraví. Metaanalýza zveřejněná v loňském roce v časopise Nutrients je v tomto případě nekompromisní. Strava, které […]
O tom, že kouření škodí zdraví, dnes už nikdo nepochybuje. Zbavit se závislosti však není snadné. Když se to ale někomu přeci jen podaří, jeho tělo se mu za to odvděčí zlepšením jeho zdraví. Některé zdravotní benefity se projeví téměř okamžitě, jiné až po letech, ale rozhodně stojí za to! Podle posledních průzkumů kouří asi […]
Vědci z University of Leeds zanalyzovali zdravotní a stravovací záznamy více než 26 000 žen, aby zjistili, že ty, které se stravovaly vegetariánsky a ze stravy vyřazovaly maso, měly v pozdějším věku o třetinu vyšší pravděpodobnost zlomeniny krčku kosti stehenní než ty, které maso a produkty z něj v průběhu života pravidelně konzumovaly. Důvody, proč […]
Vědeckému týmu pod vedením Katsuhika Hayashiho z Univerzity v Ósace se podařilo stvořit sedm myší, které mají dva otce… avšak žádnou biologickou matku. Jedná se o významný průlom na poli reprodukční medicíny, který by mohl zároveň napomoci při léčbě ženské neplodnosti. „Je to poprvé, co se podařilo vytvořit odolné samičí oocyty ze samčích buněk,“ prohlásil […]
Poznat člověka s poruchou osobnosti, tak zvaného psychopata, může být při prvním setkání obtížné. Je totiž zpravidla dobrým manipulátorem a může působit až altruisticky. Ve skutečnosti však druhé využívá ve vlastní prospěch, protože mu chybí empatie a pocit viny. Může se empatii naučit? Empatií se rozumí schopnost porozumět a vcítit se do toho, co prožívá […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz