Máte rádi svůj plátek masa ve svíčkové omáčce pokryty brusinkami? Nebo dáváte přednost brusinkovému džusu? Podle britských vědců dobře děláte! Látky obsažené v brusinkách totiž dokáží pořádně potrápit bakterie, které způsobují nepříjemné infekce močových cest. Britští vědci nedávno objevili, jak přesně dokáží brusinky bakteriím znepříjemňovat život.
Bakterie druhu Escherichia coli je prakticky všudypřítomná. Nalezneme ji nejen ve vnějším prostředí, např. v půdě, ale také na mnoha místech uvnitř lidského těla. Pokud si žije v klidu někde ve střevech, nic zlého se neděje. Existují však i nebezpečné virulentní kmeny, které se dokáží usídlit v močových cestách a způsobovat tam nepříjemně bolestivé infekce. Klíčem k jejímu úspěchu jsou tenoučké chloupky, jimiž je bakterie pokryta, tzv. fimbria. Tyto chloupky fungují jako háčky, které umožňují bakterii zachytit se buněk vystýlajících stěny trubic. Když se zde podaří zachytit velkému množství bakterií, dochází k infekci. Jak tedy vyhrát souboj s tímto nepříjemným parazitem? Řešení je nasnadě. Stačí jej o fimbria připravit nebo je alespoň poničit. A právě o to se již delší dobu pokouší výzkumný tým vedený dr. Terri Camesanovou z Polytechnického institutu v britském Worchesteru. Britové se rozhodli vsadit na surovinu, která se k léčbě močových potíží užívá již dlouho, mechanismus jejího působení však nebyl doposud přesně znám: na brusinky. V přítomnosti látek z brusinkové šťávy se s povrchem bakterií začaly dít zvláštní věci. Proměnily svou strukturu natolik, že se jim takřka nedařilo přichytit na buňkách sliznice a sklouzly po ní jako po tobogánu. Pro zjištění podrobností však budou muset britští vědci provést ještě řadu klinických testů.