Domů     Technika
Technické hity
21.stoleti 19.6.2010

V naší pravidelné rubrice se tradičně opět projdeme světem vynálezů, zlepšováků, pomocníků i technologických novinek. Dnes se zaměříme především na svět počítačů a foťáků, ale čas a prostor nám zbude i pro některé kuriozity.

Polička s reproduktory

Finite Elemente Horizontal 51

Na první pohled je to normální dřevěná polička, tak co dělá v technických hitech? Jenže ona není úplně obyčejná, jak by se mohlo zdát. Je vybavena dokovacím konektorem a dvěma reproduktory. Pro iPhone nebo iPod naprosto ideální. Asi čtyřicet centimetrů dlouhá police unese až 25 kilogramů.
+ zajímavé využití nábytku
–  možná trochu zbytečnost
Předpokládaná cena: 2500 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 50 %

Malý, ale šikovný

Olympus mju 7040

Šikovný malý fotoaparát, který se vejde do každé kapsy. Takový je Olympus mju 7040. Má rozlišení 14 megapixelů a do jeho paměti se vejde až 2 GB informací. Výsledky své fotografické práce si poté lze snadno ihned prohlédnout pomocí nové funkce Photo Surfing. Díky novým technologiím je možné jednotlivé snímky pro pozdější snadné vyhledání označit podle události, osoby nebo místa (s použitím rozpoznání tváře Face Recognition a GPS).
+ sedminásobný zoom
– pomalejší operační časy za horšího osvětlení
Předpokládaná cena: Od 5000 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 90 %

Multifunkční kostka

Systém nade vše

Pětiportový USB hub, čtečka paměťových karet nebo reproduktory. To vše v sobě kombinuje tato nevelká krychle o hraně dlouhé patnáct centimetrů. Člověk má vše při ruce a šetří si nervy hledáním potřebných věcí.
+ vše v jednom
– lze si poradit i jinak
Předpokládaná cena: 400 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 50 %

Poněkud zvláštní kšiltovka

Soukromé kino

Existují filmoví nadšenci, kteří bez nějakého kinematografického dílka nevydrží ani den. Pokud takový člověk vyrazí na delší čas do přírody, je s ním k nevydržení. Jak jej zabavit? Třeba touhle skutečně speciální čepicí. Pak je ještě nutný iPhone a projekce může začít. Vnitřek kšiltovky je totiž vybaven displejem v podobě promítacího plátna.
+ filmy vždy a všude
– skutečný biograf nenahradí
Předpokládaná cena: 3000 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 60 %

Siréna proti pobertům

„Pomoc, kradou mě!“

Notebooky rozhodně nejsou levnou záležitostí. Občas se bohužel stane, že nějaký nenechavec si takový notebook osvojí, aniž by mu patřil. Jak takovým případům zabránit? Třeba tím, že se k počítači připojí něco velmi hlasitého na způsob sirény. Nenápadná bílá krabička je připojena pomocí USB portu k notebooku, a když je odpojena, spustí slušný kravál….
+ bezpečnostní prvek
– některé zloděje to zřejmě stejně neodradí
Předpokládaná cena: 300 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 60 %

Svačina bez kuchyně

Příruční mikrovlnka

O tom, že kuchyňské přístroje se postupně propojují s počítačovými systémy, jsme už v našem časopise psali několikrát. Nyní tu máme další důkaz. Tato malá mikrovlnná trouba se vejde kamkoliv, i na stůl, kde panuje „pracovní“ nepořádek. Pomocí USB portu se propojí s počítačem a uživatel ji může začít ovládat. Samozřejmě za předpokladu, že má ve svém počítači nainstalovaný speciální program, který je součástí této mikrovlnky. K výbavě patří i vidlička a miska.
+ šetří čas
– snadno se zašpiní pracovní stůl
Předpokládaná cena: 2000 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 60 %

Konec hledání klíčové dírky

Jak se dostat do bytu

Na sociální síti Facebook nedávno vznikla skupina pojmenovaná „Nemám rád, když musím honit klíčovou dírku po celých dveřích“. Ano, jsou občas situace, kdy trefení klíče do zámku hraničí s nadlidským výkonem. Tento zajímavý vynález však celou náročnou operaci výrazně usnadňuje. K dírce totiž vede naváděcí drážka, takže byť byla oslava bujará, člověk vracející se z ní stráví přede dveřmi přece jen kratší dobu.
+ usnadňuje těžké situace…
– zatím není v prodeji
Hodnocení 21. STOLETÍ: 80 %

Barevný společník na cesty

Sony Vaio VPCEA1S1E/L

Pěkně vybarvený notebook Sony Vaio je vybaven procesorem Intel® CoreTM i3, 500GB HDD a kontrastním displejem VAIO. Displej VAIO s poměrem stran 16 : 9 s vysokým kontrastem je jak stvořený pro ostrou a jasnou multimediální zábavu. K rychlému připojení k internetu je notebook vybaven tlačítkem WEB. Rychlý a pohodlný přenos dat přes rozhraní e-SATA nebo čtyři konektory USB je zde samozřejmostí. Displej nabízí vysoké rozlišení 1600 x 900 obrazových bodů, takže sledování filmů je příjemným zážitkem. 500GB disk poskytuje slušný prostor pro dokumenty, obrázky, videa a hudebních soubory. Nejmodernější operační systém Windows 7 Home ve verzi Premium pak nabídne využití všech funkcí a vymožeností notebooku na maximum.
+ kvalita obrazu
Předpokládaná cena: 23 900 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 80 %

Profesionálním kameramanem

Panasonic SD600

Společnost Panasonic uvádí na trh novou videokameru s 3čipovou technologií 3MOS a rozlišením 1920 x 1080 (full HD). Kvalita videozáznamu dosahuje profesionálních parametrů – na rozdíl od běžných modelů natáčí Panasonic SD600 progresivní záznam s frekvencí 50 snímků za sekundu (1080/50p). Výsledkem je velmi slušný obraz s bohatou kresbou detailů bez sebemenších stop moiré či šumu. Videokamera Panasonic SD600 je vybavena 3čipovým systémem 3MOS, který používají profesionální televizní kamery. Díky této technologii je v obraze i ve slabém světle mnohem méně šumu než u běžných spotřebních videokamer. Další předností je přirozená reprodukce barev s jemnými tonálními i barevnými přechody.
+ málo šumu
– u našich sousedů stojí 799 euro (20 614 Kč)
Hodnocení 21. STOLETÍ: 80 %

Související články
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
Informační a komunikační technologie se staly základním stavebním kamenem, který formuje naše každodenní životy i způsob, jakým pracujeme a podnikáme. Od prvních počítačů až po současné cloudové služby a umělou inteligenci prošla oblast ICT zásadní proměnou. Pojďme si posvítit na to, kde všude se ICT technologie využívají.  Co je ICT?  ICT je zkratka pro informační […]
První ložiska, tedy součásti, které snižují tření, lidstvo využívalo už v antice. A vývoj stále pokračuje. Na moderních hydrostatických ložiscích pracují odborníci na tribologii z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Přišli na to, jak udělat ložiska energeticky až o pětinu úspornější.   Využití by vylepšená technologie mohla najít ve velkých obráběcích strojích, divadelních točnách […]
Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých […]
Společnost OpenAI na sklonku ledna značně pozměnila „pravidla hry“. Ze svých zásad totiž odstranila zákaz týkající se poskytování umělé inteligence armádám. Proč? Kvůli prevenci! Spolupráci s Pentagonem navázalo „dítko“ Elona Muska a Sama Altmana v polovině ledna, a to konkrétně v oblasti kybernetické bezpečnosti. Projekt, do kterého společnost prozatím zapojila je však ryze preventivní – […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz