Každá včela musí ve své okolí vyhledat, zpracovat a zapamatovat si nejrůznější vůně, které ji dokáží dovést k potravě. Vůně rostlin jsou však složeny z nejrůznějších komponent a zorientovat se v nich proto není jednoduché. Australští vědci nedávno přišli s objevem, jak si mozek včel dokáže s tímto obtížným úkolem poradit.
Kdyby si měly včely zapamatovat tisíce nejrůznějších vůní, byl by jejich mozek tak přehlcen informacemi, že by namísto jednoduchého a přehledného řádu vznikl v úlu zmatek. Systematickým trénováním včel na jednotlivé vůně dokázali vědci z University of Queensland v australském Brisbane zjistit, že včely si svůj úkol velmi zjednodušují. Namísto toho, aby dopodrobna analyzovaly všechny vůně, vyberou si z nich jen několik málo klíčových složek, které si pak zapamatují. Jejich svět je tedy sice o poznání méně „voňavý“, než je ten náš, včely však díky tomu pracují s obrovskou efektivitou. Objev australských vědců však zdaleka není jen hrátkou, kterou si z nudy krátili čas. Podle Judith Reinhardové, která výzkum vedla, by mohl mít tento objev velký význam pro australské farmáře. Farmáři mají totiž často problém přinutit včely, aby se soustředily právě na jejich plodiny. Včely často sejdou z cesty a jsou přilákány nedalekými pralesy či národními parky a úroda pak není dobrá. „Kdyby se nám podařilo izolovat klíčovou vůni některé z plodin, mohly bychom včely vytrénovat na opylování jedné konkrétní plodiny, například mandloně,“ vysvětluje dr. Reinhardová.