Obojživelníky, tedy např. žáby či mloky pomalu likviduje především nešetrné zemědělství a ztráta jejich přirozeného prostředí. A aby toho nebylo málo, ke všem komplikacím se v posledních letech přidalo i nebezpečné houbovité onemocnění. Američtí vědci nedávno přišli se zjištěním, že parazit se po světě šíří i díky stále rostoucímu trhu se žabím masem.
Z 6 000 druhů obojživelníků, které do dnešních dnů dokázali vědci objevit a popsat, je jich v posledních letech ohrožena celá třetina. Většina druhů žije totiž v tropických pralesech, které v současné době patří mezi jedny z nejrychleji mizících biotopů. Na snižování jejich počtů se však svými choutkami podílejí i lidé. Trh se žabím masem, které je velkým hitem nejen ve Francii, ale i ve Spojených státech a Číně, stále roste a je momentálně prakticky mimo veškerou kontrolu. Vědci však doposud nezaznamenali jediný případ, kdy by lidé nějaký druh žáby skutečně „vyjedli“. Ochranářům a milovníkům těchto nejprimitivnějších suchozemských obratlovců však dělá v posledních letech vrásky ještě další, mnohem závažnější problém. Řadu druhů obojživelníků, především žab, totiž v posledních letech sužuje nemoc způsobovaná parazitickou houbou ze skupiny chytridiomycet Batrachochytrium dendrobatidis. Tato houba napadá keratin, který je součástí vnitřního “lešení” kožních buněk. Kůže potom dobře nefunguje a napadené žáby se tak mohou časem zadusit. Nemoc se během posledních let rozšířila takřka po celém světě. A proč k tomu vlastně došlo? Za nejvážnější kandidáty na příčinu tohoto nežádoucího jevu je považováno rozšiřování žab kvůli domácímu či laboratornímu pěstování a zejména obchod se žabím masem. V Indonésii, z níž pochází většina světové produkce této čím dál oblíbenější pochoutky, jsou totiž žáby odchytávány většinou v divoké přírodě a nad jejich zdravotním stavem proto chybí jakákoliv kontrola.