Domů     Technika
Technické hity
21.stoleti 19.10.2009

Ze záplavy technologických novinek, vynálezů a zlepšováků, jež různé chytré hlavy doslova chrlí každý den, redakce 21. STOLETÍ vybrala ty nejzajímavější. Dnes si společně prohlédneme nový druh diod, který by mohl nahradit tolik oplakávané žárovky, pohrajeme si s barvami na jedné pedální lampě nebo se svezeme v cyklistickém karavanu.

Megalednička pro žravé

Vše potřebné v jednom

Existuje úsloví přijít domů a vybrat celou ledničku. S plnou lednicí Meneghini Combúsa by to byl problém i pro pořádné jedlíky. Je nejen obrovská, ale také vybavená nejrůznějším příslušenstvím včetně špajzu, kávovaru, ledovače a mikrovlnné trouby. Spíš než do bytu se však hodí do nějakých větších provozoven.
+ Vejde se do ní snad opravdu vše
– V českém panelákovém bytě je nutné pro ni vyhradit celou jednu místnost
Cena: 700 000 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 50 %

Čepice s iPodem

Pro chladné dny

iPod přece nemusí mít jen podobu nějakého přístroje. V době zimních plískanic by mohl vypadat třeba jako teplá čepice. A nejenže mohl, on totiž už takový jeden existuje. Uši jsou tak v teple a ještě do nich proudí muzika dle libosti.
+ Uši nezmrznou ani při poslechu hudby
– Na našem trhu zatím schází
Předpokládaná cena: 1900 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 70 %

Co přijde po žárovkách?

Světelná dioda Parathom Classic

Klasickým žárovkám odzvonilo, byť to zvedlo vlnu nevole po celé Evropě. Nicméně tradiční tvar žárovek zůstává zachován. Parathom Classic od společnosti OSRAM je první světelnou diodou na světě, která má tvar klasické žárovky a šroubovací patici. Velmi snadno je tak možné plně nahradit 40wattovou klasickou žárovku. Přitom Parathom Classic k vytvoření stejné intenzity světla potřebuje pouhých osm wattů, což je o 80 procent méně energie než u klasické žárovky. Navíc s průměrnou životností 25 000 hodin vydrží pětadvacetkrát déle. Každá tato dioda ušetří na elektrické energii téměř 5000 Kč a více než 400 kg emisí CO2 (ZA ROK?).

+         Neobsahuje rtuť a její světlo netvoří ultrafialové ani infračervené záření
– Na první pohled se cena může zdát vysoká
Cena: 990 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 80 %


Hrátky s barvami

Osvětlení pro každou náladu

Vymyslet pořádné a příjemné osvětlení, to je věda. Ovšem nemusí tomu tak být vždy. Lampa s názvem Modula doslova překypuje všemi možnými barvami. A jejich nastavení je více než jednoduché, tedy pokud je váš mobilní telefon vybaven systémem bluetooth. To si pak stačí sednout do křesla a na svém mobilu přepínat zelenou, žlutou, modrou, červenou…
+ Nastavení barvy dle vlastních pocitů
– Není zatím k dostání v ČR
Předpokládaná cena: 4000 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 60 %

 

Milion fotek na jednom disku

MediaStation HD DVR

Verbatim představuje MediaStation HD DVR, multimediální pevný disk, který přehrává a nahrává obsah přímo z TV, kabelového/satelitního set-top boxu i DVD nebo VHS přehrávačů. MediaStation HD DVR reprodukuje video v high-definition kvalitě, sdílí obsah z celé domácí sítě a je ideálním domácím zařízením pro záznam, ukládání a přehrávání videa, fotografií nebo hudby.
+ Slušná kapacita
Cena: S kapacitou 500GB 6529 Kč, s kapacitou 1TB 7999 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 70 %

Solární přívěs

Pro milovníky cyklistických túr

Karavan připojený k automobilu je běžnou věcí, svá zlatá léta si prožil v 70. a 80. letech, kdy v nich českoslovenští turisté houfně vyráželi do NDR. Ale karavan pro kolo? Inu, proč ne. Američan Paul Welkins jeden takový sestrojil. Je ekologický, svou energii čerpá z větru a ze slunce. Neschází zde solární sprcha, miniaturní kuchyňka i cosi na způsob ložnice, byť poněkud stísněné.
+ Šetrnost k životnímu prostředí
– Jízda na kole je přece jen trochu náročnější
Hodnocení 21. STOLETÍ: 50 %


Magnetický vzkazník

„Kup chleba a brambory“

Členové rodiny mívají svůj denní režim často odlišný a mnohdy se doma sejdou až večer. Komunikace je ovšem nutná, zde je neocenitelným pomocníkem mobil. Ale i to lze řešit jiným, neotřelým způsobem. Zapomeňte na připíchnuté vzkazy na ledničce. Tento nový digitální vzkazník je vybaven LCD displejem, takže při přehrávání zprávy se váš milý či vaše milá může pokochat i vaší tváří.
+ Zajímavý nápad
– Osobní kontakt nic nenahradí
Cena: 1000 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 50 %

Videokamera od Panasonicu

Kamera AG-HMC41E

Ještě nikdy nebyl vhodnější čas na rozloučení s tradičními záznamovými médii a na přechod na kvalitní HD záznam. Pro ty, kteří ho stále odkládali kvůli vyšším nákladům na nákup profesionální kamery se záznamem na SD/SDHC karty, přináší Panasonic celkem zajímavou nabídku. Již nyní je i v České i Slovenské republice k dostání jeden z nejnovějších a zároveň cenově nejdostupnějších modelů série AVCCAM – kamera AG-HMC41E. Uživatelům pracujícím s páskovými záznamovými médii značně ulehčí přechod na AVCHD systém Panasonic a záznamové karty SD/SDHC karty, které se postarají o výraznou úsporu nákladů. Aby byl přechod z hlediska nákladů ještě efektivnější, do března 2010 bude videokamera v nabídce se softwarem Edius Neo 2 od Thomson Canopus.
+ Kvalitní záznam
– Určena spíše poloprofesionálům
Cena: 62 990 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 70 %

Garmin Dakota 20

Nová navigace pro Geocaching

Nová odolná turistická navigace značky Garmin je vybavena velmi kvalitním barevným dotykovým displejem, má kompaktní rozměry a padne přesně do ruky. Dakota je vybavena velice podrobnou turistickou mapou České republiky s možností navigace po silnicích i mimo ně. Vyznavači Geocachingu ocení unikátní trojosý elektromagnetický kompas, barometrický výškoměr s automatickou kalibrací a vynikající výdrž na dvě tužkové AA baterie (až 20 hodin). Kromě Geocachingu Dakota umožňuje nastavení čtyř dalších profilů použití: automobilový, námořní, rekreace nebo stále populárnější fitness. Své uplatnění tak jistě nalezne nejen v přírodě, ale také v automobilu, na kole či na lodi.
+ nabízí vše co je od navigace potřeba, a to ve velmi malém provedení
– došlo ke zmenšení softwarových tlačítek
Cena: 7990 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 80 %

Předchozí článek
Další článek
Související články
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz