Domů     Technika
Čichači nastupují do akce!
21.stoleti 19.8.2009

V současnosti neexistuje technické zařízení, které by bylo schopno nahradit lidský nos a zejména rozpoznat, zda nám něco voní, nebo naopak páchne. Mnozí se možná setkali s povoláním čichačů v parfumářské profesi, kteří posuzují svými jemnými nosy vůně nových lákadel, zejména pro ženy. S renomovanými čichači se však můžeme setkat i jinde.
Například společnost Volvo Cars nedávno vytvořila „komisi čichového testování“.
V současnosti neexistuje technické zařízení, které by bylo schopno nahradit lidský nos a zejména rozpoznat, zda nám něco voní, nebo naopak páchne. Mnozí se možná setkali s povoláním čichačů v parfumářské profesi, kteří posuzují svými jemnými nosy vůně nových lákadel, zejména pro ženy. S renomovanými čichači se však můžeme setkat i jinde. Například společnost Volvo Cars nedávno vytvořila „komisi čichového testování“.

Speciální „tým Nos“ sestává z osmi vybraných odborníků s „normovanými“ nosy, kteří radí designérům při volbě materiálů a výrobních postupů, zejména v rámci interiéru vozu. Nové Volvo zkrátka musí vonět jako Volvo!

Nové materiály se odpařují
Posouzení, zda něco voní, nebo páchne, je subjektivní. „Různí lidé mají odlišné vnímání vůní,“ říká Patrik Libander, testovací inženýr, který je odpovědný za komisi čichového testování. „Je to způsobeno rozdíly mezi generacemi a kulturami a také různými asociacemi, které jsou odvislé od individuálních zkušeností jednotlivců. Je to jedna z věcí, které činí mou práci velmi zajímavou.“
Interiér moderního vozu je tvořen řadou různých materiálů, jako jsou například plasty. Ty pak obsahují chemické látky. Přestože většina těchto látek zůstává „uzavřena“ v materiálu, malá množství se mohou odpařovat a vytvářet vůni typickou pro nový vůz. Společnost Volvo Cars tyto látky a čichové vjemy, které mohou v kabině vznikat, sleduje. Úkolem „komise čichového testování“ je zajistit, aby doplňky vnitřního obložení vozu voněly tak, jak mají. Členové čichacího týmu museli projít důkladným výběrem, který měl zajistit, aby každý z nich měl „normální“ čich a aby se v tomto ohledu navzájem citelně nelišili. Při každém testování je přítomna čtveřice těchto lidí.

Kuřáci nemají šanci
„Lidé, jimž je příjemná vůně, kterou ostatní v komisi považují za nepříjemnou, jsou vyloučeni,“ vysvětluje Patrik Libander, „stejně jako ti, kteří buď nic necítí, nebo jsou vůči vůním přecitlivělí. Všichni členové komise musí být nekuřáci, neboť kouření může čichové vnímání ovlivnit.“
Komise vyhodnocuje vůně součástí vnitřního obložení vozu pomocí stupnice od 1 do 6, přičemž „1“ značí „neznatelná“ a „6“ „nesnesitelná“. Pokud má vnitřní vybavení vozu projít schválením, nesmí hodnoty testování přesáhnout stupeň „3“, který značí „citelný, ale ještě nikoli nepříjemný“.


Auta pro alergiky
V dnešní době trpí 45 procent populace nějakou formou alergie a více než deset procent lidí má astma. Jednou z příčin tohoto dramatického nárůstu, který započal v padesátých letech minulého století, jsou i látky znečišťujícím ovzduší, jako jsou například oxidy dusíku, přízemní ozon, ale i chemické látky, odpařující se z řady nových výrobků. Dnešní modely Volvo S80, V70 a XC70 jsou alergikům přímo doporučovány Švédskou společností pro astma a alergie. Proč? Vzduch v jejich kabině je totiž mnohem čistší než venku, a to s ohledem na vzduch nasávaný do kabiny i na emise z materiálů v kabině.
To, čemu se často říká, „že vůz je cítit novotou“, jsou ve skutečnosti nízké úrovně emisí z materiálů, jako například plastů, PVC a určitých kovů. Tyto úrovně jsou tak nízké, že nepředstavují žádné nebezpečí, avšak pokud dojde k zahřátí automobilu, mohou se objevit koncentrace, které budou dráždit hypersenzitivní osoby. Tyto látky lze z kabiny rychle odvětrat, avšak cílem společnosti Volvo Cars je výpary zcela odstranit.
„Snažíme se minimalizovat všechny z nich, jelikož silné pachy mohou spustit astma,“ říká Andreas Andersson, který je ve Volvo Cars odpovědný za čistotu interiérů.


Systémy, které čistí
Aby bylo zaručeno, že je vzduch vnikající do kabiny co nejčistší, vyvinula společnost dva speciální systémy: IAQS (Interior Air Quality System = systém zkvalitňování vzduchu v interiéru) a CZIP (Clean Zone Interior Package = systém čištění vzduchu v interiéru). Systém IAQS monitoruje kvalitu vnikajícího vzduchu a automaticky zavře větrací otvory v případě, že se úrovně škodlivých látek příliš zvýší. Vícečetný filtr odstraňuje částice a pyl, ale používá také vrstvu aktivního uhlí k odstranění zápachů a přízemního ozonu.
Tento systém za pasažéry myslí a uzavře větrací otvory například v případě, že auto projíždí tunelem. Vzduch v automobilu Volvo s nainstalovaným systémem IAQS by měl být vždy pod limity znečištění pro městské prostředí. Systém CZIP zaručuje, že je vzduch v automobilu automaticky vyvětrán do jedné minuty od okamžiku, kdy je automobil odemknut pomocí dálkového ovládání. Interiéry vozů se v několika fázích a při různých teplotách testují a na těchto testech se podílejí právě i členové čichacího týmu.


Nikl a chrom
V rámci neutralizování kontaktních alergií je minimalizováno množství niklu, který se uvolňuje z kovových povrchů. Pro vydělávání kůže je místo chromu použit přírodní rostlinný extrakt. Všechny textilie a kůže v automobilech Volvo splňují požadavky normy Oeko-Tex Standard 100, tj. mezinárodního institutu, který monitoruje škodlivé látky v textiliích.

Související články
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz