Domů     Technika
Technické hity
21.stoleti 21.7.2009

Kromě mnoha horkých technických novinek se dnes v naší pravidelné rubrice zaměříme i na některé kuriozity. Ztížíme život zlodějům kol, upečeme si pořádný steak a na závěr v souvislosti s novým školním rokem dáme rodičům tip, jak zlepšit školní výsledky jejich dětí.

300 GB v batohu

SONY VAIO VGN-CS21S/T

Na tomto notebooku od firmy SONY zaujme na první pohled především jeho příjemný design. V provedení karamelově-smetanovém je skutečně oku ladícím společníkem. S baterií je jeho váha asi 2,5 kilogramu, což je při 14palcové úhlopříčce obrazovky nevybočující průměr. Velikost pevného disku je 300 GB, další zařízení tvoří DVD±RW mechanika, čtečka paměťových karet a 3 USB porty. Slabou stránkou notebooku je však baterie – i jako poměrně nová vydrží po nabití sotva několik minut. Do distribuce přichází vybavený operačním systémem Microsoft Windows Vista Home Premium.

+ Příjemný design i rychlost
–  Nepříliš přátelská baterie
Předpokládaná cena: 24 000 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 70 %

Konec zmatku s kabely

Tečky na šňůry

Značkovače na klíče jsou známé již dávno. Proč si ovšem neoznačit i kabely od počítače? Ty jsou leckdy úplně stejné a jeden neví, který je od čeho. Značkovače na kabely v různých barevných odstínech tento problém vyřeší. S Dotz, neboli tečkami, se už nestane, že si omylem vypojíte zapnutý počítač.

+ Zamezí zmatkům
– K dostání zatím jen v USA
Předpokládaná cena: 200 Kč
Hodnocení 21.STOLETÍ: 70 %

Jak si nenechat ukrást bicykl

Past na zloděje

Zloději mezi námi byli, jsou a bohužel i budou. Přesto i rafinovaný lapka může někdy utřít nos. Pokud se někdo „specializuje“ na krádeže kol, nastávají mu asi horší časy. Tento zbrusu nový zámek umožňuje, aby si majitel svůj dopravní prostředek odložil jednoduše kdekoliv.

+ Pobertové mají smůlu
– Zatím není v prodeji
Hodnocení 21.STOLETÍ: 70 %

Steak bez hlídání

Teploměr na gril

Pečení steaků, to je zapeklitá věc. Někdo jej má rád pořádně propečený, jiný jej v klidu s ní téměř syrový. Jak ale zařídit, aby byl steak připraven co nejlépe? Třeba pomocí bezdrátového teploměru, který se do masa jednoduše zabodne. Až bude steak hotový, přístroj vyšle zvukový signál.

+ Maso se už nespálí
– Zatím není k sehnání v ČR
Předpokládaná cena: 1400 Kč
Hodnocení 21.STOLETÍ: 60 %

Počítač ovládaný myšlenkou

Bez myši i klávesnice

Vědci ze společnosti Siemens a berlínské Technické univerzity sestrojili funkční prototyp zařízení, pomocí kterého je možné ovládat počítač myšlenkami. Používají oční kameru, která sleduje, kam se uživatel na monitoru dívá. Zároveň také sledují aktivitu jeho mozku. Ve chvíli, kdy mozek vyšle signál k nějaké akci, systém ji vykoná na místě, na něž se uživatel zaměřuje. Takto tedy lze například stisknout tlačítko, aniž byste se dotkli myši nebo klávesnice.
Systém je schopen rozeznat aktivitu určitých částí mozku uživatele. Dále přesně analyzuje, kam se na obrazovce dívá. Z pohledu uživatele to vypadá tak, že se zaměří na určitý bod na obrazovce, například na ovládací tlačítko. Oční kamera okamžitě zaznamená, že se tak stalo. Uživatel se poté soustředí na předem daný myšlenkový příkaz, například na stisknutí tlačítka. Systém identifikuje aktivitu v příslušné části mozku, propojí oba vstupy a stiskne požadované tlačítko. Jednoduché, že?

+ Výrazný pokrok ve světě výpočetní techniky
– Bude ještě pár let trvat, než se dostane na trh
Hodnocení 21.STOLETÍ: 100 %

Jak si ohlídat své auto

GPS v miniatuře

Leckdo by se na delší cestu bez věrného navigačního pomocníka nevydal. Není už třeba žádné velké displeje, miniaturizace zasáhla i GPS. S tímto přístrojem se nejen neztratíte, ale i bez problémů naleznete svůj vůz na jakémkoliv obřím parkovišti. Mini GPS lze připojit i k počítači.

+ Cena
– Někomu bude scházet klasický displej
Hodnocení 21. STOLETÍ: 50 %
Předpokládaná cena: 1000 Kč

Nové výkonné centrum domácí zábavy

Toshiba Satellite A500

Pro neustále rostoucí počet zákazníků znamenají multimédia více než jen přehrávání souborů – uživatelé stále více vytvářejí vlastní obsah a publikují jej. Lidé upravují videa a také kopírují, vytvářejí a upravují zvukové soubory. S notebookem Satellite A500 si každý může užívat hraní her a sledovat doma i na cestách filmy nebo televizní pořady. Tento multimediální počítač je vybaven 16″ displejem HD Toshiba TruBrite® s poměrem stran 16 : 9, rozlišením 1366 × 768 pixelů a svítivostí 200 cd/m².

+ Vysoká kvalita
– Cena ještě není stanovena
Cena bude dle výrobce záviset na konfiguracích
Hodnocení 21. STOLETÍ: 80 %

Multifunkční zippo

Jak se stát agentem

Kouření sice škodí zdraví, ale málokterý fanda nikotinu se své vášně jednoduše vzdá. Každý kuřák nutně potřebuje oheň, připálit cigaretu či doutník jde mnoha způsoby. Například novým zippem. Není to však obyčejný zapalovač, skrývá totiž v sobě řadu dalších funkcí. Dokáže totiž nahrávat obraz i zvuk. Video zpracovává ve formátu AVI s rozlišením 640 x 480. Možná se takový přístroj bude hodit leckterému investigativnímu novináři…

+ Zippo a la James Bond
– Malá paměť
Hodnocení 21. STOLETÍ: 50 %
Předpokládaná cena: 1500 Kč

Učení – mučení

Koule na nohu

A na závěr něco drsnějšího. Nechce se vaše ratolest učit? Jsou její školní výsledky přinejmenším rozpačité? Pokud nepomohou domluvy, je asi třeba přistoupit k ráznějším opatřením. Tím může být třeba koule, která se nezbednému dítku uváže na nohu. Váží 10 kilogramů, takže pohyb s ní je velmi obtížný, senátor či dceruška od učebnic neutečou. Zámek je volitelný, nastaví se čas a po jeho uplynutí se automaticky odemkne.

+ Nezbedné ratolesti nezbude nic jiného, než se ponořit do učení
– Přece jen, připomíná to trochu středověk
Hodnocení 21. STOLETÍ: 20 %
Předpokládaná cena: 2200 Kč

Předchozí článek
Další článek
Související články
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz