Domů     Medicína
Mýty kolem výživy se bortí!
21.stoleti 20.7.2009

Maminka přivede k lékaři potomka, kterého už týden trápí průjem. Pan doktor se ptá: „Dodržujete dietu? Čím děcko krmíte?“ „Dávám mu k večeři párky, ty mu chutnají!“ Lékař obrátí oči v sloup, načež udivená maminka dodá: „Ale pane doktore, ty párky jsou samozřejmě dietní!“ Maminka přivede k lékaři potomka, kterého už týden trápí průjem. Pan doktor se ptá: „Dodržujete dietu? Čím děcko krmíte?“ „Dávám mu k večeři párky, ty mu chutnají!“ Lékař obrátí oči v sloup, načež udivená maminka dodá: „Ale pane doktore, ty párky jsou samozřejmě dietní!“

To není vtip, ale příklad z praxe, jak pro 21. STOLETÍ přiblížil MUDr. Bohuslav Procházka, praktický dětský lékař z Kutné Hory.
S pomocí nejnovějších poznatků předních odborníků uvádí 21. STOLETÍ na pravou míru některé mýty o dětské výživě, které se drží jako pověstná veš v kožichu.

Mýtus: Nízkotučné potraviny jsou prevencí nadváhy, děti je proto musejí jíst odmalička
Pravda: Není vhodné tuky z dětského jídelníčku zcela vyloučit. Místo nízkotučných nebo odtučněných by měli rodiče vybírat pro děti raději polotučné výrobky.
21. STOLETÍ dodává: Na mazání či do teplé kuchyně upřednostníme kvalitní rostlinné oleje a tuky před živočišnými (jsou hojně i v uzeninách).

Mýtus: Máslo je přírodní, proto je pro děti vhodnější než rostlinné tuky
Pravda: Pro výrobu obou zmíněných poživatin se používají přírodní suroviny – pro máslo mléko a pro rostlinné tuky rostlinné oleje. Oproti máslu obsahují rostlinné tuky (kvalitní!) také nenasycené mastné kyseliny, které jsou nezbytné pro zdravý růst a vývoj dětí.
21. STOLETÍ dodává: Rostlinné tuky by v dětském jídelníčku měly tvořit 2/3 příjmu tuků.

Mýtus: Sladkosti dětem nepatří!
Pravda: Daleko vhodnější než zakazování pamlsků je naučit děti s nimi správně zacházet. Do zdravého dětského jídelníčku totiž sladkosti patří, ovšem nikoli denně. Vhodné je zvolit např. sušené ovoce, u větších dětí oříšky, cereální tyčinky či čokolády s vysokým podílem kakaa.
21. STOLETÍ dodává: I tady je nutno volit úměrnost – sušené ovoce obsahuje hodně cukru.

Mýtus: Čím více vlákniny je v dětském jídelníčku, tím lépe
Pravda: Vláknina pomáhá předcházet trávicím obtížím, zejména zácpě, je vhodná v prevenci rakoviny tlustého střeva, nadváhy a obezity a jiných chorob. Dospělí by měli zkonzumovat za den 25–30 g vlákniny. U dětí je ale situace jiná a přílišné množství vlákniny jim může uškodit.
21. STOLETÍ dodává: Trávicí systém malých dětí totiž ještě není na větší množství vlákniny připraven. Ke stanovení denního doporučeného množství vlákniny pro děti můžeme použít jednoduchý výpočet – k věku dítěte v letech připočítat 5 gramů vlákniny

Mýtus: Mléko děti zahleňuje. Dospělí by ho neměli pít vůbec, neboť je pouze pro mláďata
Pravda: Mléko a kvalitní mléčné nejenže obsahují plnohodnotné bílkoviny, které si organismus neumí sám vytvořit, ale jsou nejdůležitějším zdrojem vápníku. Zakysané výrobky navíc obsahují zdraví prospěšné bakterie mléčného kvašení. (Např. kysané zelí má mít protirakovinné účinky!)
21. STOLETÍ dodává: Děti by měly mléčné výrobky (přednostně polotučné) jíst 2–3x denně.

Mýtus: Vnitřnosti jsou „čistička“, jíst by je neměli ani dospělí
Pravda: Játra a ledviny sice fungují v těle živočichů jako filtr, většinu nečistot však neskladují,
ale naopak je pomáhají vyloučit ven z těla. Tzv. odpadní látky v nich tedy téměř nezůstávají. Navíc jsou vnitřnosti zdrojem některých vitaminů (vitamin A) a minerálních látek (např. železo).
21. STOLETÍ dodává:Vnitřnosti můžeme cca dvakrát do měsíce dát i dětem.

Mýtus: Sójové potraviny jsou vhodnou součástí dětského jídelníčku
Pravda: Sója nabízí kvalitní bílkoviny, vitaminy skupiny B a kyselinu listovou, z minerálních látek draslík, vápník, hořčík, tuky s převahou prospěšných nenasycených mastných kyselin a vlákninu. Bohužel je zde i dost tzv. antinutričních látek, které snižují nebo zcela blokují možnost využití jiných důležitých látek (např. vitaminů nebo enzymů). Tělo pak sice může mít vlastní potřebné látky dostatek, ale nemůže ji správně využívat
21. STOLETÍ dodává: Sporné začíná být použití sóji na výrobu náhradní kojenecké výživy. Podle nových zjištění obsahuje tolik estrogenů, že po přepočtu na tělesnou hmotnost spořádají kojenci množství odpovídající až pěti antikoncepčním pilulkám! Dětem (zvláště malým) se pravidelná konzumace sóji a potravin z ní nedoporučuje.

Mýtus: Moje dítě má nadváhu, nasadím mu přísnou redukční dietu
Pravda: Nějakou prudkou redukční dietou bychom dítěti rozhodně neprospěli. Jednak by nemělo ve své stravě dostatek energie a potřebných živin, jednak by pod stálými útoky rodičů (včetně zákazu sladkostí) strádalo i duševně. Výjimkou nejsou závažné poruchy v příjmu potravy. Příjem energie u dětí je individuální, záleží na věku, zdravotním stavu, fázi růstu a pohybové aktivitě.
21. STOLETÍ dodává: Pro jednotlivé věkové skupiny existují tabulky doporučených hodnot (viz www.vyzivadeti.cz v sekci Zdravá výživa).

Kolem výživy zůstává stále mnoho otazníků, přicházejí nové objevy. Tak vědci už vědí, že přístup jedinců ke konzumaci masa (včetně ryb) se dědí! O ovoci a zelenině to však ani neplatí – tady hrají hlavní roli pravidla zdravého stravování. A jak jste na tom vy?

Kde hledat pomoc?
Nutriční terapeutky z Poradenského centra Výživa dětí zodpoví dotazy na bezplatné informační lince 800 230 000. Lze využít i on-line poradnu info@vyzivadeti.cz. Ke zhodnocení celkových stravovacích zvyklostí dítěte můžete vyplnit a odeslat Dotazník stravovacích zvyklostí, který je k dispozici na webových stránkách www.vyzivadeti.cz nebo v ordinacích praktických dětských lékařů.

10 poživatin, které by měly omezit i dospělí
Mezinárodní tým vědců a lékařů nyní na základě nejnovějších výzkumů vydal přehled 10 položek, které prý škodí lidskému zdraví. Každý z nás by se měl vyhýbat těmto látkám včetně potravin, které je obsahují.
Bílý cukr – způsobuje poškození slinivky, mozku i dalších orgánů.
Bílá mouka – neobsahuje vitamin E ani žádné jiné základní živiny.
Jídla z fastfoodu – obsahují aditiva, která mohou být škodlivá, případně dokonce hormony.
Podřadné mléko a mléčné výrobky – nabílo obarvená voda, želatinové „takéjogurty – nemají žádnou nutriční hodnotu. Nedoporučuje se příliš tavených a příliš tučných sýrů.
Sůl – příliš povzbuzuje chuť, zároveň poškozuje orgány.
Káva – velké dávky kofeinu se pojí se šesti různými druhy nádorových onemocnění. Kromě toho přispívají k odvápnění páteře.
Umělá sladidla – prokázáno u nich bylo 72 vedlejších účinků.
Slazené limonády – způsobují osteoporózu (řídnutí kostí) a tloustne se z nich.
Škodlivé tuky – tuky s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin a cholesterolu významně ničí cévy a  zvyšují riziko srdečně-cévních onemocnění.
Drogy a různé léky na „uvolnění“ či „povzbuzení“ – mají škodlivé vedlejší účinky

Dvě vajíčka – a dost?
Nové skutečnosti potvrdily, že u většiny lidí vajíčka nezpůsobují nárůst hladiny škodlivého cholesterolu. Ukazuje se, že ten organismus ve spolupráci s látkami ve vaječném žloutku dokáže odstranit.


Pozor: Plísně číhají i v cereáliích
Šokující zjištění nyní zveřejnili kanadští vědci. V obchodech během tří let  nasbírali 156 vzorků cereálií. Kromě dalších zdraví škodlivých plísní objevili ve 30 % vzorků ochratoxin.
Jak je to možné? Plíseň, která uvedený jed produkuje, totiž napadá obilniny. Ke kontaminaci dochází už při žních. Když se plesnivá píce nechá zkrmit dobytku, může se jed objevit i v mléce či mase. Plísně rostliny využívají v přírodě při boji s konkurencí. Jejich spory vdechujeme a jedy občas konzumujeme. Nejnebezpečnější je aflatoxin (ve špatně skladovaných oříšcích), který vyvolává zhoubný nádor jater. Hojně se v potravinách (zejména pečivu) vyskytuje již zmíněný ochratoxin, původce rakoviny ledvin. Jak se můžeme bránit? Vybírat výrobky v neporušeném obalu, u rychle se kazících potravin (např. pečiva) kupovat jen to, co sníme do tří dnů.

Související články
Druhý říjnový týden udržuje v napětí a očekávání nejlepší světové vědce, právě v těchto dnech jsou totiž rozdávány Nobelovy ceny, jakožto ocenění za práci a objevy hned v několika oborech. Laureáty Nobelovy ceny za medicínu a fyziologii se letos stali američtí biologové Victor Ambros a Gary Ruvkun za objev mikroRNA a její role v regulaci […]
Virus marburg vyvolává hemoragickou horečku marburg, jejíž mortalita dosahuje až 90 %. Proti nemoci neexistuje lék ani schválená vakcína. Nyní vypukla epidemie nemoci ve Rwandě. Pokud by se nákaza šířila dále, jsou odborníci, kteří pracují na vývoji vakcín, ochotni poskytnout očkovací látky, které již prošly klinickou studií, rwandské vládě, aby se zamezilo dalšímu šíření nemoci. […]
Antibiotická rezistence se stává jednou z největších výzev současného zdravotnictví. Miliardy lidí v chudých zemích si nemohou dovolit ani základní antibiotika na léčbu běžných bakteriálních infekcí, na což ve svých důsledcích mohou doplatit i bohaté země. Pokud se rychle nezmění přístup k tomuto problému, svět se může vrátit do doby, kdy i jednoduchá infekce znamenala […]
Objev antibiotik představoval pro lidstvo dlouhou dobu spásu, odhaduje se, že jen samotný penicilin zachránil 82 milionů životů. Jenže živé organismy se vyvíjejí, bakterie nevyjímaje, a tak si proti antibiotikům postupně budují odolnost. V nejbližší budoucnosti se tak zřejmě nemoci, jejichž původci jsou bakterie, opět stanou metlou lidstva… Odolností bakterií vůči antibiotikům se zabývá projekt […]
Kardiovaskulární onemocnění jsou stále nejčastější příčinou úmrtí ve světě i u nás. V roce 2022 trpělo nějakou nemocí srdce téměř 3 miliony Čechů. Lékaři tradičně hodnotí riziko rozvoje těchto chorob u pacientů na základě vysokých hodnot LDL tedy „špatného“ cholesterolu. Nový výzkum ukazuje, že je přínosné sledovat i další parametry… Lékaři se snaží předvídat riziko […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz