Domů     Medicína
Na léčbu rakoviny bez chemie!
21.stoleti 20.6.2009

Jistěže to nechceme nikomu přát, ale co asi budete dělat, když se náhle dozvíte, že máte rakovinu? Není tajemstvím, že takový ortel si u nás každý rok vyslechne přes 30 000 lidí. Každý den zde tato choroba vezme život téměř 80 lidem. Bohužel, případů zhoubného bujení přibývá. Nový nemocný to nemívá jednoduché, zejména pokud jde o psychiku.
Jistěže to nechceme nikomu přát, ale co asi budete dělat, když se náhle dozvíte, že máte rakovinu? Není tajemstvím, že takový ortel si u nás každý rok vyslechne přes 30 000 lidí. Každý den zde tato choroba vezme život téměř 80 lidem. Bohužel, případů zhoubného bujení přibývá. Nový nemocný to nemívá jednoduché, zejména pokud jde o psychiku.

Při onkologických onemocněních se už dlouho užívá klasická chemoterapie. Ta však vedle nádorových ničí i zdravé buňky – krvetvorné, buňky vlasových kořínků, kůže a sliznic, pohlavních orgánů, buněčnou výstelku zažívací trubice. S tím souvisí padání vlasů, nevolnost, zvracení, průjmy, poškození kůže, ba i sexuálních funkcí.

Na pomoc přichází biologická léčba
Proto se jako lepší z mnoha hledisek ukazuje tzv. biologická léčba. Od prof. MUDr. Luboše Petruželky, CSc., přednosty Onkologické kliniky 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice a Ústavu radiační onkologie FN Bulovka se 21. STOLETÍ dozvědělo: „Cílená biologická léčba je jednou z nových léčebných možností, které má k dispozici současná onkologie. Klasická chemoterapie zabíjí především buňky těla, které se množí rychle včetně buněk zdravých. Z toho plynou její nežádoucí účinky. Biologická léčba směřuje převážně proti nádorovým buňkám. Současná biologická léčba nenahrazuje chemoterapii a většinou se aplikují dohromady.“
Mnoho postižených se bojí (i kvůli studu) na různé problémy hledat odpovědi u svého ošetřujícího lékaře, ptát se na podrobnosti o své nemoci, prognóze, možnostech.

Jak vypadá léčení?
Biologické léky se připravují z přírodních bílkovin pomocí biotechnologie. Část těchto léků se podává krátkou infuzí v týdenním či třítýdenním intervalu. Další část se užívá v tabletách ústy, obvykle denně.
Nejčastěji používané biologické léky se zaměřují proti receptorům, které jsou jen na povrchu nádorových buněk. Jindy dokážou zablokovat reakci, která po aktivaci těchto receptorů v buňkách probíhá a vede k nežádoucímu množení nádorové buňky. Jiná skupina biologických léčiv ovlivňuje cévy, které se tvoří uvnitř nádorů, a tím brání zásobení nádorových buněk živinami. Biologická léčba se tedy zaměřuje převážně proti nádorovým buňkám.

Kdy biologická léčba pomáhá?
Jde o nádory prsu, tlustého střeva, jater, ledvin, plic, nádory v oblasti hlavy a krku a zvláštní skupinu nádorů v oblasti břišní dutiny (tzv. gastrointestinální stromální nádory). Část biologických léků se podává krátkou infuzí v týdenním nebo třítýdenním intervalu, část se užívá v  tabletách (perorálně), obvykle denně.
Pozor: Jako vedlejší účinky může tato léčba někdy vyvolat alergickou reakci v těle pacienta, která se nejčastěji projeví zarudnutím nebo dušností při první aplikaci, nebo dojde postupně k výsevu kožní vyrážky. Biologická léčba je hrazena z prostředků veřejného zdravotního pojištění.

Spojení na Poradenské centrum: 724 151 028. E-mailová adresa: biolecba@vfn.cz.

Kdo raději hledá naději v poradně??
1.Pacienti se zjištěným nádorovým onemocněním, kteří léčbu prodělávají anebo už jim skončila (cca 70 % telefonátů). Často se domnívají, že jde o alternativní způsob léčby nádorů. Po objasnění, že jde o jednu z možností, které používá klasická onkologie, se zajímají o možnost použití v jejich případě.
2.Lidé s nově diagnostikovaným nádorovým onemocněním (cca 20 % telefonátů).Vítají jakékoliv informace o tom, co je dále čeká a co by mohli ještě udělat.
3.Klienti s prekancerózou (předrakovinným stadiem onemocnění) nebo s rodinnou zátěží, kdy se bujení často dědí. Doufají, že jde biologickou léčbu podávat preventivně.
4.Pacienti právě prodělávající biologickou léčbou. Ptají se na princip fungování, nežádoucí účinky, délku podávání…
5.Osoby vhodné pro biologickou léčbu nebo jejich ošetřující lékaři, kteří hledají nejbližší Komplexní onkologické centrum.

Související články
Člověk je tvor nepoučitelný, zejména co se skladby jídelníčku týká. Jakmile má možnost dopřát si potraviny s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuku, nedokáže odolat. Přitom by měl. S každou další porcí si totiž pomalu „ukrajuje“ ze svého duševního zdraví. Metaanalýza zveřejněná v loňském roce v časopise Nutrients je v tomto případě nekompromisní. Strava, které […]
O tom, že kouření škodí zdraví, dnes už nikdo nepochybuje. Zbavit se závislosti však není snadné. Když se to ale někomu přeci jen podaří, jeho tělo se mu za to odvděčí zlepšením jeho zdraví. Některé zdravotní benefity se projeví téměř okamžitě, jiné až po letech, ale rozhodně stojí za to! Podle posledních průzkumů kouří asi […]
Vědci z University of Leeds zanalyzovali zdravotní a stravovací záznamy více než 26 000 žen, aby zjistili, že ty, které se stravovaly vegetariánsky a ze stravy vyřazovaly maso, měly v pozdějším věku o třetinu vyšší pravděpodobnost zlomeniny krčku kosti stehenní než ty, které maso a produkty z něj v průběhu života pravidelně konzumovaly. Důvody, proč […]
Vědeckému týmu pod vedením Katsuhika Hayashiho z Univerzity v Ósace se podařilo stvořit sedm myší, které mají dva otce… avšak žádnou biologickou matku. Jedná se o významný průlom na poli reprodukční medicíny, který by mohl zároveň napomoci při léčbě ženské neplodnosti. „Je to poprvé, co se podařilo vytvořit odolné samičí oocyty ze samčích buněk,“ prohlásil […]
Poznat člověka s poruchou osobnosti, tak zvaného psychopata, může být při prvním setkání obtížné. Je totiž zpravidla dobrým manipulátorem a může působit až altruisticky. Ve skutečnosti však druhé využívá ve vlastní prospěch, protože mu chybí empatie a pocit viny. Může se empatii naučit? Empatií se rozumí schopnost porozumět a vcítit se do toho, co prožívá […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz