Domů     Příroda
I pod antarktickým ledem bují život!
21.stoleti 19.5.2009

Obecnou představu, že pod věčným ledem Antarktidy je moře bez života, vyvrací nedávná expedice amerických mořských biologů. Moře tam vůbec není mrtvé a badatelé tam objevují dokonce i nové, zcela neznámé druhy živočichů.Obecnou představu, že pod věčným ledem Antarktidy je moře bez života, vyvrací nedávná expedice amerických mořských biologů. Moře tam vůbec není mrtvé a badatelé tam objevují dokonce i nové, zcela neznámé druhy živočichů.

1. Hvězdice růžová (Perknaster aurorae) žije v hloubce 18 až 300 metrů. Její velikost není nijak závratná, rozpětí ramen má okolo 14 centimetrů.

2. Antarktická zubatá ryba (Dissostichus mawsoni) patří mezi mořské dravce, kteří sežerou, na co přijdou. V jejich žaludcích se nacházejí i kameny. Proto je využívají i geologové, kteří podle těchto kamenů určují složení mořského dna. Ryba žije v hloubkách od 500 do 3000 metrů.

3. Zajímavá je i tzv. holohlavá ryba (Pagothenia borchgrevinki), žijící pod ledem v hloubkách od 0 do 700 metrů. Dorůstá délky asi 28 centimetrů. Tento dravec se živí především korýši a jejich polohu zjišťuje pomocí své postranní čáry, reagující na vibrace kořisti.

4. Mořský červ (Parborlasia corrugatus) pracuje na mořském dně pod věčným ledem jako čistič. Likviduje mořské houby, medúzy, sasanky a drobné rybky. Tato fotografie byla pořízena v hloubce 5 metrů.

5. Chobotnice McMurdo zatím nedostala latinský název a byla objevena nedaleko americké základny v Antarktidě na McMurdo.

6. Antarktická medúza (Diplulmaris Antarctica) byla objevena poblíž Rossova ostrova. V antarktických vodách je poměrně běžná, žije blíže k povrchu. Její průměr jer asi 18 centimetrů.

7. Kosatka dravá (Orcinus orca) je běžným obyvatelem světových oceánů i antarktických vod. Ty největší dorůstají délky až 10 metrů a váží na 7 tun. Zajímavá je jejich hlasitá komunikace, připomínající pískání, které je slyšitelné až na vzdálenost 10 kilometrů.

Související články
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidnatější metropole, Šanghaj, se za poslední století propadla o více než tři metry… K tomuto závěru došel tým čínských odborníků po detailním prozkoumání 82 měst, včetně […]
V roce 2023 stoupla globální hladina oxidu uhličitého na 419 částic na milion, což je přibližně o 50 % více než před průmyslovou revolucí. To znamená, že ve vzduchu je zhruba o 50 procent více molekul oxidu uhličitého než v roce 1750. A jak se oxid uhličitý hromadí v atmosféře, zachycuje stále více tepla, což […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz