Domů     Příroda
Jak budou rostliny reagovat na globální oteplování?
21.stoleti 9.4.2009

Jakým způsobem se vlastně rostlinám daří zjistit, jaká je okolní teplota? I když je podle jejich reakcí zřejmé, o teplotu svého okolí vnímají, podstatu jejich vnitřního „teploměru“ se vědcům zatím odhalit nepodařilo a nazývají jej proto „svatým grálem“ botaniky. Nedávno se však britským vědcům podařilo identifikovat gen, který je zodpovědný za proměnu celé rostlinné architektury jako odpovědi na proměnu teploty. Jakým způsobem se vlastně rostlinám daří zjistit, jaká je okolní teplota? I když je podle jejich reakcí zřejmé, o teplotu svého okolí vnímají, podstatu jejich  vnitřního „teploměru“ se vědcům zatím odhalit nepodařilo a nazývají jej proto „svatým grálem“ botaniky. Nedávno se však britským vědcům podařilo identifikovat gen, který je zodpovědný za proměnu celé rostlinné architektury jako odpovědi na proměnu teploty.

Tým britských genetiků z univerzit v Leichesteru a v Oxfordu přiblížil lidské porozumění tomu, jak rostliny reagují na teplotu okolí skutečně mílovými kroky. Efekt vyšších teplot na architekturu rostlin je vědcům známý již dlouhou dobu. Na zvýšení teploty  reagují rostliny tím, že prodlouží své stonky a také velmi nápadně natáhnou řapíky svých listů. Tato proměna má však velmi nevítaný důsledek pro zemědělce.  Tato „upravené“ rostliny totiž poměrně značně zmenší svou celkovou biomasu a farmáři tak vlastně přijdou o část své úrody. Globální oteplování jim proto může dělat skutečně těžkou hlavu. Týmu pod vedením Dr. Kerry Franklinové se nedávno podařilo odhalit jeden jediný gen, který reguluje celou kaskádu dalších procesů, v jejichž  důsledku dojde k rozsáhlé  proměně v celkovém dizajnu modelového organismu rostlinných genetiků huseníčku rolního (Arabidopsis thaliana). Tyto proměny přesně odpovídají proměnám, kterými rostliny reagují na zvýšení teploty a dalo by se tedy říci, že objevili master-gen pro všechny tyto proměny. Objev britského týmu má však ještě další významní důsledky, které mohou vědce poučit o způsobech, jimiž  rostliny reagují na různé proměny ve svém okolí. Protein PIF4, který je produktem objeveného genu, byl vědcům znám již delší dobu. Vědělo se o něm už, že je nějakým způsobem angažován v růstu rostlin, který je spojen s přísunem denního světla. Jak světelné, tak teplotní signály z okolí si tedy při regulaci růstu nejspíše setkávají u stejné regulační látky, proteinu PIF4.

 

Související články
Žáby po celém světě ohrožuje houba Batrachochytrium dendrobatidis. Způsobuje jim vysoce nakažlivé infekční onemocnění, kterému tyto snadno podléhají. Ochranu a čas na zotavení poskytují žábám tak zvané žabí sauny, sluncem vyhřáté cihly s otvory, ve kterých mohou žáby spočinout. Sauny pomáhají, ale vyhráno v souboji s houbou žáby stále nemají. Batrachochytrium dendrobatidis způsobuje žábám tak […]
„Alkoholové desinfekce na ruce zabíjí většinu bakterií, virů a plísní již do několika sekund.“ poutá většina reklam na desinfekce. Každý takovou viděl, zvlášť v posledních letech. Tyto náhodné reklamy nepřímo odpovídají na otázku, zda se viry řadí mezi živé organismy. Jen co je živé, dá se zabít. Nebo se to z tohoto reklamního tvrzení dá alespoň odvodit. […]
Atacama se nachází v Jižní Americe, táhne se tisíc kilometrů podél Pacifiku od jižní hranice Peru po centrální část Chile. Prší zde jen velice zřídka, dle měření v jejím středu mezi roky 1570 až 1971 nepršelo téměř vůbec. Když k dešti ale přeci jen dojde, promění se tato vyschlá pustina doslova v kvetoucí oázu. Letos […]
Soužití dvou organismů, kdy jeden žije uvnitř těla druhého, se označuje jako endosymbióza. Pokud dojde k jejich splynutí, změní se jednodušší organismus v organelu druhého. Za celou historii naší planety došlo pouze ke třem druhům splynutí, nyní vědci odhalili čtvrté, které by mohlo být významným přínosem pro zemědělství. Některé primitivní organismy, jako jsou sinice či […]
Výrok Billa Gatese zněl jasně. Výroba mléčných produktů má až příliš vysokou uhlíkovou stopu. Aby tuto skutečnost zvrátil, rozhodl se podpořit kalifornský start-up, jež hodlá klasické máslo nahradit umělým. Společnost Savor ze San Jose využívá k výrobě tuku podobného živočišnému termochemický proces, který by měl být levný a zároveň energeticky nenáročný. „Vycházeli z faktu, že […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz