Domů     Medicína
Moment překvapení je klíčem k lidskému učení
21.stoleti 20.3.2009

Moment překvapení patří ke klíčům k úspěchu v mnoha oborech od vojenství po ekonomii. Společná studie amerických psychologů a neurovědců z americké University of Pennsylvania nedávno ukázala, že přesně totéž platí i pro lidské učení. Nejlépe si pamatujeme právě situace, které jsme nečekali.
Moment překvapení patří ke klíčům k úspěchu v mnoha oborech od vojenství po ekonomii. Společná studie amerických psychologů a neurovědců z americké University of Pennsylvania nedávno ukázala, že přesně totéž platí i pro lidské učení. Nejlépe si pamatujeme právě situace, které jsme nečekali.

Aby prozkoumali záhady podstaty lidského učení,  rozhodli se Američané pro velmi komplexní typ výzkumu. Pokusné osoby nejprve nechali hrát na počítači karetní hru, jejímž prostřednictvím simulovali situaci, v níž jde o typ mozkové aktivity založené na příjemném pocitu plynoucím z dobře vykonané práce. Když byli respondenti naplno pohrouženi do karetní hry,  sledovali současně aktivitu jejich mozku prostřednictvím magnetické rezonance. Jejich pátrání v mozkové tkáni se soustředilo zejména na jednu oblast ve středním mozku (mesencephalon), které se díky vyšší koncentraci barviva melaninu říká substantia nigra neboli černá substance. Tato oblast je známá tím, že mimo některých typů pohybových aktivit ovlivňuje i učení a také příjemné pocity plynoucí z odměny. Jedna ze dvou částí černé substance, pars compacta totiž zásobuje velkou část mozku neurotransmiterem dopaminem, tedy látkou, která je zodpovědná za naše příjemné pocity. Princip, který v chování nervových buněk v mozku odhalili, shrnuje jeden ze spoluautorů studie, neurobiolog Michael J. Kahana těmito slovy: Situace je podobná jako v ekonomických teoriích. Trhy také reagují na nepředvídané události, zatímco události předvídané nemají na další běh světa žádný vliv. Zjistili jsme, že v dopaminergickém systému v našeho mozku je napevno zabudován stejně racionální systém. Mozek si zkrátka nejlépe zapamatuje to, co se stalo nečekaně. Není těžké si domyslet, jaký význam toto nastavení našeho mozku má. Setkání s něčím novým, tedy vybočení z rutiny, je vždycky významnější, než situace opačná. Takto nastavený mozek proto našim předkům jistě lépe napomáhal k přežití.

Související články
Medicína 8.11.2025
Spánek bývá často chápán jako něco samozřejmého: ulehnout, zavřít oči, spát. Ale ve skutečnosti existuje celá řada faktorů, které tento klidný přechod ruší, ať je to stres, životní styl, hluk z ulice, látky jako kofein nebo alkohol, a někdy dokonce léky. Pokud tyto vlivy přetrvávají, mohou vést až k chronickým potížím. Večer, když se světla […]
Historie Medicína 5.11.2025
Co by mu tak mohli dokázat? Byl si jistý, že nic. Určitě ne to, že skvrny na jeho oblečení jsou od krve, a ne od mořidla. To ale netušil, že nedlouho předtím, než ho policisté zadrželi, objevil přední německý biolog způsob, jak jeho lež, která mu už v minulosti prošla, odhalit Jde o klíčovou součást […]
Nový výzkum, provedený odborníky z The Peter Doherty Institute for Infection and Immunity v australském Melbourne, ukazuje, že lymfatické uzliny, které jsou často během operací rakoviny z těla rovněž odstraňovány, aby se zabránilo šíření nádorového bujení, mohou být ve skutečnosti klíčové pro úspěšnou léčbu nemoci. Zachování lymfatických uzlin během operace rakoviny by mohlo dramaticky zlepšit […]
Historie Medicína 4.11.2025
Už 43 let uplynulo od chvíle, kdy se v tehdejším Československu narodilo první „dítě ze zkumavky“. Stalo se tak 4. listopadu 1982 zásluhou týmu vedeného profesorem Ladislavem Pilkou, tehdejším přednostou Centra asistované reprodukce ve Fakultní porodnici Brno. Jeho práce znamenala průlom nejen pro českou medicínu, ale i pro celý tehdejší východní blok. Dnes se díky […]
Medicína Objevy 30.10.2025
Vědci z Melbournské univerzity v nové studii mění pohled na neceliakální citlivost na lepek. Podle nejnovějších dat za potíže, které lidé připisují lepku, často může úplně jiná složka potravy, nebo dokonce samotná souhra mozku a střeva. Lepek (gluten) je bílkovina přirozeně obsažená v pšenici, žitu a ječmeni. Pro většinu lidí nepředstavuje problém, ale u části […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz