Domů     Technika
Užitečné i neužitečné mapy na internetu
21.stoleti 19.8.2008

Výrobci papírových atlasů smutní. Internet totiž zavalila vlna map všeho druhu. Lze je používat nejen jako zdroj zeměpisných informací, ale třeba i sledovat pohyb známých herců či pozorovat, jak se vyvíjejí ceny piva.Výrobci papírových atlasů smutní. Internet totiž zavalila vlna map všeho druhu. Lze je používat nejen jako zdroj zeměpisných informací, ale třeba i sledovat pohyb známých herců či pozorovat, jak se vyvíjejí ceny piva.

Zjednodušeně můžeme mapy rozdělit na dva druhy. Na klasické vyhledávací programy, ke kterým je nutný jen webový prohlížeč, a na mapy, ke kterým je nutné stáhnout klientský program. Ten se po nainstalování spustí na počítači a data poté ze sítě jednoduše stahuje. Některé tyto klientské programy jsou zdarma, ale u drtivé většiny musí jejich potenciální uživatel sáhnout do své peněženky.

Dnes se 21. STOLETÍ soustředí téměř výhradně na ty mapy, ke kterým je nutný pouze prohlížeč. Že vypadají všechny stejně? Kdepak. Jsou nejrůznějším způsobem specializovány a dají se s nimi dělat zázraky. Celosvětově nejpopulárnější jsou mapy na stránkách společnosti Google. V současnosti už existuje i jejich česká verze, kterou je možné nalézt na adrese mapy.google.cz.

Nejznámější mapa v Čechách
Zajímavost: obsahuje i mapu historickou
Odkaz: http://www.mapy.cz

Asi nejpoužívanější internetovou mapou v českých končinách je ta, kterou má na svědomí portál seznam.cz. Uživatel zde nalezne nejen klasickou atlasovou mapu, ale i fotomapu či mapu historickou, která pochází z let 1836 až 1852. Na mapě lze rozkliknout i fotografie daného místa, neschází zde ani vyznačení turistických tras a cyklostezek po celé republice. Samozřejmostí je možnost vyhledávání podle zadaného názvu, určování polohy dle GPS a  stejně tak i měření vzdáleností nebo plánovač trasy.

Oblaka v reálném čase
Zajímavost: Zpestří vám dovolenou
Odkaz: http://maps.google.cz/maps/mpl?moduleurl=http://www.daylightmap.com/clouds/cloud_mapplet.xml&src=fc_1

Celosvětovou jedničkou v oboru internetových map však seznam.cz kupodivu není. Je jím společnost Google, která svými mapami podporuje řadu projektů. Mapy Google nabízejí spoustu možností, jednou z nich je třeba sledování pohybu mračen v reálném čase. Mapu lze klasickým způsobem přibližovat i oddalovat a pozorovat, jakým směrem oblaka míří. Zájemci o meteorologii si pak mohou srovnat svá sledování s televizní předpovědí počasí.

Vlastní soukromá mapa
Zajímavost: Vystavte své obrázky!
Odkaz: http://mapy.google.cz.

V Mapách Google lze najít mimo jiné platformu pro tvorbu vlastních map, vlastní rozcestníky pak uživatel může rozesílat svým známým a kamarádům. Spolu s odkazem na místo je možné sdílet jakýkoli typ informací – ať už půjde o mapu oblíbených restaurací nebo o fotografie a videa z dovolené. Přidávání další oblíbených míst ke své mapě je jednoduché: až se objeví informační bublina, stačí kliknout na odkaz „Uložit do složky Moje mapy“. Pro tvorbu těchto vlastních map je možné použít i sofistikovanější metody, jako například vytvořit mapplet pomocí Javascriptu a Map Google API.

Zpravodajská mapa
Zajímavost: Prozradí, co se kde děje
Odkaz: http://www.sme.sk/mapa/

Mapy se dají využít i ve zpravodajských portálech, jak dokládá příklad internetového vydání slovenského deníku SME. Do mapy světa jsou zapíchány virtuální špendlíky a po jejich rozkliknutí se objeví události, které s danou lokalitou souvisí. Čtenáři mají k dispozici i mapu Evropy, Slovenska a plány dvou největších slovenských měst: Bratislavy a Košic.

Mobilní mapy Google v kapse i na cestách
Zajímavost: Fungují i v mobilu
Odkaz: http://www.google.cz/gmm

Informace o okolních restauracích, obchodech nebo službách jsou praktické zejména na cestách do neznámých míst. Stejně tak je to i s názvy ulic nebo adresami. Pro cestování se hodí soubor mobilních map Google, která je zdarma ke stažení na adrese http://www.google.cz/gmm. S tímto pomocníkem bude cestovatel mít detailní mapy České republiky, ale i celého světa stále v kapse. Mobilní mapy Google jsou dostupné na většině smartphonů, jako například v přístrojích HTC, ve všech přístrojích s operačními systémy Symbian Series 60 3rd Edition, Windows Mobile a v některých zařízeních s podporou Javy.

Cenová mapa piva
Zajímavost: orientace podle barev
Odkaz: http://www.nelso.cz/mapa-cen-piva-v-praze/

Pivo je českým národním nápojem, a proto řadu Čechů zajímá jeho cena. Na internetu lze najít i pivní cenovou mapu Prahy. Mapa je rozdělena do čtyř barevně odlišených pásem. V místech, která jsou vyznačena modře, člověk za jedno pivo zaplatí méně než 20 korun. V zelených lokalitách se cenová hladina zlatavého moku pohybuje mezi 20 a 30 korunami. Ve žlutém pásmu pivař zaplatí až 40 korun a v červeném pásmu ještě více. Asi nepřekvapí, že místa vyznačená červenou barvou se nacházejí zejména v centru metropole. Největší plocha Prahy patří zelené barvě. Kdo chce u piva ušetřit, měl by navštívit nejlevnější modré pásmo, které se táhne od Holešoviček, přes Kobylisy až do Čimic. Přímo na mapě jsou i odkazy na jednotlivé restaurace a pivnice.

Špehování slavných osobností
Zajímavost: Každý den čerstvá
Odkaz: http://gawker.com/stalker/

Kdo vyhledává zprávy ze společnosti, tomu by neměla uniknout jedna zajímavá mapa newyorské čtvrti Manhattan. Mapa monitoruje pohyb slavných osobností v této části města. Například, 24. června se po sedmé avenue procházel režisér Quentin Tarantino. 23. června byl poblíž Central Parku spatřen herec Bruce Willis. Týden před tím pak Broadwayí prošel bývalý americký prezident Bill Clinton. Herečka Sandra Bullock zřejmě ráda chodí Laffayetovou třídou a její kolega John Malkovich si oblíbil křižovatku mezi Broome street a Mercer street. Každý den jsou k mapě doplňovány nové osobnosti, které si vyšly do ulic Manhattanu.

Mapa od Billa Gatese
Zajímavost: Najde i počítač
Odkaz: http://virtualearth.msn.com

Bill Gates se zde příliš nepředvedl. Zatímco USA jsou zde zpracovány velmi podrobně, zbytek světa jakoby neexistoval. Vyjma USA jsou zde zobrazeny jen města, která mají alespoň několik tisíc obyvatel. Vyhledávání funguje rovněž toliko na území Spojených států. Jistým zpestřením může být funkce, která dokáže najít počítač podle jeho IP adresy.

Jak bez problémů projet Prahou
Zajímavost: Nabízí i živé obrázky
Odkaz: http://kamery.praha.eu/Situace.jsp

Dopravní zácpa. Můra každého řidiče. Ovšem, i díky internetu se jim lze vyhnout. Po Praze je rozmístěna spousta kamer, které mají za úkol dopravní situaci v metropoli sledovat. Tato internetová mapa pak nabízí pohledy do nejfrekventovanějších míst. Motorista zde snadno zjistí, co už vlastně tušil, že magistrála je zase ucpaná, nábřeží rozkopané a na cestu přes Letnou aby si nakoupil zásoby na několik dní.

České firmy a služby na Mapách Gogole
Zajímavost: Hospůdky s komentářem
Odkaz: http://mapy.google.cz/adresarfirem

Mapy Google byly připravovány ve spolupráci s řadou českých partnerů. Adresář firem a služeb, který je součásti Map Google, pochází z velké části od společnosti Mediatel, vydavatele Zlatých stránek. Další údaje dodal i TravelGuide (databáze hotelů, penzionů a ubytoven), CREST (databáze restaurací, hospod a hospůdek), World Media Partners poskytli data z projektu CZeCOT.com a Grand Restaurant nabídl rozcestník nejlepších českých restaurací. Adresář je průběžně aktualizován a roste, stejně tak budou i nadále přibývat užitečné lokální informace.
Lze zde vyhledat restauraci ve svém okolí a podívat se na to, jak ji hodnotí sami hosté. Pokud tedy například návštěvník Kladna má zde chuť zajít na příjemnou večeři, stačí do políčka pro vyhledávání zadat „restaurace Kladno” a obratem se objeví seznam gastronomických lokalit v okolí. Každý podnik je označen „špendlíkem” s popisem, který zahrnuje všechny potřebné informace včetně telefonu pro rezervaci nebo adresy pro objednání taxi. A pokud je host v podniku spokojen, může se s ostatními o svůj názor podělit a napsat komentář. Stačí kliknout na odkaz „Přidat názor“.

Plánovač tras po Evropě
Zajímavost: V současnosti nejlepší plánovač
Odkaz: http://www.mappy.co.uk

Google nebo NASA jsou skutečnými giganty, ale i jim vyrůstá konkurence. Na této adrese nalezne uživatel velmi příjemný plánovač tras. A nejen po Velké Británii, nýbrž po celé Evropě. Pokud si naplánujeme trasu třeba z Prahy do Londýna, aplikace nám nespočítá jen počet kilometrů, ale i třeba kolik utratíme za benzín nebo LPG. Další zajímavou možností je i stažení map do mobilních telefonů a v neposlední řadě i to, že tento portál ovládá 14 jazyků. A nechybí mezi nimi ani čeština.

Jak si vybrat hotel
Zajímavost: Virtuální videa
Odkaz: http://www.trivop.com/home.php

Trasu máme naplánovanou, musíme ale samozřejmě vědět, kam pojedeme a kde se ubytujeme. Mapa, o které je řeč nyní, poskytuje široký výběr hotelů po celém světě. Hotely jsou umístěny na mapě, stačí na ně kliknout a objeví se všechny potřebné informace. A nejen to, lze zde shlédnout i krátká videa, která ubytovací zařízení představí.

Mapa podle encyklopedie
Zajímavost: Není to zadarmo
Odkaz: http://www.encarta.msn.com

Ještě jednou při naší procházce světem internetových map potkáváme společnost Microsoft. Zeměpisná encyklopedie v podobě CD-ROMu Microsoft Encarta je ve světě celkem populární. Na výše zmíněné adrese je umístěna i její webová verze. Grafická stránka projektu je hezká, uživatelské prostředí je příjemné, ale co příjemné není vůbec, je nutnost zaplatit pět dolarů měsíčně. A to jistě mnoho potenciálních uživatelů odradí.

Kdo byli první kartografové?
Pravděpodobně nejstarší dochovanou kartografickou památkou odborníci považují rytinu pavlovského tábořiště lovců mamutů na hrotu mamutího klu. Ta byla nalezena v Pavlově na jižní Moravě v roce 1962. Pochází z mladšího paleolitu, tedy z doby před 28–24 tisíci lety. Podobné nálezy pochází také ze švýcarského Schaffhausenu. Kartografie se později rozvíjela především u národů, které měly blízko k moři.
Za prvního autora mapy světa je považován řecký geograf Anaximadros z Míletu. Jeho mapa měla kruhový tvar, kontinenty byly obklopeny oceánem a uprostřed plánu se nacházela Delfská věštírna, která byla vnímána jako střed Řecka. Delfy hrály pro nábožensky založené Řeky podstatnou roli, byl zde hlavní svatostánek a věštec boha Apollona. Řecko se tedy nacházelo ve středu mapy, Evropa na severu, Asie na východě a Afrika na jihu. Ovšem obrysy kontinentů by současní kartografové poznávali jen z obtížemi.

Související články
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz