Domů     Technika
Mobily může pohánět i džus!
21.stoleti 18.5.2007

Budeme za pár let nabíjet své přenosné elektronické pomocníky třeba i v ovocných barech? Vědci na tom usilovně pracují.Budeme za pár let nabíjet své přenosné elektronické pomocníky třeba i v ovocných barech? Vědci na tom usilovně pracují.

Mobilní telefony, kapesní počítače či MP3 přehrávače nebo kompaktní fotoaparáty toho umějí stále více, a přitom se jejich velikost naopak zmenšuje. Větší výkon tak musí energeticky zabezpečit menší baterie, a tak vývojářům nezbývá, než vymýšlet nové technologie, které by dokázaly utáhnout moderní hračky déle, byly levné a šetrné k přírodě.

Inspirace vlastním tělem
Vědci nám každou chvíli představují nové způsoby, jak ve stísněných prostorách přenosných zařízení vyrobit a udržet co nejvíce elektřiny. Posledním hitem jsou třeba nabíječky na palivové články. Technologové se jen nemohou dohodnout, jestli do nich budou lít metan, butan nebo třeba vodík. Proč ale vlastně vymýšlet něco nového, když palivové články už dlouhou dobou fungují v přírodě, stačí se jen nechat inspirovat vlastním tělem.
Na jaře letošního roku přišel tým Shelly Minteerové z Univerzity v St. Louis (USA) s bateriemi, které místo lithia využívají cukerný roztok. Nebyl s tímhle nápadem sice tak úplně první, ale jejich postup zaručuje zdaleka nejvyšší účinnost. Elektrickou energii dokáží vyrábět z mízy stromů, roztoku glukózy či slazených nápojů. Jedinou podmínkou je, že ty nesmí být sycené. Bublinky oxidu uhličitého by totiž při spalování cukrů do značné míry překážely.

Baterie šetrné k přírodě
Nejnovější palivové články na cukr mají sice zatím jen 20procentní účinnost, přesto se jedná o nejvýkonnější variantu. I když jsou to zatím jen první prototypy a vědci si od dalších verzí slibují i vyšší výkon, už teď mohou v porovnání s klasickými Li-Ion bateriemi stejné velikosti bez dobíjení pracovat třikrát až čtyřikrát déle.
Cukr se v baterii, podobně jako v živých organismech, štěpí za pomoci enzymů na jednodušší látky a při této reakci se uvolňují elektrony. Narozdíl od metabolických pochodů tu však nejsou využity k výrobě dalších chemických sloučenin, ale vytvářejí elektrické napětí. Vedlejšími produkty jsou pak, stejně jako u rostlin a živočichů, oxid uhličitý a voda. Provoz baterií je tedy ekologicky zcela nezávadný.

Sladit chce i armáda
Do pěti let bychom se s bateriemi na cukr měli začít setkávat v přenosných nabíječkách pro mobily a kompaktní fotoaparáty, posléze i v noteboocích, přenosných videopřehrávačích a podobných zařízeních.
Vzhledem k pružnosti systému, který si nevybírá mezi ovocným džusem nebo mízou stromů, o nové baterie jeví zájem i americká armáda. Výzkum cukerných palivových článků ostatně financuje americké Ministerstvo obrany. Vojáci chtějí články využít pro pohon přenosné elektronické výstroje (například dálkově ovládané senzory na detekci chemických zbraní) a jako záložní zdroje pro nouzové situace.

Současné pohony 
Olověné baterie – jsou levné a výkonné, při nižších teplotách však vypovídají službu a mají malou životnost. Nejsou také příliš šetrné k životnímu prostředí.
Niklmetalhydridové baterie – jsou výkonné a spolehlivé, ale k delší životnosti vyžadují pravidelně vybíjet na nulovou úroveň, v opačném případě klesá kapacita.
Niklkadmiové baterie – mají delší životnost i lepší výkon než olověné, ale také ještě více zatěžují životní prostředí.
Li-Ion (lithiové) baterie – mají lepší parametry než běžné baterie, dlouhou životnost, ale jsou zatím poměrně drahé.
Palivové články – většina vyžaduje vysokou provozní teplotu (cukerné si vystačí s pokojovou teplotou). Většinou jsou příliš velké a drahé. Doplňují se vodíkem nebo jednoduchými organickými látkami (metan, butan).

Související články
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz