Domů     Zajímavosti
Krádeží osobních údajů přibývá!
21.stoleti 19.3.2007

Internet dnes nabízí nejen spoustu zajímavostí a lákadel, ale skrývá i nebezpečí. Můžeme se třeba projít sídlem britského premiéra či pracovat na ICQ, ale zatím nám tajemný program dokáže ukrást přístupová hesla.Internet dnes nabízí nejen spoustu zajímavostí a lákadel, ale skrývá i nebezpečí. Můžeme se třeba projít sídlem britského premiéra či pracovat na ICQ, ale zatím nám tajemný program dokáže ukrást přístupová hesla.

Virtuální exkurse
Chceme-li si prohlédnout sídlo britského premiéra, nemusíme přitom ani  vytáhnout paty z domova. Stačí k tomu navštívit webové stránky http://www.numberten.gov.uk. Právě zde lze totiž uskutečnit exkurzi po slavném domě na Downing Street 10.
Vycházka nabízí k nahlédnutí oficiální prostory, kde britský premiér přijímá státní návštěvy a nikoliv tedy soukromou část domu. Navíc tady ani současný britský předseda vlády Tony Blair nebydlí, protože vzhledem ke své početné rodině dal přednost většímu domu v těsném sousedství na adrese Downing Street 11.
Na Downing Street 10 sídlí britští premiéři již od roku 1735. Tehdejší předseda vlády Robert Walpole přijal tento dům jako dar od krále Jiřího II.

Popularita ICQ roste
Komunikační program ICQ je stále populárnější i v České republice. Jen během posledního čtvrtletí loňského roku se zde zaregistrovalo téměř 400 000 nových uživatelů. Celkem ho tedy dnes využívá okolo 1,5 milionu Čechů. Tento boom je mimo jiné způsoben i tím, že se ICQ dočkalo i české mutace.
Češi zřejmě psaní zpráv skrze ICQ milují. Jen během jediného dne si mezi sebou vymění 37 milionů vzkazů. Popularitu získává i posílání krátkých textových zpráv. ICQ tak na českém trhu válcuje podobné komunikační programy, jakým je třeba Skype.

Pozor na ukradená hesla!
Společnost McAfee nedávno zveřejnila studii, která je zaměřena na celosvětové trendy v oblasti krádeže identity. Podle této studie množství škodlivých kódů typu keylogger (programy, které sledují stisk kláves, aby tak získaly uživatelovo heslo či jiné důvěrné informace) vzrostlo mezi lednem roku 2004 a květnem roku 2006 o 250 %.
Další zjištění studie ukazují, že počet výstražných zpráv, týkajících se phishingu (podvržené a zfalšované e-maily, webové stránky apod,), vzrostl během stejného období až stonásobně.
Hlavní rady pro uživatele počítačů zahrnují následující doporučení:
1. Dejte si pozor na podvody typu phishingu – podvodné e-maily a webové stránky, které předstírají legální obchodní aktivity, aby tak od uživatelů vylákaly důvěrné informace.
2. Neotvírejte odkazy v e-mailových zprávách a raději do webového prohlížeče ručně zadejte skutečnou adresu webu firmy.
3. Nainstalujte si komplexní software nebo služby, zajišťující zabezpečení počítače včetně antiviru, antispywaru a ochranné brány firewall, a pravidelně je aktualizujte.
4. Použijte nastavení. které při otevírání e-mailové přílohy zobrazí varovnou zprávu, a to bez ohledu na to, kdo je odesilatelem e-mailu.
5. Nesdílejte své e-mailové adresy s nikým dalším.
6. Před odstraněním starého počítače vždy smažte obsah pevných disků.
7. Před návštěvou webových stránek a především před poskytnutím osobních informací si ověřte jejich zabezpečení.
8. Používejte takzvaná silná hesla, tedy hesla kombinující čísla a písmena.
9. Buďte opatrní při komunikaci pomocí programů typu instant messaging (ICQ, Skype).

Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz