Domů     Zajímavosti
Svět potřebuje vědu a věda potřebuje ženy
21.stoleti 19.1.2007

Národní kolo mezinárodního stipendijního programu „For Women in Science“ má již první 3 vítězné laureátky.Národní kolo mezinárodního stipendijního programu  „For Women in Science“ má již první 3 vítězné laureátky.

10. ledna 2007 byla za osobní účasti pana prof. Václava Pačese, DrSc., předsedy Akademie věd ČR, pana Ing.Pavla Škody, vedoucího tajemníka České komese pro UNESCO a pana Jeana Charlese Bondyho, generálního ředitele společnosti L´Oréal Česká republika  udělena 3 „Stipendia L´Oréal ČR pro ženy ve vědě“ národního kola mezinárodního projektu podpory žen pracujících ve vědě „For Women in Science“. Předsedkyně odborné poroty RNDr. Helena Illnerová, CSc. ocenila všech 38 přihlášených vědeckých prací, z nichž některé byly na opravdu špičkové světové úrovni.

Tři vybrané stipendistky:

Doc.Ing. Berenika Hausnerová, Ph.D., proděkanka Fakulty technologické na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Stipendium získala za vysoce odbornou práci o problematice vlivu tlaku na reologické chování PIM materiálů. PIM (Powder Injection Moulding) je způsob produkce kovových a keramických výrobků využívající technologii zpracování polymerních materiálů – injekční vstřikování.

Doc. MUDr. Kateřina Kaňková, Ph.D., působící na Lékařské fakultě Masarykovy Univerzity v Brně. Oceněna byla za studium metabolických poruch, ponejvíce diabetu mellitu („cukrovky“). V posledních letech se její zájem profiloval na výzkum patogeneze pozdních diabetických komplikací – zejména diabetické nefropatie, úlohu genetické variability při jejich rozvoji a zejména možnosti jejich časné predikce.

Třetí oceněnou ženou je Doc. Ing. Tetyana Ostapchuk, Ph.D., která pracuje ve Fyzikálním ústavu Akademi věd ČR. Objektem jejího výzkumu budou takzvané „smart materials“ neboli  “chytré materiály“, ze kterých se vyrábějí třeba „chytré“ karty, součástky mobilních telefonů, počítačů, tiskáren, mikrofonů, fokusační mechanizmy ve videokamerách a fotoaparátech, ultrazvukové přístroje pro ošetřeni pacientů v nemocnicích a mnoho dalších.  Z nich si ale vybrala pravě ty, které jsou ekologicky nezávadné, technologicky nenáročné, nejvíce slibné, ale i ne zcela prozkoumané kvůli náročnosti požadovaného experimentu.

For Women in Science, projekt podporovaný UNESCO je konkrétním závazkem společnosti L´Oréal prosazovat ženy ve vědeckém výzkumu a podílet se na vytváření nových vědeckých profesionálních drah žen po celém světě. „..je to opravdová Nobelova cena pro ženy“, jak sama nazvala toto ocenění jedna z mezinárodně vybraných laureátek v roce 2006 , Pr. Christiane Van Broeckhoven z Belgie.
Letos poprvé proběhla v naší zemi národní součást partnerského projektu For Women in science tohoto projektu „Stipendium L´Oréal pro ženy ve vědě“ – pro podporu mladých žen ve vědě, ve spolupráci s Českou komisí pro Unesco a Akademií věd ČR.


Slavnostního večera se zúčastnila také jedna z  mezinárodních laureátek Prof. Mary Osborn, která je špičkou ve svém oboru – získala  L’Oréal/UNESCO ocenění za objevení mikroskopické techniky, která znamenala revoluční změnu v molekulární biologii a je dnes používána vědci po celém světě.  Diagnózy nádorových onemocnění si dnes nelze představit bez mikroskopické metody spojené se jménem Osborn – známé jako immunofluorescence. V osmdesátých letech, na základě analýzy Institutu pro vědecké informace ve Filadelfii, byla Osborn jednou z pěti nejvíce citovaných vědkyň na světě.

Více se dozvíte na domovských stránkách projektu.

Související články
Už dlouho se snaží program pivních speciálů Volba sládků Plzeňského Prazdroje podporovat rozmanitost českého pivního trhu. Zítra to můžete ochutnat. V březnu a dubnu se Prazdroj spojil se všemi fungujícími klášterními pivovary a společně uvařili velikonoční speciály Poutní: Poutní Březnové a nové Poutní Dubnové. Právě tato a další piva budou moci pivaři ochutnat už zítra (27. […]
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz