Domů     Objevy
První evropské kluziště bez ledu je v Čechách!
21.stoleti 19.1.2007

Copak se dá na bruslích, pokud zrovna nejsou kolečkové, bruslit i jinde než na ledu? Kupodivu to skutečně jde, jen je k tomu potřeba speciální plocha. A tu teď mají v Plzni, dokonce jako první v Evropě!Copak se dá na bruslích, pokud zrovna nejsou kolečkové, bruslit i jinde než na ledu? Kupodivu to skutečně jde, jen je k tomu potřeba speciální plocha. A tu teď mají v Plzni, dokonce jako první v Evropě!

Unikátní sportovně-kulturní venkovní areál pro bruslení bez ledu vznikl koncem minulého roku v Plzni, ve čtvrti Lochotín. Na tom by nebylo v podstatě nic divného, kdyby to nebyl vůbec první „ICE PARK“ v Evropě, kde byl v takové míře použit ojedinělý materiál INTERICE. Podobné sportoviště, ale o něco menší, je možné vidět až v New Yorku!

Místo ledu
Venkovní nezastřešený areál je vystavěn ze speciálních polymerových panelů INTERICE. Ty jsou díky svým vlastnostem a nízkým provozním nákladům výhodnou alternativou klasické ledové plochy. Jejich předností oproti ledu je jednoduchá a levná údržba a především možnost využití bez ohledu na počasí, tedy ve vnitřních i venkovních prostorách. Návštěvníci tedy budou moci využívat tento areál v zimě či v létě, prostě po celý rok.
„Jsme rádi, že se město Plzeň rozhodlo pro tento projekt. Získává tím naprosté prvenství v použití nové technologie při výstavbě ploch určených k bruslení. Nic obdobného nelze vidět nikde v Evropě.“ Řekl 21. STOLETÍ Jiří Linhart, generální ředitel společnosti INTERICE, která má na použití unikátního materiálu výhradní práva. 

Co je to za materiál?
Tím zázračným materiálem je vysokohustotní polymer, který, jak už to v historii mnoha vynálezů bývá, byl ve Spojených státech vyvíjen původně pro zcela jiné použití v kosmonautice. Zde se přímo nabízí analogie s alchymistou z filmu Císařův pekař: „patlála, patlála“ a místo elixíru mládí vzniklo skvělé leštidlo na parkety. Někdo v Americe si totiž také všiml, jak nový materiál báječně klouže. A objev byl na světě!
Pravdou je, že ani pracovníci dodavatelské firmy, na přímý dotaz 21. STOLETÍ, nemohli prozradit tajemství složení a výroby tohoto úžasného materiálu. Ani jim ho totiž Američané neprozradili.
Speciální polymerové panely INTERICE disponují vlastnostmi, které umožňují kvalitní bruslení, srovnatelné s bruslením na profesionálně upravené ledové ploše. Nevadí jim déšť, mráz ani tropická horka. 

Nebojte se pádů!
Jak potvrzují i profesionální hokejisté, je skluz brusle na takovém povrchu o 35 % pomalejší než na klasickém ledě a při použití speciální emulze se rychlost zvyšuje na 90%. Těch 10 % rozdílu oproti ledu je pak pro laika rozdíl téměř neznatelný.
Brusle má na umělém povrchu první dvě minuty trochu horší skluz, než se zahřejí nože bruslí – brousí se úplně stejně jako na led. Po zahřátí je skluz brusle ideální. Rozdíl poznají pouze profesionální bruslaři, kteří jsou každý den na ledě a mají ho takříkajíc v oku. Pokud bruslař upadne a má na sobě třeba jen krátké kalhoty, kůži si nespálí a emulze při pádu na plochu stopy na oblečení nezanechá.
Hokejisté přirovnávají skluz a pohyb puku na povrchu INTERICE k momentu, kdy končí třetina a ledová plocha je již neupravena. Nehodnotili ji tedy vůbec záporně. Pro ně i krasobruslaře představuje tento materiál vynikající možnost, jak se s podstatně nižšími náklady a při srovnatelné kvalitě bruslení intenzivně věnovat tréninku po celý rok.
Vladimír Růžička, trenér hokejových mistrů světa a jedna z našich nejznámějších hokejových osobností, se o použití nové plochy vyjádřil jako o ideální pro rekreační hokej. Jiní hokejoví trenéři zas vidí výhodu v použití umělohmotného kluziště pro letní tréninky a díky jeho vlastnostem zejména pro nácvik techniky střelby.

Výlet do přírody
Základem celého takového areálu jsou tedy speciální polymerové panely, z nichž je, díky důmyslnému způsobu jejich spojení, možné velice rychle sestavit téměř jakýkoliv tvar a velikost plochy pro bruslení. Může tak například vzniknout i naprosto netradiční bruslařská stezka, která opustí stadion do venkovní přírody.
Panely jsou 2 m dlouhé, 1 m široké a 2 cm silné a zapadají do sebe tak dokonale, že pak tvoří nepřerušovanou hladkou plochu bez spár. Navíc jim, narozdíl od klasické ledové plochy, svědčí teplo, protože materiál se teplotou roztahuje (dilatuje) a panely se tak k sobě přitisknou ještě dokonaleji. 
Celoroční plastové kluziště navíc nevyžaduje ke svému provozu žádnou energii a dokonce ani vodu. Výbornou vlastností kluziště je jednoduchá a rychlá údržba. K obsluze plochy o velikosti 600 m², což odpovídá velikosti jedné třetiny klasického hokejového hřiště, postačí jediný člověk, který kluziště docela prostě jen zamete nebo vyluxuje. Pokud je plocha velmi špinavá dá se vyčistit, jako každá běžná podlaha, kartáčem a saponátem a pak se jen důkladně opláchne vodou z hadice. I skluz brusle je potom na mokrém povrchu rychlejší.

I v Arabských Emirátech…
Výhradním držitelem americké licence pro prodej a pronájem polymerových panelů INTERICE v Evropské unii, východní Evropě, Arabských Emirátech, Vietnamu, Thajsku a balkánských zemích je Česká společnost INTERICE z Prahy. Ta má v současné době pobočky v Německu, Rakousku, Slovensku, Maďarsku, Slovinsku, Ruské federaci,Ukrajině, Bělorusku, Turecku, Dánsku, Norsku a Jižní Koreji. A protože zájem o unikátní materiál stále roste, buduje také nové pobočky v Holandsku, Itálii a Španělsku.
Na takovéto ploše se například v karlovarském hotelu Thermal odehrával vloni slavnostní večer vyhlášení ankety Zlatá hokejka a pro své letní tréninky umělohmotné kluziště INTERICE využíval i hokejový klub pražské Slávie.
„Bruslení, tradiční zimní sport, se stává sportem nezávislým na podnebí. Díky tomuto novému povrchu bude možné vidět bruslaře v parném létě v plavkách na bruslích, a to nejen v České republice, ale i v tropických oblastech, kde bylo dosud otevřené bruslení nemožné. V současné době jsou u nás tyto povrchy využívány nejen  veřejností, ale i hokejovými a krasobruslařskými profesionály pro tréninky nebo exhibiční vystoupení. uvedl pro 21. STOLETÍ Jiří Linhart. „Areál tohoto typu tak nabízí nové sportovní možnosti.“

Stojí to méně peněz
Výhodou jsou i podstatně nižší náklady na stavbu, než u ledového kluziště. Zatímco 800 m2 klasického kluziště vyjde cca na 27 milionů korun, s použitím polymerových panelů přijde jen na 7 milionů, přičemž odpadají i další náklady (chlazení, rolba apod.). Kluziště se tak stávají dostupnými i pro menší obce, které neaspirují na vrcholový hokej či krasobruslení.
Nezastřešený plzeňský areál o rozloze 3000 m² tak nyní nabízí největší kluziště v Evropě, které neroztaje ani v nejparnějším létě. Vlastní „ledová plocha“  pokrývá  1100 m².
Celý areál se skládá z centrální plochy 20 x 30 m, určené především pro hokejová utkání mládeže. Tento ovál dotváří velký okruh (500 m²), který umožní bruslení veřejnosti do přírody a návrat na centrální hokejovou plochu. Součástí je i malé kluziště pro děti. Nový areál tak umožňuje souběžně hru hokeje a bruslení bez nebezpečí úrazu pukem nebo omezení hry. Kapacita kluziště je 550 osob. Samotná výstavba celého areálu trvala pražské společnosti Sport Technik Bohemia jen rekordních 16 týdnů.
 
Více se dozvíte:
www.interice.cz
www.sport-technik.cz

Zkusily to i sportovní hvězdy
Nový plzeňský areál byl koncem loňského roku slavnostně otevřen velkolepou „lední“ show za přítomnosti našich i zahraničních účinkujících. Své krasobruslařské umění zde předvedli trojnásobní mistři světa v krasobruslení sportovních dvojic Radka Kovaříková a René Novotný, slovenská mistryně v uměleckém krasobruslení Bibiana Poliačková, mistr ČR Karel Nekola nebo mistr ČR ve sportovních dvojicích Marek Sedlmajer.
Exhibiční vystoupení hokejistů zajistil hokejový tým osobností v dresech HC OLYMP, sestavený z protagonistů nového televizního seriálu z hokejového prostředí Poslední sezóna, v čele s hercem Martinem Dejdarem.

Kde se bruslí?
Kluziště vytvořená z polymerových panelů jsou v České republice už více než dva roky využívána buď jako stálé instalace nebo pro nejrůznější prezentační či jiné akce.
Stálé instalace
Plzeň – venkovní kluziště o velikosti 1100 m²
Žluté lázně Praha– venkovní kluziště o velikosti 264 m²
Tábor – dokončuje se venkovní kluziště o velikosti 450 m²  
Doksy – probíhá výstavba 600 m² venkovního kluziště
Mobilní instalace
Karlovy Vary – v provozu je venkovní kluziště o velikosti 264 m²

Související články
V každém krajském městě sbírali vědci klíšťata v parcích a zjišťovali, nakolik jsou pro člověka nebezpečná. Nyní vyhodnotili výsledky za loňskou sezonu a vyplynulo z nich, že klíšťata v městských parcích jsou infikovaná víc než ta v přírodě. U každého čtvrtého klíštěte byly nalezeny bakterie způsobující lymeskou borreliózu. V řadě parků pak bylo borrelií infikováno i více než 30 […]
Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla vědcům […]
Rychlejší, levnější a také ekologicky udržitelnější vývoj léků umožní průlomová technologická platforma AMADEUS, kterou ve výzkumném institutu CATRIN při Univerzitě Palackého vyvíjí Alexander Dömling. Evropská výzkumná rada mu na to udělila prestižní grant s dotací 3,4 milionu eur. Cíl pětiletého projektu prozrazuje již jeho název: Automatizované, miniaturizované a zrychlené objevování léčiv (AMADEUS). Výzkumníci budou provádět chemické […]
Kredit českých archeologů jakoby sahal na špičky pyramidy a zároveň k samým základům podzemních hrobek. Napříč věky, kontinenty a s rozdílnými terény v posledních letech dosáhli omračujících nálezů. Patří k nim i práce na lokalitě Wad Ben Naga v Súdánu. Egypt nabízí desítky archeologických lokalit. V Deltě Nilu, ve středním Egyptě, Horním Egyptě. Další jsou i v sousedním Súdánu, kde čeští […]
Zvířecí kůže je součástí lidského odívání už od pravěku. Nyní se podnikatelé snaží přijít s její etičtější, ekologicky udržitelnější a efektivnější náhradou. A daří se jim to, spojence našli v houbách. V nepříliš vzdálené budoucnosti bychom tak mohli nosit kožené boty, které, když doslouží, bude možné rozložit kompostováním. Houby jako zdroj materiálu pro zhotovování nejrůznějších […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz