Domů     Zajímavosti
Etiketa od A do Ž
21.stoleti 17.11.2006

Pojem etiketa používáme především pro označení pravidel společenského chování. Francouzi ho v plném významu překládají jako „umění žít a konat.“ 21. STOLETÍ dnes nabízí několik osvědčených rad.Pojem etiketa používáme především pro označení pravidel společenského chování. Francouzi ho v plném významu překládají jako „umění žít a konat.“ 21. STOLETÍ dnes nabízí několik osvědčených rad.

Alkohol
Při významné společenské příležitosti nechybí úvodní aperitiv. Usnadňuje i představování, navazování hovoru, třeba právě o aperitivu. Pokračuje se pak různými nápoji. Z těch alkoholických je to především pivo (správná teplota ke konzumaci 7 – 9 °C), bílé víno (vhodné k předkrmům a rybám) či červené víno (ke zvěřině a červeným masům). Závěr obstarává takzvaný digestiv, třeba koňak. Zkušenosti praktiků doporučují pořadí nápojů nemíchat! 

Boty pánské
Sandály nosíme naboso, nikdy k obleku. Mokasíny a semišové boty se kamarádí s neformálnějším, nikoli slavnostnějším, oblečením. Typickou večerní obuví jsou lakovky alias lakýrky, které však sluší pouze k fraku či ke smokingu. Jinak postačí klasická tmavá obuv.

Cestování
Gentleman pomůže dámě či starší osobě s těžkým zavazadlem (Nikdy nepomáhá s kabelkou!) Ze schodů sestupuje první muž, aby ženě nabídl oporu. Při cestování autem je nejvýznamnější místo vzadu vpravo, např. při svatbě tam sedí i nevěsta. 

Čistota
je vizitkou slušného člověka. Správný muž nesmí vyjít mezi lidi neoholený či jinak neupravený. S vůněmi to nepřeháníme, což platí zejména pro ženy, které by navíc neměly zapomínat na vhodný účes, popř. podle věku make – up (líčení).

Dárky
potěší každého (Pozor, bez cenovky!). Při slavnostních příležitostech, kdy určitou osobu obdarovávají desítky lidí, navíc přiložíme svoji navštívenku, na kterou napíšeme přání. Nezapomeneme ani na působivé zabalení. Jako osobní dary se nemají používat reklamní předměty!
Pokud host přinese alkohol a my nemáme láhev podobné kvality, otevřeme jeho láhev a společně se napijeme. Pozor na svatební dary! Dárci by se měli včas navzájem dohodnout, aby novomanželé nedostali např. patery hodiny.

Elegán
Muž se dvěma ženami jde uprostřed. Toto místo však připadne ženě, pokud je zřetelně významnější. Jdou-li dva páry vedle sebe, patří ženy doprostřed – když  je prostor úzký, jdou dvojice za sebou, vepředu ta významnější.

Flambování
Příprava pokrmu (především masa a palačinek) přímo u stolu hosta. Obsluha jídlo polije vhodným alkoholem a krátce povrch zapálí. 

Gurmán
Labužník, jenž rád ochutnává zajímavé pokrmy. Ústřice vezme do levé ruky, pokape citrónovou šťávou a decentně vysrkne. Rukama se pomáháme i při vychutnávání krevet. Etiketa dovoluje vzít do holých rukou mj. i  párek či grilované kuře.

Hostitel
většinou pronáší přípitek. Není však jeho povinností se napít, postačí jen symbolické pozdvižení sklenky. Podobně jako dámě nelíbáme přímo ruku, ale jen to jemně naznačíme.

Chování v restauraci  
Před ženou (jinak obecně jakoukoli starší osobou) vchází muž, poslední zas odchází. U stolu usedá (nejlépe zády ke zdi) nejprve dáma či váženější osoba, ta také začíná jako první jíst.
Muži si sako svléknou až po dovolení dámy. Útratu platí muž, pokud se nejedná např. o manažerské obědy, kdy žena pozve obchodního partnera.

Jídelní příbory
Ve větší sadě při jednotlivých chodech odebíráme z vnějšku směrem k talíři.   Po konci jídla položíme vidličku a nůž na talíř rovnoběžně vedle sebe. Tím obsluze oznamujeme, že ho může odnést. Pokud chceme naznačit, že  ještě budeme pokračovat v jídle, příbor na talíři zkřížíme.

Konverzace
Nevynucujeme si monolog, necháme hovořit i ostatní. Hlasitost konverzace přizpůsobujeme prostředí, mluvíme tak, aby nás neposlouchal někdo, komu není naše sdělení určeno. Vyhýbáme se tématům trapným, nepříjemným, o konfliktních ani nemluvě. 

Límeček
má přes 10 různých podob, ve společenské praxi však postačí znát dva. –  úzký se nazývá kent, široký žralok.. Z USA k nám pronikl i tzv. button . down, tento límeček s knoflíčky se však nepovažuje za příliš společenský.
K límečku patří i košile. Jako večerní se doporučuje pouze jednobarevná, zejména bílá, případně bleděmodrá. S košilí a barvou obleku pečlivě kombinujeme barvu a vzor kravaty. Např. ke košili s proužkem si nebereme proužkovanou kravatu, ale hladkou, jednobarevnou či puntíkovanou. Velkým společenským prohřeškem je povolit si kravatu a rozepnout knoflíček u límečku košile.

Místo u stolu
Společensky významnější hosté sedí zády ke stěně s výhledem do prostoru.

Návštěva společenská
se má dohodnout předem, aby se hostitelé stačili připravit. S hostiteli se vždy dohodneme, zda přivedeme i děti. Nikdy však nebereme domácího mazlíčka (čtyřnohého)! Z kytice pro hostitelku odstraníme papír, lahvičku alkoholu můžeme v obalu ponechat.
První zdraví hostitelka přicházející ženu, pak muže, teprve poté se s příchozím párem zdraví i hostitel.
Oblečení volíme podle významu – sváteční oblek se nehodí na domácí zabijačku. 

Oslovování
Všechny (i svobodné) ženy oslovujeme „paní“. Pokud má někdo akademický titul (např. profesor, doktor), užijeme ho k oslovení, neužíváme tedy vědecké hodnosti („kandidáte věd“). U osloveného s více tituly či funkcemi poslouží pouze ta nejvyšší. Lépe vyzní, když se k titulu přidá i příjmení.  
Tykání nabízí žena muži, starší mladšímu, nadřízený (bez ohledu na věk) podřízenému.

Představování
Žena je pokládána za důležitější než muž, starší člověk má přednost před mladším a nadřízený je významnější než podřízený. 

R. S. V. P.
Jde o zkratku francouzského spojení „répondez  s‘il vous plai“, „odpovězte, prosím!“. Nejčastěji se s ním setkáme na pozvánkách na významnou společenskou událost (recepci, raut apod.).
Stále častěji se dnes objevuje i R.L.O., což je zkratka českého „Račte laskavě odpovědět.“

Servírování
Zprava „přicházejí“ všechny nápoje a jídla na talíři. Zleva servírujeme pokrmy, které si hosté na talíře teprve překládají. Pravidlo pravé ruky platí i při odnášení prázdných talířů.

Telefonování
Volající se představí volanému, jenž uvede svoje jméno, firmu či telefonní číslo. Při nečekaném přerušení telefonického hovoru navazuje kontakt znovu volající.   

Uvolnění místa v MHD
Obvykle muž uvolní místo ženě, mladší staršímu. Výjimkou je např. muž s dítětem v náručí.

Víno
Bílému je nejlépe na stole v chladiči (tubus), při nalévání červeného s pomocí ubrousku či bílé utěrky (příručníku) dbáme, aby nepotřísnilo ubrus.
 
Zdravení
Muž zdraví ženu (ta přitom může sedět), mladší staršího, podřízený nadřízeného.
Potkáme-li známou osobu v doprovodu neznámé, pozdravíme obě. Podobně opětujeme pozdrav, pokud nás ve společnosti známého pozdraví nám neznámý člověk. 

Žena
mívá ve většině společenských situací přednost. 

Více se dozvíte:
Ivo Mathé a Ladislav Špaček: Etiketa, BB/art, 2005
Dobromil Ječný: Společenské chování v kostce; RATIO; 2004

Související články
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
Larvy potemníka moučného, kterému se přezdívá moučný červ, patří mezi potravinové a skladištní škůdce. V domácnostech se s nimi naštěstí, na rozdíl od potravinových molů, setká málokdo. Larvy totiž potřebují velké zásoby potravin, protože se vyvíjejí dlouho. Podle českých vědců by se však v budoucnosti mohly právě ony stát základem našeho jídelníčku. Vzhledem k rostoucí […]
Byla to senzace, když v roce 2003 na indonéském ostrově Flores našli vědci kosterní pozůstatky asi metr vysokého humanoida. Právě kvůli výšce se mu začalo přezdívat hobit. Kdo byli tito lidé ale zač? Trpěli záhadnou nemocí, v jejímž důsledku se zmenšili, jak si experti myslí? Oficiálně jde o člověka floreského (Homo floresiensis), mnohem více se však uchytilo […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz