Domů     Medicína
Budeme kouřit „zdravější“ cigarety?
21.stoleti 17.11.2006

Že kouření zdraví neprospívá, ba právě naopak, je díky osvětovým kampaním dostatečně známo. Boj proti cigaretám se navíc leckde vyhrocuje, například ve Francii si bude možné od 1. ledna 2007 na veřejnosti zapálit jen pod hrozbou pokuty. A vědci nyní přicházení i s další novinkou.Že kouření zdraví neprospívá, ba právě naopak, je díky osvětovým kampaním dostatečně známo. Boj proti cigaretám se navíc leckde vyhrocuje, například ve Francii si bude možné od 1. ledna 2007 na veřejnosti zapálit jen pod hrozbou pokuty. A vědci nyní přicházení i s další novinkou.

Tabákový průmysl v rozvinutých zemích ztrácí své postavení a proto se dnes zaměřuje na obyvatelstvo třetího světa. Útočí především na teenagery a tomu se společnost z pochopitelných důvodů zuby nehty brání. Ostatně, zvýšení spotřební daně na cigarety od ledna příštího roku, které už naše sněmovna projednala, tabákovému průmyslu v České republice velkou radost neudělalo. Podle zástupců tabákových firem je příliš prudké a může srazit legální trh. Vedle přechodu kuřáků k levnějším značkám se tak podle nich dá očekávat i růst pašování a padělání cigaret.  

Úplně jiné cigarety
Teď však pěstitelům tabáku a představitelům tabákového průmyslu možná zasadí další ránu italští vývojáři. Pod jejich rukama totiž vznikla cigareta, která nejenže neobsahuje žádný tabák, ale dokonce ani neotravuje okolí svým dýmem.
Nový druh cigaret, který nese označení Nic Stic, obsahuje nikotin, tedy látku, která je pro kuřáky nejdůležitější. Ačkoli tento výrobek vypadá jako klasická cigareta, technologicky se od ní výrazně liší.
Její součástí je totiž malá krabička s baterii. Do baterie se vloží kapsle, tedy jakýsi váleček, který má v sobě zabudovánu žhavící spirálu. Poté, co se netradiční cigareta zahřeje na určitou teplotu, může kuřák začít šlukovat, přičemž cigareta obsahuje toliko nikotin a specifické aroma.

15 000 smrtelných dávek
Klasické cigarety obsahují zejména dehet, močovinu, hydrazin, kyanovodík, chrysen, arsen, kadmium, benzapyren, formaldehyd nebo nitrosamin, tedy vesměs karcinogenní látky. Celkem je takových „chuťovek“ v běžné cigaretě rovná stovka.
Cigaretový kouř pak obsahuje dokonce až 4 000 nejrůznějších škodlivin, mezi  nimiž jsou nejvíce zastoupeny oxid uhelnatý, nikotin nebo dehtové látky. Pávě na to poukazuje i Lisa Ferrariová, prezidentka společnosti, z jejíchž laboratoře a konstrukční kanceláře nový druh cigaret pochází: „“V běžných cigaretách se vyskytuje také dehet a jiné zdraví škodlivé substance, jež jsou smíšeny s tabákem a nikotinem. V našem výrobku kuřák vdechuje z filtru pouze nikotin, čímž nejen chrání vlastní organismus, ale ani nikoho ze svého okolí nepopouzí.“
Člověk, který kouří 30 let, do svého organismu „nacpe“ jeden a půl kilogramu nikotinu. Vzhledem k tomu, že jednorázová smrtelná dávka nikotinu je 50 miligramů, tak takových dávek za svůj kuřácký život spotřebuje 15 000.

Nikotin se dá doplnit
Kontakt pro nabíjení bezkouřové cigarety je zabudován v její špičce. Za ní je vložena topná spirála, kolem které se proplétají kanálky pro proudící vzduch. Za spirálou se pak ukrývá zásobník nikotinu a filtr. V nikotinovém zásobníku je připraveno 0,9 miligramu této látky. Celý systém je zabalen v trubičce z termoplastu do podoby cigarety.
Krabička, ve které se tyto cigarety prodávají, je podobná té klasické, i když spíše připomíná tabatěrku. I s napájecím zařízením se nyní její cena pohybuje okolo 30 euro, což je asi 850 korun. To je ovšem jen prvotní investice, pak už se dokupují jen podstatně levnější náplně. Vzhledem ke sníženým zdravotním rizikům se to jistě vyplatí. Navíc výrobce uvádí, že na toto zařízení poskytuje dvouletou záruku.

Každých 6 sekund jeden člověk
Kouření holduje v České republice asi 2,5 milionu lidí. V důsledku tohoto nebezpečného zlozvyku ročně umírá 18 000 lidí a na následky pasivního kouření zemře dalších 1500. Každý den si tak u nás tabák vyžádá smrt 50 lidí.
Podle některých údajů zemře na naší planetě každých 6 sekund jeden člověk na nemoci z kouření. Počet úmrtí souvisejících s kouřením se ve světě do roku 2020 zdvojnásobí. Alespoň to tvrdí vědci z atlantského Centra pro kontrolu a prevenci nemocí. 

Je to závislost!
Závislost na nikotinu není žádná legrace, podobně jako třeba u heroinu. Nejde totiž jen o zlozvyk, jak je všeobecně rozšířeno, ale o návyk. Kromě psychosociální závislosti mají kuřáci změněnu i strukturu mozku. Jejich receptory proto reagují na nikotin až do konce života.
Přibývající zákazy kouření i nebezpečí zdravotního rizika přiměly některé kuřáky k pokusům přestat kouřit. 84 % účastníků takové terapie však začíná po nějaké době opět kouřit.
Bez možnosti kouřit třeba jen několik hodin se u kuřáků začnou projevovat typické abstinenční příznaky jako vtíravá chuť na cigaretu, špatná nálada až deprese, nervozita, nespavost, zvýšená chuť k jídlu, agresivita apod. Nikotin má totiž schopnost uvolňovat v mozku dopamin (látka spojovaná s příjemnými vjemy a touhou) a tím navodit příjemné pocity. Při dlouhodobém kouření však kuřáci schopnost vnímání rozkoše ztrácejí.

Šanci pro závislé
Výčet nemocí, které kuřákům hrozí, je skutečně dlouhý. Za všechny lze jmenovat například rakovinu plic, jazyka, hrtanu, jícnu, slinivky nebo prsu… Mezi další rizika patří vyšší náchylnost k infarktu, ke snížené plodnosti, ale třeba i k hluchotě. Kuřák onemocní roztroušenou sklerózou třikrát častěji než člověk, který se modrému dýmu cigaret vyhýbá.
Lidé bývají v lecčems konzervativní a na nové věci si ne každý zvykne. Bude tedy zajímavé sledovat, zda se nové nekouřící cigarety rozmohou nebo zda zvítězí cigarety klasické, tedy ty, které se zdravím lidí dělají tu největší neplechu.
Každopádně v době, kdy se už téměř v půlce Evropy nesmí v restauracích a na dalších veřejných místech kouřit, představuje tento nový výrobek jakous takous šanci pro závislé na nikotinu. 

Kouření v Evropě
Zatímco v roce 2002 kouřilo v Evropské unii 33 procent jejích občanů, loni v srpnu to bylo „jen“ 27 procent.
Podle průzkumu v zemích EU ze srpna 2005 uvedlo 27 procent dotazovaných, že kouří, dalších 47 procent, že nikdy nekouřilo, a 21 procent kouřit přestalo.

Co by mohlo pomoci?
Pokud už kouříte a chcete tělu pomoci s překonávání biochemických konfliktů v něm probíhajících, je vhodné používat látky, které likvidují volné radikály. Mezi ně patří:
Vitamin E 
Selen 
Vitamin C
Koenzym Q10
Mangan
Zinek

Předchozí článek
Další článek
Související články
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
Antibiotika jsou názorným dokladem toho, že ani nápad pečlivě okopírovaný od přírody nemusí v rukou člověka fungovat stejně dobře a vytrvale. Účinnost těchto léků už nějakou dobu povážlivě klesá, a tak se hledají náhrady. Kde? Samozřejmě zase v přírodě. Slabiny antibiotik jsou především upozorněním, že bychom měli patenty přírody zkoumat podrobněji a v širších souvislostech. […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz