Domů     Technika
Čím nás ještě mobil může překvapit?
21.stoleti 22.4.2006

Mobilní telefon někdo miluje a zbožňuje, jiný ho proklíná. Pro řadu lidí je to už neodmyslitelná součást vlastní osobnosti. Mobily však dnes už nejsou jen komunikačním nástrojem. Dají se na nich hrát hry, skrze ně si poslechneme nejnovější album oblíbeného interpreta. Dají se však také použít k odpálení bomby! Mobil prostě není ani dobrý ani zlý, je to jen a jen nástroj. Přívlastky dobrý a zlý lze přiřadit pouze jejich uživatelům.Mobilní telefon někdo miluje a zbožňuje, jiný ho proklíná. Pro řadu lidí je to už neodmyslitelná součást vlastní osobnosti. Mobily však dnes už nejsou jen komunikačním nástrojem. Dají se na nich hrát hry, skrze ně si poslechneme nejnovější album oblíbeného interpreta. Dají se však také použít k odpálení bomby! Mobil prostě není ani dobrý ani zlý, je to jen a jen nástroj. Přívlastky dobrý a zlý lze přiřadit pouze jejich uživatelům.

Jak vyrazit moderní zbraň z rukou teroristů! 

Zatímco obyvatelé španělské metropole Madridu spěchají 11. března 2003 ráno do práce, pomalu se blíží tragédie netušených rozměrů. Na třech madridských nádražích – Atoche, El Pozu a Santa Eugenii – jsou již připravené nálože, které přinesou smrt téměř dvou stovkám lidí a dalších 1500 zraní…
 
Ihned se rozjíždí rozsáhlé vyšetřování teroristického útoku. Španělská policie pak dochází k překvapivému závěru. Nálože s trhavinou byly odpáleny pomocí textové zprávy z mobilního telefonu. Koncem března objevují vyšetřovatelé i dům u obce Chinchón, asi 45 kilometrů od Madridu, odkud teroristé bomby mobilními telefony aktivovali. 

SIM karta jako bomba!
Mobilní telefon už bohužel neslouží jen k usnadnění komunikace. Každá technologie je zneužitelná a mobilní telefony nejsou výjimkou. Teroristé a další zločinci se jimi mohou operativně domlouvat, reagovat na vývoj situace a z bezpečné vzdálenosti odpalovat přichystané nálože. Vládní představitelé po celém světě si to začínají uvědomovat a přicházejí s nápady, jak podobným tragédiím, které se odehrály v Madridu i na jiných místech předcházet.
Při plánování podobných útoků mají teroristé výhodu v tom, že mohou použít předplacené SIM karty. Ty jsou anonymní, takže je velmi obtížné vypátrat jejich majitele. Některé země už proto zavádějí taková opatření, která by prodeji těchto SIM karet měla zamezit. Například v Singapuru se všichni majitelé takových SIM karet musí povinně zaregistrovat.
Jihovýchodní Asie má totiž podobné zkušenosti jako Madrid. V thajské provincii Songkhla došlo v dubnu loňského roku k explozím náloží, které rovněž byly odpáleny mobilními telefony s anonymními předplacenými kartami. Teroristé se od sebe učí a už vědí, že tento způsob spuštění detonace je spolehlivý. Navíc, ne všichni teroristé jsou sebevražední atentátníci, mnozí z nich na životě docela lpí. To je další důvod, proč se odpalování bomb na dálku pomocí mobilu neustále množí.

Povinná registrace?
První listopad 2005 se tak v Singapuru stal dnem, od kterého všichni prodejci mobilních telefonů a SIM karet mají za povinnost zjišťovat identitu nakupujících pro centrální registr. Navíc jsou „předplacenky“ prodávány pouze osobám, které dosáhly věku alespoň patnácti let a každý člověk jich bude moci vlastnit nanejvýš deset. Podle odhadu singapurských úřadů je v současnosti v oběhu na jeden a půl milionu předplacených karet, což tvoří 35 % veškerých singapurských mobilů.
Ale Singapur není zdaleka jedinou zemí, kde se k podobným opatřením přistupuje. V Německu nebo ve Velké Británii se zájemce o ně rovněž musí registrovat. Švýcaři je dokonce zakázali úplně, protože tamní úřady nabyly přesvědčení, že jejich prostřednictvím se přes tamní operátory domlouvají členové teroristické organizace Ál-Kaida.
V České republice se zase uvažuje o tom, že v případě kdy tajné služby zjistí hrozící teroristický útok, mobilní sítě se jednoduše vypnou. V červenci loňského roku, kdy Londýn zasáhla vlna útoků, mobilní síť také „spadla“. Britská vláda ovšem nikdy nepotvrdila, že by to bylo na její popud.

Textovkou ke státnímu převratu
Povinnost registrovat předplacené SIM karty se po světě rozšiřuje. V Malajsii se důvodem k tomuto kroku stala anonymní textovka, která informovala o údajném úmrtí manželky místního ministerského předsedy. Zpráva se natolik rozšířila, že premiér byl nucen vystoupit v televizi a celou záležitost dementovat.
Na Filipínách se dokonce rychle se rozšiřující esemesky podílely na provedení státního převratu. Během krátké chvíle se na manilských ulicích objevily tisíce lidí, kteří protestovali proti politice tehdejšího prezidenta Josepha Estrady. A světe div se, prezident skutečně odstoupil.

Past na drobné zloděje
Evropská unie chystá nařízení, podle kterého by mobilní operátoři měli za povinnost archivovat spojené hovory po celý rok. A nejen je, ale i přenos SMS zpráv nebo to, které počítače mezi sebou komunikují. Mobilní operátoři sice protestují, ale například dánská ministryně spravedlnosti Lene Eespersen nechce připustit diskuse: „Společnosti, které vydělávají miliony a poskytují služby zločincům, by se měly chovat skromněji. Měly by přestat fňukat a dát se do práce ve prospěch práva.“
Ál-Kajdá a podobné teroristické organizace si po zákazu předplacenek zcela jistě najdou jiný způsob komunikace. Finanční prostředky, kterými teroristé mohou disponovat jsou nemalé a řada technologií je pro ně dostupná.
Povinnost registrace SIM karet však jistě ztíží činnost i lidem, kteří mají na svědomí drobnou kriminalitu. Už by pak nebylo tak jednoduché v noční zastavárně takový kradený telefon prodat. Odvrácenou stranou mince však může být to, že by se otevřelo pole pro černý trh s mobily. 

Ani novináři nespí
Pokud už někde dojde k neštěstí a teroristický útok je uskutečněn, mobily samozřejmě neslouží jen pachatelům těchto činů. V první řadě se dá jimi sehnat rychlá pomoc, ale zdaleka nejen to. Svět chce být informován a novináři bývají zpravidla na místě činu ještě rychleji, než záchranářské složky.
Autentické záběry z mobilních telefonů se staly již neodmyslitelnou součástí televizního zpravodajství. Pro zajímavost, záběry vybuchlého autobusu v Londýně, které jistý člověk natočil svým mobilním telefonem, odkoupila mediální agentura AP. Podobně postupovala i některá tuzemská média, když se z tsunami postižených oblastí jihovýchodní Asie vraceli čeští turisté. K zamyšlení snad jen může být to, zda v případě neštěstí není lepší poskytovat první pomoc, než s vidinou zisku natáčet zraněné a bolestí ztrápené lidi.

Prezident na mobilu
Před nedávnem indonéský prezident uveřejnil číslo svého mobilního telefonu. Chtěl tím dát najevo, že je tu pro lidi a že s nimi chce komunikovat. Jenže během krátké doby se prezidentův mobil doslova zhroutil. Prezidentův úřad se však nevzdal a zavedl systém s několika čísly. Ve svém denním programu si pak prezident vyhradil čas na čtení textovek a odpovídání na ně.

Co ještě mobil neumí?

Zapomeňme na specializované fotoaparáty nebo walkmany! Ve chvíli, kdy je člověk potřebuje, je stejně nemá po ruce. Proč nemít hezky vše v jednom přístroji, mobilním telefonu? 

Spisovatelé sci-fi o tom snili, vědci vymysleli a konstruktéři sestrojili. Malý osobní komunikátor, který má dnes ovšem širokou řadu doprovodných funkcí. Lze ho použít jako diktafon, jako mp3 přehrávač či dokonce jako televizi…
Jedna z prvních doprovodných funkcí mobilu, vynecháme-li kalkulačky, budíky apod., byla funkce diktafonu. Člověk si prostě občas potřebuje nahrát nějakou mluvenou řeč, a tak si dnes zapne mobil.  
Zanedlouho by se například měly objevit mobily, u kterých se už SMS zpráva nebude vyťukávat na klávesnici. Jednoduše se nadiktuje do portu, přístroj si ji zpracuje a odešle. Takové telefony již chystá společnost Samsung, která s postupem času počítá i s tím, že bychom si přijaté esemesky mohli poslechnout. Možná se dočkáme i toho, že malé děti budou poslouchat pohádky na dobrou noc právě z mobilů.
 
Jako lidské oko

V poslední době je už zcela běžné, že mobilní telefon je vybaven fotoaparátem. Zpočátku bylo ještě jejich rozlišení nevalné, ale i to se mění. Již zmiňovaná společnost Samsung vyvinula model telefonu s označením SCH-V770, který je vybaven sedmimegapixelovým digitálním fotoaparátem. Ve své výbavě má mimo jiné trojnásobný zoom, díky kterému lze využít i širokoúhlé a teleskopické předsádky. Ve výzkumných ústavech společnosti (nespí však ani ostatní výrobci) už dokonce probíhají experimenty s tekutými čočkami, které dovedou měnit tvar podobně,  jako to umí lidské oko. Kromě vyšší kvality je výhodou takového řešení i podstatně nižší energetická náročnost. 

Mobilu se nikdo neubrání
Společnost Sony má ve výrobě fotoaparátů dlouholetou tradici, nicméně do jejich kombinace s mobilními telefony se zatím příliš nehrne, i když časem se mobilům stejně neubrání. „Uživatelé zatím nejsou připraveni investovat do mobilů se zoomovým fotoaparátem vyšší částky,“ tvrdí Aldo Liguori, Corporate Vice President firmy Sony Ericsson. „Při našem plánování dbáme spíše na přání zákazníků než na technicky uskutečnitelné možnosti.“
Nicméně, něco z plánů této společnosti už přece jen proniklo na veřejnost. Letos v létě do Evropy dorazí mobilní telefon se stabilizátorem obrazu. V Japonsku se už takový prodává, Evropa má přece jen ještě trochu zpoždění. Klasické digitální fotoaparáty asi přece jen budou mít stabilizátor kvalitnější, ale dá se čekat, že i tato technologie se mezi mobily velmi brzy rozšíří.
Další novátorskou službou v této oblasti je pak představení technologie BestPic, která umožňuje pořídit během jedné sekundy sekvenci devíti snímků v plném rozlišení a až dodatečně z nich vybrat ideální snímek.

Chcete skládací displej?
Od statického obrázku k obrázku pohyblivému je už jen kousek. Experimenty s OLED (Organic light-emitting diode) displeji mobilních telefonů již prokázaly, že v případě jejich využití by se výrazně zlepšila kvalita barev, rozlišení i kontrast. Diody tohoto typu displejů se vyrábějí speciální a poměrně složitou technologií. Nesvítí v nich totiž plynná náplň, ale pevná látka. Poté, co by se v mobilech takové displeje objevily, by již nic nebránilo tomu, aby uživatel mobilního telefonu mohl v jakémkoliv místě sledovat televizní přenosy.
Jistým problémem však může být velikost obrazovky. Pokud má doma někdo domácí kino s úhlopříčkou delší než metr, těžko se spokojí s displejem o rozměrech 3 x 4 centimetry. Nic však není neřešitelné! Společnost Philips například přichází s řešením, díky kterému by se displeje mohly rolovat. V praxi by to fungovalo tak, že uživatel, pokud si bude chtít na svém mobilu pustit televizi, zmáčkne tlačítko a displej se rozvine. Když ho pak televizní seriály omrzí, displej se jednoduše stočí a složí se do vyhrazeného místa v přístroji.
Jiným řešením může být vestavění miniprojektoru. V takovém případě bude stačit najít hladkou zeď, mobil si nastavit a na zdi pak sledovat televizní program. 

Už i digitální vysílání …
Jak ale vlastně zabezpečit, aby mobil televizní signál vůbec zachytil? Analogové sítě pomalu dosluhují, nastává éra digitálního vysílání. Řešením může být technologie DVB-H (Digital Video Broadcast for Handheld). DVB je označení již zavedeného standardu digitálního vysílání, písmeno H pak označuje určení pro mobilní zařízení.  
Hlavní výhodou digitálního vysílání je podstatně vyšší kvalita a možnost přenášet více programů najednou. V České republice je již možné v některých lokalitách tento typ vysílání zachytit. Televizory si díky set-top boxům s touto technologií poradí, ale mobily?
Displej mobilního telefonu nepotřebuje žádnou velkou rychlost příjmu signálu. Zatímco televize vyžaduje rychlost až šest MB/s, pro mobil je dostačující jen okolo 400 kB/s. Aby se ušetřila energie, je pro přenos signálu do mobilů použita technologie time-slicing. Příjem signálu pak není nepřetržitý, ale probíhá jen v určitých časových intervalech.

Satelitní televize do kapsy
Digitálních standardů pro přenos televize do mobilních telefonů je však více. Ve východoasijských zemích je například možné si televizi naladit přes systém DMB ( Digital Multimedia Broadcasting). Skrze něj lze už nyní zachytit i satelitní programy. Na oběžné dráze je již umístěna družice, která pokrývá Jižní Koreu a Japonsko. V těchto zemích je totiž služba digitální televize v mobilu hojně využívána. 
DMB však umí vysílat signál i pozemní cestou. Pro tuto variantu je vyhrazeno pásmo 200MHz, její satelitní sestřička pak využívá pásmo 2,6 GHz. Signál je vyslán k satelitu, kde je přeformátován, aby byl čitelný pro televize nebo v našem případě mobilní telefony. K zachycení signálu je sice nutná anténa, ale rozhodně ne ta parabolická, se kterou se setkáváme na mnoha střechách. Bude podstatně menší a mobily dalších generací jí už v sobě budou mít zabudovanou.

V reálném čase
Digitální televize již umí být interaktivní, což samozřejmě výrobci mobilů nemohou opomenout. Společnost Ericsson již představila technologii, která umožní uživateli mobilu okamžitě reagovat na vysílání. Pokud například poběží televizní kvizová soutěž, bude moci vybírat z nabízených možností. Sportovní fanoušci zas budou moci hlasovat pro nejlepšího hráče zápasu a stejný princip se využije například i v hudebních nebo filmových anketách.
Testem pro televizi v mobilu bude nadcházející světový šampionát v kopané. Výrobci podobných zařízení už dnes chystají ankety, které jim pomohou mouchy případné vychytat.

Zahodíme discmany?
Těžko odhadnout, jak se kdo dlouho vydrží dívat na televizi v mobilu. Lze se však domnívat, že to bude podstatně kratší čas, než jaký lidé věnují poslechu hudby. Vždyť lidi s walkmanem nebo discmanem dnes potkáváme na každém rohu. Právě discmany však mají nyní vážného konkurenta v mobilech. Ty bez problémů přehrávají nahrávky ve formátu mp3. Dnes už to dokáže drtivá většina mobilů, nově uváděných na trh.
Běžná kapacita pro uchovávání skladeb je u nejlevnějších mobilů 128 MB. Díky paměti Transflash karet se však už pomalu objevují i mnohagigabytové pevné disky. Hudba se do mobilních telefonů obvykle přehrává pomocí USB portů z počítače.
Pravdou však je, že většina mobilů, které si už s formátem mp3 umí poradit, zatím ještě nedosahuje vlastnosti klasických mp3 přehrávačů. Některé mají i problémy s pamětí, v případě, že je malá a nespolehlivá.

Kancelář vždy a všude
Velmi zajímavou perspektivu nyní nabízejí mobily v budování virtuálních kanceláří. Součástí takových přístrojů musí být v první řadě emailový klient. Pokud bude spolehlivá síť, tak by se velmi ulehčily některé prezentace na konferencích.
Existují již konverzní technologie (např. RepliGo), které umožňují prohlížení dokumentů na mnoha typech mobilních telefonů. Zpracování dokumentů u těchto technologií spočívá v jejich vytištění. Poté se již upravené a redukované dokumenty uloží na disk. Uživatel si jen vybere cílový adresář a šikovná technologie se plně postará o vše ostatní. Nedělá jí problém odlišit text a grafiku, oboje je převedeno do úspornějšího formátu s nízkým rozlišením.
„V některých oborech je mobilní konference skvělou možností rychlého předání širokého spektra informací, šetří čas a finanční i personální náklady,“ říká marketingová specialistka Petra Vinterová ze společnosti Profimark. „Běžné konference, založené na osobním setkání účastníků v čase a prostoru a využívající základních psychologických aspektů marketingu, ale nemůžou tyto nové technologie vytlačit.“

Co s internetem?
Mobilní telefony dobývají svět médií a výjimkou tedy nemůže být ani médium nejdynamičtější, internet. Mobily a internet spolu vycházejí dobře, i když do technologie WAP, která umožňovala přístup k internetu z mobilního telefonu, se přece jen v odborných kruzích vkládaly větší naděje. Nicméně přes dílčí neúspěch, který spočíval v tom, že technologie WAP nezískala žádnou velké popularitu, se výrobci nevzdávají.
Například Sony Ericsson navázal spolupráci se společností Google. Ta si mohla vybírat, protože Sony Ericsson nebyl zdaleka jedinou firmou, která se o spolupráci s ním ucházela. Velké firmy asi tuší, kde je ještě pole neorané.
Nepůjde ale zdaleka jen o surfování na internetu. Mobilní telefony, které z této spolupráce vzejdou, umožní například uživateli kontrolovat a upravovat svůj blog (vedení internetového deníku). Blogování je totiž v poslední době velmi rozšířenou činností. 

Pomóc, ukradli mě!
Mobily jsou v současnosti snad nejčastěji kradenou komoditou. Svědčí o tom i mnohé non-stop zastavárny, které jsou mobilů plné. Telefon si samozřejmě lze chránit kódem PIN, ale není problém nechat mobilní telefon za pár stokorun odblokovat.
Jak tedy zajistit, aby mobil mohl spustit pouze jeho majitel? Se zajímavým řešením přišla společnost Sharp. Její nový typ mobilu, který je v současnosti uváděn na japonský trh, umí rozpoznat tvář svého majitele. Jedině ten ho pak  může zapnout.
Tento typ přístroje má v sobě zabudován displej s rozlišením 640 x 480 pixelů, což je čtyřikrát více, než nabízí dnešní běžné mobily. Bezpečnostní systém je založen na vestavěné miniaturní kameře, která během jediné vteřiny rozpozná, zda člověk z telefonem manipulující je jeho majitelem. PIN kód tak vůbec není potřebný, podobně ani snímač otisků prstů, který některé mobily už dnes používají. Pokud si není telefon jistý, zda jej v ruce drží jeho skutečný vlastník, preventivně položí předem připravenou otázku, na kterou zná odpověď  pouze majitel.  

Mobil pod koly auta
Chcete mobil, který vydrží vše? Připravte si nějakých 6 000 dolarů a můžete ho mít. Položte ho třeba na silnici a nechte přejet autem. Drtivá většina mobilů by byla na kaši. Ne tak Vertu Ascent Motorsport. Díky materiálu, ze kterého byl telefon vyroben – z liguidmetalu – vydrží tento přístroj neskutečné věci. Ale ruku na srdce, pořizujeme si mobilní telefon kvůli volání nebo kvůli tomu, abychom po něm jezdili autem?
 
Malý slovníček pojmů

anténa integrovaná – většina telefonů má už anténu zabudovanou unvitř. Už tedy chybí onen známý výběžek, který posloužil ke karikaturám mobilů, o vysouvací anténě ani nemluvě.

Bluetooth – technologie pro bezdrátové spojení nejrůznějších přístrojů na krátké vzdálenosti (asi 10 m). Výhodou je, že se jednotlivá zařízení nemusí „vidět“ jako při použití infraportu

CDMA – Zkratka anglického Code Division Multiple Access. Označuje vícenásobný přístup s kódovým dělením. Účastníci jsou odlišeni individuálním  náhodným kódem.

Firmware – ovládací program mobilního telefonu. Vlastnosti telefonů se výrobci snaží vylepšovat vydáváním nových verzí, které pak lze do telefonu doplnit ve značkových servisech. 

Infraport – součást moderních telefonů, s níž lze prostřednictvím infračervených paprsků komunikovat s jiným zařízením. Narozdíl od systému Bluetooth musí být oba přístroje k sobě natočeny v určitém úhlu.

ISDN – Zkratka anglického Integrated Services Digital Network. Označuje technologii přenosu dat po klasickém telefonním vedení. Základní ISDN připojení dovoluje rychlost až 128 kb/s, data a hlas může být přenášen současně.

MP3 – formát hudebních souborů, používaný nejčastěji v počítačích. Podporují jej ale i některé mobilní telefony.

Paging Systém – systém umožňující jednosměrné předávání krátkých zpráv účastníkovi, který má speciální přijímač – pager. Zprávy je možné příjemci zasílat jednotlivě i hromadně.

Rozlišení displeje – udává se v bodech (pixelech), které umí displej zobrazit. Čím je rozlišení větší, tím je písmo či obrázek kvalitnější.

USB konektor – kabel, který slouží pro propojení telefonu a portu USB počítače. USB portem jsou vybavovány všechny novější stolní počítače a notebooky.

Véčko – telefon složený ze dvou kloubem spojených částí, které jsou v pohotovostním stavu sklopeny k sobě. Při volání se části rozevřou, čímž vytvoří písmeno V.

Zoom – Funkce digitálního fotoaparátu, která umožňuje během focení zvětšovat vybraný výřez snímané scény.
 

Mobilní virtuální realita

Neodmyslitelnou součástí mobilních telefonů jsou i nejrůznější hry. Ne nadarmo někteří psychologové mluví o lidském druhu jako o homo ludus neboli člověk hravý. Zapomeňme však na hady a jiné jednoduché hry. Na moderních mobilech se už postupně začneme setkávat s tzv. augmented reality, tedy s rozšířenou realitou.

Augmented reality je širší veřejnosti známa především z filmů, vzpomeňme například americký snímek Skandální odhalení. Díky této technologii člověk pohybující se v reálném čase a prostoru může vnímat objekty zkonstruované v paralelním digitálním světě. Jedná se tedy o propojení virtuality a reálného světa.

Hry se sítnicí
Tato technologie zatím fungovala především pro vojenské, lékařské a průmyslové účely. S nadsázkou by se dalo říci, že americká armáda už nepotřebuje vojenská cvičiště, ale díky Augmented reality si vystačí s velmi omezeným prostorem. Stále se rozvíjející technologie spočívá ve sledování polohy a pohybu pozorovatele a následném promítání obrazu digitálního modelu.
Samozřejmě, že k takovým hrátkám je nutné co nejkvalitnější zobrazení. Například v německém Rheibergu lze navštívit místní obchod Future Store, kde mají everywhere display od společnost IBM. Jde o kombinaci kamery, projektorů a zrcadel, která interaktivně reaguje na přání zákazníků. Cesta k tomu, aby se taková technologie dostala do mobilů není sice jednoduchá, ale rozhodně ne nepřekonatelná.
Převratnou novinkou v této oblasti je tzv. retinal display (sítnicový displej). Ano, přesně to, co používal například Terminátor. Podstata této technologie je v tom, že obraz se nezobrazuje na monitoru, ale laserový paprsek vykreslí obraz přímo na sítnici.

Zatím se k tomu používají brýle, ale ve vývoji jsou již i kontaktní čočky. Důležité je, že uživatel nezůstane viset ve virtuálním světě, ale že obraz je kombinací právě virtuality a reality. První takové displeje už v USA lze sehnat.

S mobilem pro zdraví

V kombinaci s touto technologií nabídnou mobilní telefony blízké budoucnosti zatím netušené možnosti. Síťové hry na počítači už úspěšně táhnou světem, ale na mobilech? I to už je ve vývoji. Mobil vybavený kamerou a přijímačem GPS umožní provozovat akční hry, kterých se může účastnit jakýkoliv počet hráčů. Nezanedbatelnou výhodou takových her je i to, že hráč nebude jen sedět u počítače, ale bude muset do akce zapojit i svou fyzičku.

Letos ještě ne!
Trh s hrami do mobilů je navíc velmi zajímavý i obchodně. Podle tržních analytiků dosáhne roční zisk z her na mobilech v roce 2006 téměř 150 miliard korun, což je částka srovnatelná s roční dotací České republiky z EU.
Koneckonců tato technologie nemusí sloužit jen pro hry. Lze si představit i to, že v případě příjezdu do cizího města si na svém mobilním telefonu spustíte například průvodce. Nicméně, nečekejme, že mobily s takovým vybavením v obchodech seženeme ještě v této sezóně. Podle odborníků to už ale dlouho trvat nebude.

Virtuální knížka
Virtuální technologie pronikají i do oblastí literatury. Na první pohled obyčejná kniha se po nasazení přilbového displeje (head mounted display – HMD) promění v živý obrazový svět. Tři rozměry jsou samozřejmostí, čtenář si může zalétat a dělat si, co se mu zamane. Pro tyto knihy existuje označení MagicBook.
Více se dozvíte:  http://www.hitl.washington.edu/magicbook/.

Hra na studenty
Vědci z Jihoaustralské univerzity v Melbourne se už delší dobu výzkumem augmented reality zabývají. Výsledkem jsou právě hry, které jsou upraveny pro pohyb v reálném prostředí. Hráč si musí navléci oblek, který je syntézou přilbového displeje, sledovacího systému a počítače, vybaveného upraveným softwarem. Poté se může zapojit do hry, která spojuje počítačovou hru a skutečný svět. Pro orientaci ve vyhrazeném prostoru, kde se hra odehrává, slouží i systém GPS. Onen prostor (350 x 400 m) je komplex třiceti budov studentských kolejí. 
Více se dozvíte: http://wearables.unisa.edu.au/projects/ARQuake/www/index.html

Mobilem po mapě

V době, kdy je oběžná dráha Země doslova přecpána nejrůznějšími satelity a družicemi, dostal se ke slovu i mobilní telefon, aby se podílel na navigaci. Není pak nic jednoduššího než odkudkoli zadat hledanou lokalitu a z vesmíru za krátkou chvíli přijde odpověď…

Už i česky…
Na displejích mobilních telefonů lze dnes najít mapy všeho druhu. Politické, zeměpisné, ale i mapy sestavené z leteckých záběrů. V současnosti už lze sehnat dokonce i českou jazykovou mutaci MMS map od společnosti iCom Vision. Má dvě verze, aplikaci Java, kterou podporují mobily se systémem Java MIDP a aplikací WAP, kterou, jak název napovídá, podporují přístroje s browsery WAP.
Aplikace MMS Maps Java umožňuje uživateli hledat konkrétní ulice, městské části a další geografické objekty. Po odeslání zadání, se na displeji objeví seznam možných lokalit, které souvisejí s hledaným objektem. Po výběru konkrétního místa ze seznamu, se mapa zobrazí na displeji. Samozřejmostí je zoom, díky kterému lze na mapě vyhledat další podrobnosti. Neschází zde ani možnost poslat staženou mapu prostřednictvím SMS zprávy na jiný mobil.

Od koho brát mapy?
Další možností jak se neztratit je použití externího připojení navigačního systému GPS (Global Positioning System) s telefony pomocí bezdrátového systému Bluetooth. Modul GPS pak předává žádané informace o aktuální pozici do mobilního telefonu, kde jsou zaneseny do mapy a promítají se na displej. Mobil si přitom nestahuje všechny mapy, to by bylo příliš pracné a zdlouhavé. Bere si jen to, co je aktuálně potřeba (aplikace Wayfinder, kam mapy dodává společnost Teleatlas).
Vždy se ale najde nějaký „háček“. Stahování map v terénu totiž není samozřejmě zdarma. Proto není od věci si některé mapy stáhnout z internetu ještě před tím, než vyrazíme do terénu (www.mywayfinder.com). Bohužel, mapy pro Českou republiku (v době vzniku tohoto článku) zde ještě k dispozici nejsou.
Konkurentem Wayfinderu je například systém Route 66, jehož mapy produkuje společnost Navteg. Konkurenční boj je patrný zejména v soupeření o to, kdo dodá navigační systém výrobcům automobilů. Například Škodovky používají právě produkty od Teleatlasu, francouzské automobilky Peugeot a Citroen dávají přednost Navtegu.
 
Evropou poslepu

Aplikace Route 66 zatím ještě mapy pro Českou republiku nemá kompletní, ale podle vyjádření výrobce by měly být k dispozici ještě během tohoto roku. Zatím nabízí jen Prahu, Brno, Ostravu, Plzeň, Karlovy Vary, Mladou Boleslav a středočeský a západočeský kraj. Zato západní Evropu má Route 66 v malíčku.
Při projíždění neznámým městem jsou aplikace Wayfinder i Route 66 skutečně neocenitelnými pomocníky. Pokud je jeden z programů nainstalován do mobilního telefonu, ale i třeba do kapesního počítače, a funguje propojení s GPS, v sebezamotanější dopravní situaci se už neztratíte. Programy samy naplánují optimální nebo nejkratší trasu a budou vás přesně hlasově navigovat až na zvolenou adresu. Většina verzí ovládá i noční režim a 3D zobrazení.
Technologie Route 66 existuje v mnoha různých verzích. Je možné si jej pořídit pro počítač nebo notebook, kapesní počítač s operačním systémem Pocket PC, komunikátor s operačními systémy Symbian UIQ a Windows Mobile a konečně „smart“ mobilní telefon s platformou Series 60.

Budoucnost je už nyní
Co ale přinese mobilní navigace v budoucnosti? Kdyby nám někdo před deseti lety vyprávěl o GPS nebo o systémech Wayfinder nebo Route 66, asi bychom si ťukali na čelo. Dnes nám hlas z přístroje řekne, kudy se nejrychleji prosmýknout městem, ve kterém místě je zácpa a kde se stala havárie.
Každá nová verze navigačního systému se chlubí vylepšeními oproti té předchozí. Jedná se především o další pokrytí zatím bílých míst map. Bude zajímavé sledovat, která společnost si jako první ze svých map vyškrtne ono  „Hic sunt leones“. Navigační produkty, jejichž nové verze vycházejí každým rokem, přitom nesmí zapomínat ani na aktualizaci map současných. Řada míst se vyvíjí velmi dynamicky a co platilo před rokem dnes už vůbec platit nemusí.
Novinky však bývají i technického rázu. Například možnost importu adres z Outlooku, Access, Excel, FoxPro nebo export map a itinerářů do kapesních počítačů. Každým rokem se rovněž zvyšuje rychlost sběru dat a propočítání ideální trasy. Také se neustále mění zpracování i takových detailů, jakými jsou například popisná čísla městských domů.
Před deseti lety byly mobilní telefony považovány spíše za krátkodobý výkřik techniky.  Možná to ani těch deset let trvat nebude a navigační systém bude v našich telefonech takovou samozřejmostí, jako telefony samotné.

Encyklopedie v mobilu
Nevíte datum nějaké historické události a žádný slovník ani internet není po ruce? Nevadí. Aplikace Vševěd od společnosti iCom Vision vám poradí. Stačí zadat klíčové slovo, které nemusí být jen v češtině ale i v jiném jazyce, a Vševěd vám vše vysvětlí. Pošle SMS zprávu, kde je hledaná informace, včetně odkazů, kde se o dané problematice dají najít další podrobnosti 

GPS navigace
je neocenitelným pomocníkem do auta i pro pěší turistiku. Síť satelitů systému GPS (Global Positioning System ) vysílá signály, které náš GPS přijímač/modul zpracovává a na jejich základě vypočítává momentální pozici v prostoru a další údaje.
Přesnost systému je několik metrů (podle počtu aktuálně přijímaných satelitů). Přijímače obvykle dokáží zpracovat 12 nebo 16 kanálů (např. BT s čipem NEMERIX). Data z GPS přijímače pak dále využívají různé programy – nutno vybrat podle typu zařízení které máme ( mobil, PDA, specializované GPS přístroje). Ze specializovaných přístrojů jsou nejprodávanější 3D GPS navigace do auta – TomTom ONE, TomTom Go 500 a Go 700.

Satelity pomáhají i zemědělcům
Navigační systém zdaleka nevyužívají jen řidiči automobilů nebo kamionů. Ve své práci jej využívají i zemědělci. Díky GPS pak lze obdělávat pole i za nepříliš příznivých podmínek, například ve tmě nebo v mlze. Řidič jen na začátku své práce nastaví důležité body a stroj podle navádění z družice vybere optimální cestu

Je to závislost?

Mobilní telefon už dávno není jen přístroj k telefonování. Umí být i společníkem, organizátorem, spoluhráčem. Řada lidí si svůj život bez mobilu už jen těžko dokáže představit.

Mezi psychology se už nějakou dobu hovoří o tom, že vypracovat si závislost na mobilu není složité. Že to nejsou planá slova, dokázal i nedávný výzkum společnosti Vodafone, který proběhl v lednu tohoto roku. Zde celá jedna třetina respondentů uvedla, že by bez mobilního telefonu nemohla žít. Drtivá většina dotázaných (95%) je přesvědčena o tom, že mobil jim usnadňuje život.
Ze šetření vyplývá, že nejdůležitější přednosti mobilního telefonu jsou komunikace nebo změna „na poslední chvíli“ (45%) a nouzová situace (23%). 

Abychom na něco nezapomněli…
Jaké funkce jsou na mobilních telefonech ponejvíce využívány? Pomineme-li volání a psaní textových zpráv, jedná se především o budík, kalkulačku a adresář. Je zajímavé, že například klasický budík už využívá pouze každý pátý respondent, zbytek se nechává budit právě mobilem a v menší míře rádiem.
Celá třetina respondentů by bez mobilního telefonu nemohla žít. Jako důvod tito lidé uvádějí, že mobil patří mezi jejich základní životní potřeby. Většinou jde o mladé, emocionální a extrovertní ženy ve věku od 25 do 34 let.
Při ztrátě nebo krádeži mobilního telefonu, by až polovina respondentů zůstala zcela bez kontaktů. Pouze třináct procent má totiž své kontakty zálohovány i jinde než jen v mobilu. Téměř pětina majitelů by nechtěla svůj mobil vyměnit za nic na světě. Šedesát procent by určitě žádalo kompenzaci a celá jedna třetina dokonce velmi vysokou.

Využívá se jen 50% funkcí
Mobilní telefon hraje v současnosti větší roli v osobním než pracovním životě. Nejvíce mobilní telefon oceňujeme a využíváme ve vztazích a komunikaci s přáteli a známými. Největší předností mobilu je, že můžeme měnit rozhodnutí nebo informovat „na poslední chvíli“.
A není bez zajímavosti, že možnosti mobilního telefonu jsou využívány pouze z poloviny a téměř 80% respondentů přiznává, že by svůj mobilní telefon mohlo využívat lépe.

Zatím to není takový problém
Můžeme však opravdu hovořit o závislostech? Podobné šetření se nedávno uskutečnilo ve Velké Británii. Zde 90 procent dotázaných uvedlo, že se cítí neklidní, když jim jejich telefon aspoň jednou za hodinu nezazvoní či nezapípá.
Podobně vysoká čísla se objevila i u dalších sledovaných ukazatelů. 80 procent respondentů se cítí nesvých, pokud vypadne mobilní síť a 84 procent musí mít svůj telefon neustále ve svém zorném poli. Podle odborníků je toto vysoké číslo způsobeno faktem, že mobil je stále více považován za lidskou bytost.
Netřeba však vůbec panikařit. Většina lidí má v sobě dost zdravého rozumu, aby se mobilem nenechala zcela ovládnout. Psycholog Vladimír Borecký z katedry kulturologie FF UK v Praze k tomu říká: „Nemyslím, že je to vážný problém, rozhodně bych nestrašil tím, že to souvisí s psychopatií. Nadměrné užívání mobilů sice má v sobě neautentické prvky, podobně jako jiné závislosti, ale spíše záleží na tom, komu zrovna voláme nebo píšeme.“

Co zjistil průzkum v Česku?

Vztahy
Téměř třetina respondentů tvrdí, že mobilní telefon sehrál roli při seznámení. Jde většinou o emocionální mladé ženy ve věku od 15 do 24 let. Více než polovině mobilní telefon pomáhá v partnerském životě.

Práce
50% využívá mobilní telefon v práci často nebo pořád. Většinou jde o extrovertní ženaté muže věku od 25 do 34 let. Téměř 60% respondentů mobilní telefon pracovní život ulehčuje. Pouze 5% osob v práci mobil nepoužívá vůbec.

Rodina
Alespoň někdy rodinu mobilem organizuje až 86% respondentů. Častěji jde o emocionální a extrovertní vdané ženy ve věku od 35 do 54 let. Pro 60%  by organizace rodiny bez mobilu byla náročnější, pro 3% dokonce nepředstavitelná.

Přátelé a známí
Až 60% lidí (nejvíce ze všech oblastí) uvádí, že mobilní telefon ke komunikaci s přáteli používá často nebo dokonce neustále. Celých 84% tvrdí, že jim telefon domluvy s kamarády a známými ulehčuje. Pouze 1% lidí nepoužívá mobil k organizaci setkání se známými nikdy.

Na mobilu jsme závislí pokud:
• Mobil nevypínáme ani v noci. Co kdyby jste zameškali nějaký důležitý hovor.
• Máme pocit, že na nás svět zapomněl, když jsme v poslední půlhodině nedostali ani jednu SMS zprávu.
• První co uděláme, když přijedeme na nějaké místo, je, že zkontrolujeme, zda máme dostatečný signál.
• Naše sny se nám zdají ve WAP protokolu.
• Naše nejoblíbenější frekvence je 900 MHz.
• Když nám nikdo nevolá, tak rozesíláme SMS a voláme na všechny čísla v seznamu a ptáme se, zda nedošlo k výpadku sítě.
• Půl roku předem víme o novinkách, které se chystají a už šetříme na mobil, který to bude umět využít.
• Napsání SMS zprávy v plné délce 160 znaků nám trvá méně než půl minuty a s ostatními stejně postiženými v tom dokonce soutěžíme.
• Zvonění našeho mobilu poznáme i na koncertě metalové skupiny 
• Nejvíc nás naštve, když si někdo nastaví stejný druh zvonění, jako máme my.
• S lidmi, kteří si mobil nepořídili, se nebavíme vůbec

A ještě jeden výzkum
Britové s úžasem zjistili, že byl v jejich zemi poprvé od konce 2. světové války zaznamenán pokles spotřeby čokolády. Jak to souvisí s mobilními telefony? Sociologové a psychologové předpokládají, že děti své peníze raději investují do kreditu než do sladkostí. Zubaři tedy asi postupem času budou mít méně práce.

Předchozí článek
Další článek
Související články
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz