Domů     Technika
POLEMIKA: Počítač nebo notebook?
21.stoleti 17.3.2006

Výpočetní technika je již dávno neodmyslitelnou součástí naší civilizace. Kde jsou ty doby, kdy jeden počítač zabral celou halu. Dnes, když vejdeme do jakékoliv kanceláře ale i do mnoha domácností, jedna z věcí, na kterou zde narazíme je právě osobní počítač.Výpočetní technika je již dávno neodmyslitelnou součástí naší civilizace. Kde jsou ty doby, kdy jeden počítač zabral celou halu. Dnes, když vejdeme do jakékoliv kanceláře ale i do mnoha domácností, jedna z věcí, na kterou zde narazíme je právě osobní počítač.

Bez osobního počítače se už zkrátka neobejdeme. Mimochodem pojem osobní počítač nebo-li personal computer (PC) se vžil v souvislosti s uvedením počítače IBM PC (IBM 5150) na trh v srpnu 1981. Nicméně první programovatelné stroje se už objevily v 19. století. Byly poháněny parou a jako vstupní médium byly používány děrné štítky.

Počítačoví obři
Ovšem nástup věku počítačů je datován až se stoletím dvacátým. První počítač bývá spojován se jménem německého vynálezce Conrada Zuseho a s roky 1934 až 1938. Zuse pracoval na konstrukci mechanické výpočetní pomůcky a po řadě různých zdokonalení dokončil v roce 1936 základní návrh stroje pracujícího v dvojkové soustavě a s programem na děrné pásce. V roce 1938 tak spatřil světlo světa elektromechanický stroj Z1. Pamatoval si 16 čísel a byl velmi nespolehlivý. Zuse poté své stroje postupně zdokonaloval, načež vznikly počítače s označením Z2 a Z3. 
Zatímco v Sovětském svazu a v jeho vazalských státech včetně Československa byla po válce kybernetika onálepkována jako buržoazní pavěda, Američané postupem času dosahovali v počítačových technologiích stále významnějšího  posunu. Legendární počítač Mark 1 byl dokončen ještě během války, v roce 1943. Byl dlouhý patnáct metrů a jeho základní hnací jednotkou byl elektromotor o výkonu 3,7 kW, napojený na dlouhou hřídel, která zprostředkovala pohon jednotlivých částí počítače. Dokázal sečíst dvě čísla za 0,3 sekundy, vynásobit je za 6 sekund a vypočítat sinus daného úhlu během jedné minuty.

Po nástupu elektronek…
První elektronkový počítač nesl název ENIAC. Pro představu jak vypadal stačí několik následujících čísel: 18 000 elektronek, 10 000 kondenzátorů, 7000 odporů, 1300 relé, 2 letecké motory pro chlazení, 150 metrů čtverečních zabrané plochy a váha čtyřicet tun.
Zásadním zlomem ve vývoji počítačů bylo použití tranzistorů a později mikroprocesorů do jejich útrob. Takové počítače již dnes stojí na našich stolech. V souvislosti nástupem éry mobilní komunikace a vůbec všeho, co je přenosné, se začaly stále častěji objevovat notebooky. Vybavení těchto přenosných počítačů je stejné jako u počítačů klasických, jen je miniaturizováno a v samotném přístroji rozmístěno tak, aby se ušetřilo co nejvíce místa. Místo myši je zde používán touchpad, což je zařízení, kterým se notebook ovládá dotykem prstu.
Je však lepší využívat notebook či klasický počítač. Na to se 21. STOLETÍ zeptalo odborníků.

Jan Samko
Vedoucí e-shopteamu alzasoft.cz

Stolní počítač do starého železa nepatří!

+ Stolní počítač je oproti notebooku ve stejné cenové relaci mnohokráte výkonnější. Na propastný rozdíl narazíte při hraní současných her, zpracování grafických aplikací a většího obsahu dat.

+ Klasické počítače také nabízejí snadný výkonnostní upgrade. Zpravidla tak bez problému nahradíte nejrychleji stárnoucí optické mechaniky, kdy prakticky neustále dochází ke zrychlování či nástupu nové technologie zápisu, a grafické karty, které překotně přicházejí se stále dokonalejšími a rychlejšími verzemi. Upgrade notebooku je často komplikovaný nebo technicky nemožný a ekonomicky nevýhodný.

+ Krom možnosti nepoměrně vyššího výkonu, který nabízí stolní počítač, je největší problém řešení honby za diskovou kapacitou. I zde klasický počítač jednoznačně vítězí. Pevné disky jsou v něm mnohokráte rychlejší a několikanásobně větší než u notebooku. Samozřejmě, je možné data „odkládat“ na CD a DVD nebo připojit k notebooku externí disk, nicméně toto řešení je v prvním případě časově náročné a v druhém dražší.

+ V neposlední řadě je stolní počítač vysoce komfortním pracovním nástrojem, který sám o sobě nabízí velmi dobrou konektivitu k ostatním periferiím s minimálním úsilím uživatele.

– Vadou na kráse klasického počítače, tak jak ho většina lidí zná, je závislost na elektrické zásuvce a díky tomu totální nemobilnost.


Ian McSorley
počítačový specialista

Práce a zábava kdekoliv

+ V éře mobilních technologií je notebook jasnou výhodou. Můžu si sednout třeba v kavárně nebo v parku a normálně pracovat, nejsem závislý na jednom prostředí. Pro některé profese je práce v terénu nutností.

+ Vybavení notebooků a podobných přenosných zařízení už dohání, ne-li zcela dohnalo vybavení klasických počítačů. Normální uživatel už dnes prakticky rozdíl nepozná.

+ Tvrdí se, že cena notebooků je závratně vyšší než cena stolních počítačů. Jenže. V normálních sestavách se monitor, klávesnice a další vybavení platí zvlášť. Do notebooku je už vše zakomponováno. Navíc cena přenosných počítačů neustále klesá.

– Pro náročnější grafické práce je lepší používat stolní počítač. LCD displeje, které notebooky využívají, neumějí barvy zobrazit vždy stejně. Pokud je část obrazovky podsvícená jinak než její zbytek, je tento problém ještě patrnější.


Jak to vidí 21. století
Každý uživatel preferuje něco jiného. Kdo se zabývá počítačovou grafikou, zůstane věrný klasické počítačové sestavě, neustále cestující novinář ocení výhody notebooku. Drtivá většina lidí však využívá počítač jako lepší psací stroj. I ten byl mobilní, takže z jejich hlediska je asi lepší notebook. Pro toho, kdo od počítači vyžaduje trochu složitější práci, je dilema zda stolní počítač či notebook už na místě.
Problém notebooku může spočívat v tom, že zatímco u klasického osobního počítače je velmi jednoduché vyměnit například procesor, zde je možno počítač rozšiřovat jen velmi sporadicky. Limitující je i výdrž baterií. Ani životnost notebooků nebývá tak vysoká, jako u počítačových sestav ve stolní podobě. Nicméně, je na každém uživateli, aby si vyzkoušel to, co právě jemu vyhovuje nejlépe. Klasické stolní počítače však do starého železa rozhodně nepatří. Otázkou zůstává, jak ještě dlouho dokážou držet svůj technologický náskok před nastupujícími mobilními zařízeními.

Čemu dávají přednost čtenáři 21. STOLETÍ?
Při práci s počítačem preferujete:
Klasický stolní počítač, jsem konzervativní a notebookům nedůvěřuji 22%
Klasický stolní počítač, ale uvažuji o pořízení notebooku   37%
Notebook, ale jsou chvíle, kdy lituji, že nemám pořádnou počítačovou sestavu              6%
Notebook, stolní počítač je relikt minulosti      12%
Využívám oboje          23%

Související články
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz