Domů     Příroda
Stavitelé svatebních síní
21.stoleti 19.12.2005

Dokážete si představit ptáka, který láká partnerky na svatební obydlí, které nejen postaví, ale ještě uvnitř vymaluje? Právě tak se při námluvách chová lemčík. Dokážete si představit ptáka, který láká partnerky na svatební obydlí, které nejen postaví, ale ještě uvnitř vymaluje? Právě tak se při námluvách chová  lemčík.

Ornitologové znají 18 druhů lemčíků v několika rodech. Žijí především v Austrálii a na Nové Guineji, kde se jim zalíbili deštné pralesy a jiné zalesněné oblasti. Samečci lemčíků se při dvoření nespoléhají na dekorativní opeření, ale dekorace pro své námluvy si místo toho stavějí. Přitom každý z druhů si svůj architektonický výtvor představuje po svém.

Jeviště pro námluvy
S nejprostší architekturou se spokojí lemčík oranžovochocholatý. Stačí mu pár klacíků, které naskládá do pyramidy okolo kmínků mladých stromků. Vytvoří tak jakousi májku, kolem které pak tancuje.
Větvičky jsou důležitým materiálem i pro lemčíka zlatého, který je ovšem důkladnější. Základ jeho stavby tvoří dvě věže. Mezi ně, rovněž z větviček,  naskládá hranici vysokou až 1,2 metru. Tím vznikne plošinka, kterou s vkusem zdobí trsy světlého lišejníku. Na tomto jevišti se pak předvádí samičce.
Vyhlášeným specialistou na jeviště je i lemčík zejkozobý. Své dílo začíná důkladným úklidem celé plochy, která mívá v průměru přes dva metry. Když ji poté vystele pestrobarevným listím, spokojeně vylétne na strom a hlasitě zpívá. Jestliže se mu podaří přilákat partnerku, hbitě seskočí a na jevišti tančí.
 
Jak nalákat samičku do besídky?
Ještě větším estétem je lemčík papuánský. Na zemi si pro svůj svatební tanec vytvoří uličku, vyzdobenou vrstvami lesklých krovek brouků, ulitami plžů, kamínky, bobulemi a peřím rajek.
Vůbec nejdovednějším architektem se zdá být lemčík chocholatý. Z mladých kmínků si udělá opěru pro stříšku kuželovité slaměné besídky, která má průměr jeden a půl metru a je až metr vysoká. Před svým vystoupením rozprostře na zem vrstvu mechu a na ni pak klade hromádky čerstvých voňavých květů a ovoce.
Jiné druhy těchto nenápadných obyvatel ptačí říše si zas spletením proutí a stébel trav budují půvabná loubí, jakési „kapličky lásky“. Podle vlastního vkusu je pak zdobí například pestrými bobulemi. 
 
Moderní modrá
Zajímavé je, že u každého druhu převažuje kombinace jiných barev. Lemčík hedvábný (Ptilonorhynchus violaceus) se například zamiloval do modré. Poskytují mu ji motýlí křídla, lastury, květy či peří. Někdy byla ve výzdobě nalezena i modrá víčka od psacích per, mince, víčka od limonád nebo piva či obaly od cigaret, ba i zubní kartáčky či kávové lžičky. Postupující civilizaci se,  jak je vidno, neubrání ani ptáci.

Malíři pokojů
Mnohé druhy lemčíků si interiér dovedou navíc i zručně vymalovat. V zobáku drží rozmačkané bobule, jimiž, se zručností malíře pokojů, natírají stébla a větévky. Ani při pilné práci však nesmějí zapomínat na okolí. Jinak se může stát, že některý jejich stejně pracovitých příbuzný jim vzácnou ozdobu hbitě ukradne pro svoji potřebu.
Hlavní pozornost však věnují samičkám, které hlídkují v povzdálí a pozorně hodnotí svatební stavby. Pokud se jim některá zalíbí, je „ruka v rukávě“ a nic stavitelům nebrání, aby jejich svatební pachtění bylo korunováno kopulací.
 
Více se dozvíte:
1000 divů přírody, Reader’s Digest Výběr, 2002

Ženich se musí unavit
Ornitologové někdy lemčíky označují za jakési příbuzné větších rajek. Žádný z těchto ptáků neměří víc než 35 cm. Jejich potravou jsou zejména různé plody a hmyz.   
Jak se nyní ukazuje, jsou samičky většiny druhů chytré, ba dokonce až vychytralé. Samečkové totiž svými stavbami přitahují i jiné partnerky. Je proto v zájmu samiček, aby se jejich budoucí partner při stavbě co nejvíce unavil, protože se pak věnuje jen jediné samičce a nekouká po jiných. Založí s ní rodinu, o kterou také pečuje.
Ve svatební stavbě se však samička nezdržuje. Vajíčka snese a o mladé pečuje na méně nápadném místě, nikoli tedy u stavby, kterou ji sameček jen vábil. 

Související články
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidnatější metropole, Šanghaj, se za poslední století propadla o více než tři metry… K tomuto závěru došel tým čínských odborníků po detailním prozkoumání 82 měst, včetně […]
V roce 2023 stoupla globální hladina oxidu uhličitého na 419 částic na milion, což je přibližně o 50 % více než před průmyslovou revolucí. To znamená, že ve vzduchu je zhruba o 50 procent více molekul oxidu uhličitého než v roce 1750. A jak se oxid uhličitý hromadí v atmosféře, zachycuje stále více tepla, což […]
Ostrov Morgan Island, nacházející se u pobřeží Jižní Karolíny, nedostatkem turistického zájmu netrpí. Krouží kolem něj řada vyhlídkových lodí, žádný člen jejich posádky však na ostrov, posetý vzrostlými duby a hustými křovinami a disponující písečnými plážemi, vstoupit nesmí. Jeho obyvateli jsou totiž opice. Jasně viditelné cedule lidem vstup na ostrov zakazují. Obývají jej totiž makakové […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz